Kayısı Çekirdeğinin Faydaları Ve Zararları Nelerdir? Kayısı Çekirdeği Zehirler Mi?
Ülkemizde kayısı üretimi de tüketimi de diğer Avrupa ülkelerinin ortalamalarının çok üstünde. Bunun en büyük nedeni Türkiye'de dört mevsimin yaşanması ve birçok meyvenin mevsiminde yeniyor olmasıdır. Sadece Malatya'da bir yıl içerisinde yaklaşık 400 bin kayısı üretiliyor. Kayısı çekirdeğinin faydaları ve zararları nelerdir? Merak edenler için detaylı bir şekilde derledik.
Bir yaz meyvesi olan kayısının çekirdeğini direkt olarak tüketmek mümkün. Bununla birlikte zeytinyağı ile karıştırılıp iki hafta boyunca bekletilerek yağı da yapılabilir.
Kayısı Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir?
1- Protein deposudur:
Kayısı çekirdeğinde yaklaşık %30 oranında protein bulunduğu için meyvenin kendisi gibi çekirdeği de enerji deposu olarak tanımlanıyor.
2- Bağışıklık sistemini güçlendirir:
Bağışıklık sistemini kuvvetlendiren çekirdek kışa daha güçlü girmenizi sağlar.
3- Sindirim sorunlarının önüne geçer:
Midede şişkinlik ve gaz şikayetlerinin azalmasında etkilidir.
4- Bağırsak hareketlerini düzenler:
Bağırsaklardaki kötü bakterilerin çok daha kısa sürede dışarı atılmasını sağlar.
5- Cildi besler ve yeniler:
Günde 6 -7 adet kayısı çekirdeği tüketenlerin cildi çok daha parlak ve canlı bir görünüme kavuşur.
6- Kırışıklıkları azaltır:
Yaşlanmaya bağlı nedenlerle oluşan kırışıklıkları azaltır ve yeni kırışıklıkların çıkmasını önler.
7- Güneş lekelerine karşı korur:
Güneşlenmeden önce cilde kayısı yağı sürmek cildi güneş ışınlarına korur. Bu da leke riskini yarı yarıya azaltır.
8- Sivilceleri kurutur:
Kayısı çekirdeğinin yağı, özellikle inatçı sivilcelerinden kurtulmak isteyenlere alternatif çözümler sunuyor.
9- Akne ve siyah noktalara karşı da etkili:
Sadece sivilce değil akne ve siyah noktaları da geçiren bu yağ, cildin pürüzsüz olmasını sağlıyor.
10- Ağrıları dindirir:
Dünya genelinde yapılan son araştırmalar ile birlikte kayısı çekirdeğinin doğal bir ağrı kesici olduğu kanıtlandı.
Kayısı Çekirdeğinin Zararları Nelerdir?
Bir besin ne kadar faydalı olursa olsun fazla tüketilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Kayısı çekirdeğinin siyanür oluşumunu tetikleme riskine karşı aşırı tüketiminden kaçınılmalı. Beslenme uzmanlarına göre bir günde en fazla 15 - 20 adet çekirdek yenmeli. Bundan fazlası zehirlenme riskini arttırırken mide ağrısına ve bulantısına da yol açabiliyor.
Kayısı çekirdeğinin yağını kullanırken de göze temas etmemesine özen gösterilmelidir.
Kayısı Çekirdeği Zehirler mi?
Kayısı çekirdeği az miktarda da olsa siyanür içermektedir. Bu nedenle gün içerisinde bu meyvenin çekirdeğini tüketmek zehirlenmelere yol açabilir. Beslenme uzmanlarına göre günde en fazla 10 - 15 tane çekirdek yenmeli. Kayısı yağı böyle bir risk içermediği gibi çok daha sağlıklı olduğu için tavsiye edilmektedir.