Kemik İliği Biyopsisi Neden İstenir, Nasıl Alınır? Kemik İliği Biyopsisi Acıtır Mı?
Kemik iliği ismi verilen yapı, kemik içerisindeki süngerimsi dokuya verilen isimdir. Bazı durumlarda kemik iliğinden numune alınarak test yapılması gerekebilir. Bu testler iki farklı şekilde yapılmaktadır. Bunlardan biri kemik iliği aspirasyonu diğeri de kemik iliği biyopsisidir. Kemik iliği biyopsisi neden istenir, nasıl alınır? Kemik iliği biyopsisi acıtır mı? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Kemik iliği numunesi almak için çoğunlukla arka kalça kısmı tercih edilmektedir. Bu bölgenin tercih edilmesinin sebebi ise hem güvenilir hem de kemik iliği bakımından zengin olmasıdır. Fakat bazen göğsün ön kısmı olan ve sternum olarak adlandırılan bölgeden de kemik iliği alınabilmektedir.
Kemik İliği Biyopsisi Neden İstenir, Nasıl Alınır?
Kemik iliği biyopsisi işlemi bazı büyük kemiklerin içerisinde bulunan süngerimsi dokudan numune alınarak incelenmesi işlemine verilen isimdir. Bu işlemin yapılış amacı kemik iliğinin düzgün bir şekilde çalışıp çalışmadığının ve normal şekilde kan hücresi üretip üretmediğinin kontrol edilmesidir.
Kemik iliği biyopsisi çoğunlukla burada meydana gelen kanser vakalarının araştırılması amacı ile yapılmaktadır. Kemik iliği yapısı sıvı ve bu sıvıdan daha katı olan bir kısımdan meydana gelir. Kemik iliği aspirasyonu işleminde iğne yardımı ile buradan numune alımı gerçekleşmektedir. Eğer katı bölgeden numune alınacaksa o zaman kullanılan iğne daha büyük bir yapıda olur.
Kemik iliği aspirasyonu ve biyopsisi genelde aynı anda yapılan işlemlerdir. İki işleme birden kemik iliği muayenesi simi verilmektedir.
Kemik İliği Biyopsisi Acıtır mı?
Kemik iliği biyopsisi işleminde katı olan kemik iliğinden örnek alımı yapılmaktadır. Bu işlemde daha büyük olan özel bir iğne kullanılır. Kemik iliği numunesi alımı esnasında acı, itme ya da çekme gibi durumlar hissedebilirsiniz. Ancak bu işlem birkaç dakika içinde gerçekleşmektedir.
Kemik iliği numune alımının arından kanamanın durması amacı ile bölgeye geniş basınçlı bir bant uygulaması yapılır. Eğer lokal anestezi ile işlem gerçekleştiyse işlemin ardından 10 ile 15 dakika arasında sırt üstü yatmanız istenebilir. Sonrasında ise normal hayatınıza kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.
İşlemden önce damar yolundan sakinleştirici verildiyse işlemden sonra iyileşme odasında beklemeniz istenir. Bunun sebebi sakinleştiricinin hafıza kaybı, yavaş tepki verme gibi yan etkileri olmasından kaynaklanır.