Kemik Erimesi Nedir, Neden Olur? Kemik Erimesi Dereceleri Nelerdir?
Kemik erimesi günümüzde en sık görülen kemik hastalıklarının başında geliyor. Osteoporoz tıbbi adı ile de bilinen kemik erimesi, kemiklerin kırılmasına veya zayıflamasına neden olan ciddi bir hastalıktır. Kemik erimesinin erken dönemde teşhisi ilerlemesinin önüne geçerek tedavisine geç kalınmadan başlanması açısından oldukça mühimdir. Kemik erimesi hakkında gerekli bilgileri edinmek isteyenler için "Kemik erimesi nedir, neden olur? Kemik erimesi dereceleri nelerdir? Kemik erimesi belirtileri ve tedavisi nasıl olur?" konularını detayları ile derledik.
Kemik erimesi, kemikleri gözenekli hale gelmesi olarak da bazı kaynaklarda ifade edilmektedir. Çoğunlukla 50 yaş üstü kişilerde daha fazla rastlanan bir rahatsızlıktır. Kemik erimesinin fark edilmesi çok kolay olmamakta bazen sinsice ilerleyebilmektedir. Vücut yapısı ve duruşunda meydana gelen değişiklikler kemik erimesi rahatsızlığının en belirgin habercileridir. İhmal edilen sırt ağrıları, boyda kısalma ve kilo alımı ve daha pek işaret mutlaka dikkate alınmalı ve vakit kaybetmeden uzman bir doktora müracaat edilmelidir.
Kemik Erimesi Nedir?
Kemik erimesi ya da Osteoporoz, kemik metabolizmasındaki bir bozukluk neticesinde kemikte bulunan protein örgüsünün seyrelmesi ile iskelette ortaya çıkan bir hastalıktır. Kemik erimesi, kemiklerin çok kolay kırılmasına neden olan bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlıkta kemiğin birim hacimdeki mineral yoğunluğu azalmıştır. Kemiklerin daha kolay kırılmasının ana nedeni de budur. İnsan vücudunda bulunan tüm kemikler bu rahatsızlıktan etkilenmektedir. Bununla birlikte omurlar, bilek ve kalça kemiklerinde en fazla görülür. Hastalık %80 oranında kadınlarda görülmektedir.
Kemik Erimesi Neden Olur?
İnsan vücudunda bulunan kemiklerin ana maddesi kollajen adı verilen proteindir. Kalsiyum fosfat minerali ise kemik sertliğini sağlar. Bu mineralin eksikliği ise kemik erimesine neden olmaktadır. Kadınlar menopoza girdikten birkaç yıl sonra kemiklerinde büyük çaplı değişimler meydana geldiği gözlemlenmektedir. Değişen hormonlar ve kemik yapısındaki güçsüzleşmeye bağlı olarak menopoz döneminden sonraki zamanlarda kemik erimesine çok daha dikkat edilmesi ve önem verilmesi gereklidir.
Kemik Erimesi Dereceleri Nelerdir?
Kemik erimesine dair en fazla merak edilen hususlardan biri de kemik erimesinin dereceleridir. Kemik yoğunluğunda çıkan değerler genç erişkin değerleri ile karşılaştırılır. Normalden sapmalar T skoru değerini vermektedir. Bu verilere bağlı olarak Dünya Sağlık Örgütü kemik erimesini derecelendirmiştir. T skorunun -2,5 değerinin altında olduğu durumlara osteoporoz ya da kemik erimesi denilir. T skor değeri -1 ile -2,5 arasında ise tam kemik erimesi denilmemekte bu derece osteopeni yani kemik erimesi başlangıcı olarak kabul edilir. T skoru -1'in üzerinde ise değer normaldir.
Kemik Erimesi Belirtileri
Kemik erimesinin ilk döneminde belirtiler belirgin olarak hissedilmez. İlk dönemde kemiklerde kırılma ya da çatlama görülmemektedir. İlerlemesi akabinde bazı belirtiler görülmeye başlar. Bunlar;
- Omurga içinde kırık ya da çökmüş bir omurun neden olduğu bel ağrıları
- Kamburlaşma ve çarpık duruş
- Basit hareketlerde bile ortaya çıkabilen çatlama ve kırılmalar
- Boy kısalması
- Diş kaybı
- Kronik sırt ağrısı
- Eklem ağrıları
- Diş eti problemleri
- Akşamları bacaklarda görülen kramplar
Kemik Erimesi Nasıl Tedavi Edilir?
Kemik erimesi belirtileri hissedildiği anda doktora başvurularak gerekli muayeneler yaptırılmalıdır. Tanısı konulan kemik erimesi hastalığı olan kişilerde bifosfonat grubu ilaçların kullanımı ile erime riskini azaltılabilmektedir. Bu ilaçlar mutlaka doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Kesin çözümlerin olmaması ile beraber kemikleri kuvvetlendirmek için dışarıdan alınan destek ile erimenin yoğunluğu azaltılarak tedavi edilebilecek bir noktaya getirilebilmektedir.