SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Kıbrıs’ta Caretta nöbeti

Kıbrıs’ta Dipkarpaz başta olmak üzere Magosa ve Girne kumsallarında kaplumbağa kampları kuran Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin (DAÜ) çalışmaları sevindirici sonuçlar veriyor.

|

 Gönüllü gençlerin gece gündüz çalışması sonucu kumsallara gelen 20 dişi Caretta Caretta, yumurtalarını bıraktı.
Üniversitenin çalışmaları kapsamında Kıbrıs’ın yanı sıra Türkiye ve Almanya’dan gelen 50 gönüllü genç, Akdeniz’in en önemli deniz kaplumbağası yumurtlama alanını korumaya çalışıyor. Gönüllüler, kuluçka döneminde dişileri ve yuvalarını izleyerek kayıt tutarken, yumurtaların 24 saat yengeç, tilki, karga ve martılardan korunmaları için nöbet tutuyor. Yuvaların çevresinde bekleyen gençlerin yorgunluğu yavruların denize ulaşmasıyla yerini sevince bırakıyor.
3 aylık çalışmanın sonucunda denize ulaşan yavru kaplumbağalar, 115 milyon yıldır varlıklarını sürdüren bir türün bireyleri olarak Akdeniz’de dolaşıyor. Chelonia Mydas ve Caretta Caretta türü kaplumbağaları açık denizde bekleyen en büyük tehlike ise plastik poşetler. Kaplumbağa yuvalarının da bulunduğu eşsiz güzellikteki kumsallar, poşet ve plastik atıklarla hızla kirlendiği için doğal ekosistem de zarar görebiliyor.
DAÜ öğretim üyesi, deniz biyoloğu Dr. Burak Ali Çiçek, “Kaplumbağalar, poşet ve torbaları denizanası sanarak yiyorlar. Bunun sonucunda boğulabiliyorlar” dedi. Doğu Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Ufuk Taneri de “Bilim adamlarına gençlerin gönüllü yardımcı olması bizi sevindiriyor” dedi.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.