SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Ketojenik diyet nedir, nasıl yapılır?

Ketojenik diyet nedir sorusu, baharın kendini iyiden iyiye göstermesiyle merak edilmeye başlandı. Diyet programı arayışına girenler, ketojenik diyet nedir, ketojenik diyette neler yenir sorusunun cevaplarını merak ediyorlar. Keteojenik diyet nedir diye soruyorsanız ve ketojenik diyette ne yiyeceğinizi bilmiyorsanız, İşte referans için sizelere ketejonik diyet listesi…

|

Bahar mevsimin gelmesiyle insanlar yeni ve etkili diyet arayışlarına girmeye başladılar. Bunlardan birisi de ketojenik diyet. Ketojenik diyet nedir, ketojenik diyette neler yenir sorusu son zamanlarda insanlar tarafından oldukça merak ediliyor. Eğer sizde ketejenik diyeti uygulamak isteyenlerdenseniz ve ketonejik diyette neler yenir, yasaklı yiyecekler nelerdir sorularıyla karşı karşıya kaldıysanız birazdan vereceğimiz bilgileri dikkatlice okumanızı tavsiye ediyoruz.

Ketojenik diyet nedir?

Ketojenik diyet, vücudun enerji kullanmak üzere karaciğerde keton ürettiği düşük karbonhidratlı bir diyet programıdır. Ketojenik diyet düşük karbonhidratlı yağ ve protein tüketimini arttırmak için uygulanan bir diyet programıdır. Karbonhidrat ağırlıklı beslendiğinizde vücudunuz glikoz ve insülin üretecektir. Vücudunuz glikozu en kolay şekilde enerjiye dönüştürebilir. İnsülin ise, kan dolaşımınızdaki glikozu vücudun etrafına alarak işler.

Glikoz birincil enerji olarak kullanıldığından, yağlarınıza ihtiyaç yoktur ve bu nedenle yağlarınız depolanır. Tipik olarak yüksek karbonhidratlı diyetlerde vücut glikozu enerji olarak kullanacağından yağ yakımı gerçekleşmez. Ancak ketojenik diyette karbonhidrat seviyesi minimum miktarda olacağı için yağ yakımı gerçekleşebilir.

Özellikle kanser hastalarının bu diyete uymaları halinde birçok olumlu sonuçla karşılaşıldığını belirten Medicana Hastaneler Grubu Onkoloji Koordinatörü Doç. Dr. Mutlu Demiray, “Diyetin en önemli özelliği de kanda yüksek şeker düzeyinin engellenmesi…Diyete uyan kanser hastalarında kanserli hücrelerin büyümesi ve metastaz yapmasının yavaşladığı gözlemleniyor. Ayrıca kemoterapi ve radyasyon tedavisinin daha etkili olması da söz konusu” diyor.Ketojenik diyet, son dönemlerde düşük karbonhidrat diyetlerinin tiryakileri sayesinde oldukça gündemde. Ketojenik diyetin tek özelliği karbonhidrat bakımından fakir diyetlerden olması değil.

Tek amacı zayıflama olmayan bu mucize diyet birçok hastalığın iyileşmesine de yardımcı oluyor. Araştırmalar, özellikle kanser hastalarının bu diyete uymaları halinde birçok olumlu sonuçla karşılaşıldığını ortaya koyuyor. Ketojenik diyete uyan kanser hastalarında kanserli hücrelerin büyümesi ve metastaz yapmasının yavaşladığının gözlemlendiğini belirten Medicana Hastaneler Grubu Onkoloji Koordinatörü Doç. Dr. Mutlu Demiray, diyetin ayrıca kemoterapi ve radyasyon tedavisinin daha etkili olması gibi sonuçları beraberinde getirdiğini söylüyor.

Ketonojik diyetin sağlık açısından sayısız faydası bulunmaktadır. Kilo kaybından ve artan enerji seviyelerine kadar birçok faydası bulunur. Aşağıda, ketojenik bir diyetten alabileceğiniz faydaların kısa bir listesini bulacaksınız.

Klio kaybı

Ketonejik diyet, vücudunuzdaki yağı enerjiye çevirerek yağ yakımını hızlandırır. Ketonejik diyette insülin , (yağ depolayan hormon) seviyeleri büyük ölçüde düşer ve vücudunuzu yağ yakma makinesine dönüşmeye başlar.

Bilimsel olarak, ketojenik diyet, düşük yağlı ve yüksek karbonhidratlı diyetlere kıyasla daha iyi sonuçlar göstermiştir

Kan şekerini dengeler

Ketonejik diyet, yediğiniz yiyeceklerin türüne bağlı olarak kan şekerini düşürür. Çalışmalar, ketojenik diyetin, düşük kalorili diyetlere kıyasla diyabetin yönetimi ve önlenmesi için daha etkili bir yol olduğunu bile göstermektedir.

Zihinsel odaklanma

Birçok insan özellikle zihinsel performansını arttırmak için ketojenik beslenmeyi kullanır.

