Kestanenin Faydaları Nelerdir? Kestane Kaç Kalori, Besin Değeri Nedir?
Kış aylarının vazgeçilmez yiyeceği kestane tam bir potasyum kaynağıdır. Çeşit çeşit tatlılara da katılan kestanenin faydaları oldukça çoktur. Lezzeti ile sevilen kestane besin değeri açısından zengindir. Kestane magnezyum, fosfor, kalsiyum, demir, klor, potasyum, sodyum B1, B2 ve C vitamini içerir. Kestane çok yüksek kalorili değildir. Ancak tüketimine dikkat edilmelidir. Aşırı tüketiminin sağlık açısından zararları olabilir. Kestane kaç kalori, besin değeri nedir? diyorsanız “Kestanenin faydaları nelerdir?” içeriğimizden öğrenebilirsiniz.
Kestane vitamin ve mineral açısından zengin bir besindir. Detoks özelliği bulunan kestane insan sağlığı açısından faydalıdır.
Kestanenin sağlığa çok fazla faydası bulunuyor. Kan basıncını düzenleyen kestane aynı zamanda kan dolaşımını da hızlandırıyor.
Kestanenin Faydaları Nelerdir?
- Kestane kolesterolü düşürmekte önemli bir rol oynuyor.
- Kestane kan basıncını düzenleyerek kan dolaşımını da hızlandırıyor.
- Aynı zamanda kestane ishali önlüyor.
- Kestane unutkanlığa da en iyi çözüm oluyor.
- Kestane gluten içermediği için içeriğindeki yüksek demir sayesinde kansızlığı da önlüyor.
- Kestane içerdiği kalsiyum sayesinde kemik, kas ve dişlerin de güçlenmesini sağlıyor.
- Kestanenin besin değeri oldukça yüksektir.
- Kestane şeker hastalığı riskini de en aza indiriyor.
Kestane Kaç Kalori?
100 gram kestane yaklaşık 131 kaloridir.
Kestanenin Besin Değeri Nedir?
Su: 68,15 g
Enerji: 131 kcal
Protein: 2 g
Toplam lipit (yağ) [g] 1,38
Karbonhidrat, fark olarak [g] 27,76
Kalsiyum, Ca [mg] 46
Demir, Fe [mg] 1.73
Magnezyum, Mg [mg] 54
Fosfor, P [mg] 99
Potasyum, K [mg] 715
Sodyum, Na [mg] 27
Çinko, Zn [mg] 0.25
C vitamini, toplam askorbik asit[mg] 26,7
Tiamin [mg] 0.15
Riboflavin [mg] 0.1
Niasin [mg] 0.73
B-6 Vitamini [mg] 0.23
Folat, DFE [µg] 38
B-12 Vitamini [µg] 0
A Vitamini, RAE [µg] 1
A Vitamini, İÜ [İÜ] 17
D Vitamini (D2 + D3) [µg] 0
D vitamini [IU] b0
Yağ asitleri, toplam doymuş [g] 0.26
Yağ asitleri, toplam tekli doymamış[g] 0,48
Yağ asitleri, toplam çoklu doymamış [g] 0,55
Kolesterol [mg] 0
Kestane Tüketimi Nasıl Olmalı?
Kestane özellikle kışın çok fazla tüketilmektedir. Genellikle ızgara üzerinde pişirilerek tüketilen kestane yemeklerde ve özellikle tatlılarda kullanılıyor. Sağlığa çok fazla faydası olan kestanenin karbonhidrat miktarı oldukça yüksektir. Buna rağmen kestanenin protein ile yağ oranı ise düşüktür. Kestane tüketimi sayesinde fiziksel ve zihinsel yorgunlukların önüne geçilir.
Kestane Nelere İyi Gelir?
Oldukça lezzetli olan kestane düşük glisemik indekse sahiptir. Şeker hastaları kestaneyi gönül rahatlığı ile tüketebilirler. Kestane kan şekeri seviyesinin ani yükselişinin de önüne geçmektedir. Bu nedenle şeker hastalığı riskini de azaltır. Bağırsak hareketlerini de düzenleyen kestane aynı zamanda iltihapları ve rahatsızlıkların da önüne geçer.
Kestanenin Sağlığa Yararları İle İlgili Bilinmeyenler
Kestanenin sağlığa oldukça çok faydası bulunmaktadır. Ayrıca kestane içeriğinde C, B1 ve B2 vitaminleri bulunuyor. Protein, potasyum ve fosfor açısından zengin olan kestanede yüksek miktarda mineraller de yer alıyor. Tatlı ve hafif bir lezzeti bulunan kestane yemeklerde ve özellikle tatlı çeşitlerinde rahat bir şekilde tüketilebiliyor. Detoks özelliği olan kestane vücudu da toksinlerden arındırır. Beyin hücrelerini tazelemesi ile bilinen kestane yüksek ateşi de hızlı bir şekilde düşürür.
Kestane Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
Kestane pek çok hastalığa iyi gelmektedir. Sakinleştirici özelliği olan kestane depresyon ve stres gibi rahatsızlıklara da iyi gelir. Hücrelerin erken yaşlanmasını önleyen kestane vücuttaki toksinlerin de kolay bir şekilde atılmasını sağlar. Mide rahatsızlıklarını engelleyen kestane kolesterolü ve kan basıncını da düzene sokması ile bilinir. Ayrıca anemiyi önleyen kestane bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. Kestane ayrıca uzun süre tok tutar.