SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Kemik erimesinin belirtileri nelerdir?

Özellikle yaşın ilerlemesiyle ortaya çıkan kemik erimesinin (Osteoporoz) pek çok nedeni vardır. Peki daha çok kadınlarda görülen kemik erimesinin belirtileri nasıl olur? Kemik erimesinin tedavisi nasıl yapılır?

|

Yaşam kalitesini yakından etkileyen kemik erimesinin neden ortaya çıktığı merak ediliyor. Kemik erimesi belirtilerinin nasıl olduğu ve tedavisine ilişkin bilgileri haberimizde derledik.

KEMİK ERİMESİ NEDİR?

Kemik yoğunluğu ve sağlam kemik yapısı vücudun ayakta durmasını sağlayan iskelet sistemi için çok önemlidir. Kemiklerin esnekliğini ve sağlamlığını kemiği oluşturan protein yapısı ve kalsiyum sağlar. Kemik yoğunluğundaki azalmaya tıbbi ismiyle ‘osteoporoz’, halk arasında ‘kemik erimesi’ adı verilir. Kemik yoğunluğu kadınlarda östrojen, erkeklerde testosteron cinsiyet hormonlarıyla desteklenir. Ayrıca D vitamini paratiroid ve kalsitonin adlı hormonlar da kemik yoğunluğunu, kalsiyum düzeylerini ayarlayarak etkilerler. Kemiklere yapışık olup iskeletin hareket etmesini sağlayan kaslar da kemikleri uyararak sağlam yapıyı sürdürmeye yardım ederler.

RİSK GRUPLARI NEDİR?

*Yetersiz kalsiyum alımı, süt ve süt ürünlerinin yetersiz tüketimi, kalsiyum gereksinimin arttığı durumlar (sık ve çok gebelik ve bu gebeliklerde artmış kalsiyum ihtiyacının karşılanamaması)

*Alınan kalsiyumdan faydalanamama; D vitamini eksikliği. Yetersiz güneş ışığı alımı, sağlıklı insanlarda her gün yarım saat güneş ışığına kolların veya bacakların tutulması günlük D vitamini için yeterli olabilir. Gerekli durumlarda doktorunuz ağız yoluyla alınan D vitamini ilaçlarını önerebilir.

*Zayıf bireyler; Fazla kilo kemikleri sürekli uyararak sağlamlığının devam etmesini sağlar. Ayrıca kadınlarda yağ dokusu östrojen hormonu üreterek kemik yoğunluğuna destek olur. Bu sebeple kilosu az olan kişilerde kemik yoğunluğunda azalma görülebilmektedir.

*Sigara içimi; Sigara karaciğerde cinsiyet hormonlarının yıkılmasını uyarır ve böylece kemik yoğunluğunu olumsuz etkiler.

*Hareketsiz hayat; Egzersiz, kasların kemik üzerine olumlu etkisini güçlendirir.

*Genetik yatkınlık; Ailesinde osteoporoz olan kişilerin kemiklerinin sağlam kalmasına daha özen göstermeleri gerekir.

*Erken menopoz; Östrojen hormonunun farklı sebeplerle vücutta üretilememesi osteoporoz riski oluşturur. Ameliyatla her iki yumurtalığın alınmış olması veya 45 yaşından önce kendiliğinden veya ilaçla menopoza girme osteoporoz için risk faktörüdür.

*Menopoza girmeden önce sağlam bir kemik yapısının olması ileri yaşlarda osteoporozun kötü etkilerine karşı koruyacaktır.

*Diğerleri; Kortizon, kemik yoğunluğunu azaltan bir hormondur. Kemik yoğunluğunu azaltan kortizon gibi ilaçların uzun süre kullanmak zorunda kalan kişiler de risk grubudur.

KEMİK ERİMESİ ŞİKAYETLERİ

Boy kısalması, kolay kemik kırılmaları, sırt ve bel ağrıları, kamburluk

Bulguları: Çekilen röntgen filmlerinde kemik yoğunluğunda azalma, omur kemiklerinde çökme kırıkları gözlenir.

TANI NASIL KONULUR?

Kemik Dansitometri; Kemik yoğunluğunu ölçen özel bir cihazdır.

Tanı için risk gruplarından kemik yoğunluğu için kemik dansitometri istenebilir. Sonuca göre gerekli ise tedavi düzenlenir.

KEMİK ERİMESİ TEDAVİSİ

D vitamini takviyesi , kalsiyum takviyesi, bifosfanatlar, calcitonin gibi ilaçlar tedavide kullanılır. Böbrek fonksiyonları takibi, kemik yoğunluğu ve esnekliğini değerlendirme için radyolojik tetkikler tedavilerin sonucunu takip için istenebilir.

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.