Epilepsi

Ketojenik diyet, 1900'lerin başından beri epilepsiyi başarılı bir şekilde tedavi etmek için kullanılmıştır. Bugün hala kontrolsüz epilepsisi olan çocuklarda en yaygın kullanılan tedavilerden biridir.

Akne

Ketojenik diyete geçtiğinizde sivilce problemlerinizin ve cilt sorunlarınızın azaldığını göreceksiniz.

Ketojenik diyette neler yenir?

Ketojenik diyette tüketilebilen yağlar

Yağlar vücudumuz için hayati öneme sahiptir, ancak yanlış yağların çok fazla tüketilmesi durumunda da tehlikeli olabilirler. Ketojenik diyete katılan birkaç farklı yağ türü vardır. Farklı gıdalar genellikle çeşitli yağ kombinasyonlarına sahiptir, ancak sağlıksız yağlardan kaçınılması gerekir. İşte ketojenik diyette tüketilmesi ve tüketilmemesi gereken yağlar.

Doymuş yağlar: Ketojenik diyette doymuş yağları tüketebilirsiniz. Bu yağlara örnek verecek olursak tereyağı ve hindistan cevizi yağını tüketebilirsiniz.

Tekli doymamış yağlar: Ketojenik diyette tekli doymuş yağları da tüketebilirsiniz. Bu yağlara örnek verecek olursak zeytinyağı, avokado yağı ve fındık yağıdır.

Trans yağlar: Trans yağlardan tamamen kaçınmak gerekir. bu yağlar raf ömrünü değiştirmek için içerisine kimyasal yerleştirilmiş yağlardır. kalp hastalığı gibi çeşitli ölümcül hastalıklara neden olan bu yağları tüketmekten kaçınmanız gerekir.

Ketojenik Diyet Gıda Listesi: Proteinler

Ketojenik diyet listesine başladığınızda en önemli faktörün protein alımı olduğunu unutmayın. Protein alımına ne kadar dikkat ederseniz, kilo vermenizde o kadar kolay hale gelecektir. Çünkü protein sizi tok tutacak ve sık yemek yeme ihtiyacınızı engelleyecektir. Aynı zamanda protein alımı vücudunuzdaki yağ yakımının da hızlanmasını sağlayacaktır.

Ketojenik diyette hangi gıdalar tercih edilmelidir?

Sığır eti, tercihen biftek, dana eti, rosto, kıyma ve güveç gibi yağsız kesim olan etler.
Tavuk, bıldırcın, ördek, hindi ve kümes hayvanları.
Balıklardan; Uskumru, ton balığı, somon, alabalık, halibut, morina, yayın balığı tüketebilirsiniz.
Kabuklu deniz ürünlerinden; İstiridye, istiridye, yengeç, midye ve ıstakoz da dahil olmak üzere kabuklu deniz ürünleri.
Kalp, karaciğer, dil, böbrek gibi sakatatları tüketebilirsiniz.
Yumurta da ketojenik diyetinizde bulunması gereken gıdalar arasındadır.

Ketojenik Gıda Listesi: Karbonhidratlar
Sebzeler

Düşük karbonhidrat ve nişastalı sebzeleri kullanmaya özen gösterin. İlk olarak yeşil yapraklı sebzeleri tercih etmeniz gerektiğini unutmayın.

Ketojenik diyette tüketmeniz gereken sebzeler:
Süs lahanası
Ispanak
İsviçre pazısı
Marul
Brüksel lahanası
Brokoli

Diğer seçenekler şunları içerir:
Soğan
Biber
Kuşkonmaz
Kereviz
Salatalık
Kabak
Karnıbahar

Meyveler

Meyveler yüksek şeker içeriğine sahip oldukları için sınırlı ve çok az miktarda tüketilmelidir. Meyveleri yediğiniz zaman, aşağıdaki gibi düşük şeker içeren meyvelerden tüketmeniz gerekir.

Çilek
Yaban mersini
Ahududu
Kiraz
Kızılcık
Dut

Ketojenik diyet listesindekİ ekstralar :

Keto diyetindeki yiyecekleri pişirmek söz konusu olduğunda, ev yapımı olan yiyecekler her zaman daha iyidir. Ketojenik diyetinizde mümkün olduğunda evinizde hazırlandığınız soslardan ve baharatlardan faydalanabilirsiniz.

İşte ketojenik diyette kullanabileceğiniz soslar ve baharatlar.

- Sarı hardal
- Eklenmemiş şeker olmayan ketçap
- Mayonez (evinizde yumurtadan yapabilirsiniz.)
- Düşük ya da hiç şeker içermeyen yüksek yağlı salata sosları

Baharatlar

Hazır satılan baharatlar ve soslar ketojenik diyete uygun değildir mümkün olduğunca kullanmaya özen göstermelisiniz. bu nedenle ketojenik diyette bitkiler ve baharatlar en iyi dostunuzdur.
- Fesleğen
- Kekik
- Maydanoz
- Biberiye
- Kişniş
- Kırmızı biber
- Biber tozu
- Kimyon
- Tarçın
- Limon veya misket limonu suları
- Tuz ve biber

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.