Kekemelik Nedir, Neden Olur? Kekemelik Tedavisi Nasıl Yapılır?
Çevremizde veya birçok yerde kekeme sorunu olan insan görmek mümkündür. Bu insanların hayatı oldukça zor geçmektedir. Çünkü kekemelik sonucunda kişide konuşma bozuklukları meydana gelmektedir. Konuşma bozukluğu yaşayan kişiler kekemelikten kurtulmak için çözüm yolları aramaya başlamaktadırlar. Kekemelik nedir, neden olur? Kekemelik tedavisi nasıl yapılır detayları ile derledik.
Kekemeliğin özellikle çocuk yaşlardan itibaren, başladığı bilinmektedir. Kekemelik sorunu bulunan çocukta zor bir yaşam görülmektedir. Çünkü çocuk büyüdükçe kekemelik sorunu devam edebilir. Ayrıca çocuğun okula başlaması daha çok insan ile iletişime geçmesine yol açacaktır. Tabi bu durum kekeme olan çocukların hayatını daha zor bir hale getirecektir.
Kekemelik Nedir, Neden Olur?
Kekemelik; konuşma sırasında duraklama, kelimeleri veya heceleri tekrar etme, bazı sesleri çıkaramama ve heyecanlı bir şekilde konuşmak şeklinde ifade edilmektedir. Bu durumu yaşayan kişileri anlamak oldukça zordur. Çünkü kekeme olan kişinin konuşurken heyecan yaşama ihtimali bulunmaktadır. Bununla birlikte ağızdan çıkan heceler birçok defa tekrar edilebilir. Yani kekeme olan birisini karşıdaki kişi zor anlayabilir.
Kekemelik bazı kişilerde az seviyede görülürken bazı kişilerde ise daha yüksek seviyelerde görülebilir. Yani kekeme olan bazı kişiler derdini daha rahat bir şekilde karşı tarafa anlatabilir. Ancak kekemelik seviyesi yüksek olan kişiler konuşma konusunda çok büyük zorluklar yaşarlar.
Nedenleri;
- Genetik faktörler,
- Çocukta yaşanan gelişimsel problemler,
- Yaşanan travmalar,
- Aile ve çevresel sorunlar.
Kekemelik Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kekemelik tedavisi için öncelikle tanı konulması gerekir. Bu tanıya göre kekemelik tedavisi başlatılır. Kekemelik tedavisinde ilk yapılması gereken konuşma egzersizleridir. Bu sayede kekeme olan kişinin konuşması için başarılı egzersizler yapılabilir. Ayrıca çeşitli terapiler eşliğinde kekemelik sorununa çözüm bulunmaktadır. Bu sorunu yaşayan kişiler genellikle psikolojik destek almaktadırlar.