SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Katliama ceza yok!

İstanbul Üniversitesi önünde 16 Mart 1978’de gerçekleşen ve 7 öğrencinin ölümüyle sonuçlanan bombalı ve silahlı saldırıya ilişkin dava zaman aşımı nedeniyle düştü

|

İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi, Beyazıt’ta 30 yıl önce 7 öğrencinin ölümü, 41 öğrencinin de yaralanmasıyla sonuçlanan bombalı ve silahlı saldırıya ilişkin 3 sanığın yargılandığı davayı, zaman aşımı süresi dolduğu gerekçesiyle ortadan kaldırdı. Müdahil avukatları, kararı temyiz edeceklerini bildirdi. 13 yıldır süre dava, 17 yıl aradan sonra yeniden açılmıştı.
İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, tutuksuz sanıklar Latif Aktı ile Özgün Koç katılmadı.
Gıyabi tutuklu olarak aranan eski polis memuru Mustafa Doğan ise yakalanamadığı için duruşmada hazır edilemedi.


‘45 yıl olmalı’
Duruşmada, müdahil avukatlar Cem Alptekin ve Hilmi Hanta’nın da aralarında bulunduğu 10 avukat hazır bulundu. Söz alan Alptekin, davadaki zaman aşımı süresinin 30 yıl olup olmadığının tartışılması gerektiğini dile getirerek, davanın zaman aşımı süresinin suç tarihinden itibaren 45 yıl olarak değerlendirmesi gerektiğini savundu. Esas hakkındaki görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı, 3 sanık hakkındaki kamu davasının 16 Mart 1978’de olduğunu, suç tarihinden bu yana geçen sürede sanıklar lehine olan 765 sayılı yasada atılı suçlarda öngörülen 30 yıllık zaman aşımı süresinin dolduğunun anlaşıldığını, eski TCK uyarınca zaman aşımından düşürülmesine karar verilmesini talep etti.
Kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanıklar Mustafa Doğan, Latif Aktı ve Özgün Koç hakkında, “16 Mart 1978’de bomba atarak ve silahla tarayarak 7 kişiyi öldürmek ve tasarlayarak öldürmeye kalkışmak” suçlarından 765 sayılı eski TCK uyarınca açılan kamu davasında zaman aşımı süresinin dolduğunu bildirdi. Heyet, bu nedenle davanın, “zaman aşımı” hükmünü düzenleyen eski TCK’nın 102/1 ve 104/2 maddeleri uyarınca düşürülmesine karar verdi.
Kararı temyiz edecekler
Sanıkların cezalandırılmasını isteyen müdahil avukatları, duruşma sonrası, en geç hafta içerisinde Yargıtay’a başvurarak kararı temyiz edeceklerini bildirdi.


Dava 17 yıl sonra yeniden açılmıştı
İstanbul Üniversitesi’nde 16 Mart 1978’de sol görüşlü öğrencilere yönelik saldırı düzenlenmişti.
Merkez Kampus’tan çıkan gruba Eczacılık Fakültesi önünde bombalı ve silahlı saldırıda bulunulması sonucu 7 öğrenci ölmüş, 41 öğrenci yaralanmıştı. Bu olaya ilişkin yakalanan ve o dönemde İstanbul Sıkıyönetim Komutanlığı Askeri Mahkemesi’nde yargılanan Sıddık Polat beraat etmişti. Aynı eyleme karıştığı iddia edilen Zülküf İsot’un ise Elazığ’da yine olayın faillerinden olduğu belirtilen Latif Aktı tarafından öldürüldüğü öne sürülmüştü.
İsot’un ablası Remziye Aykol, 1992’de yaptığı açıklamada, katliamı kardeşiyle birlikte yapanlar olduğunu söylediği 3 kişinin ismini vermişti.
Bu olayın üzerinden 17 yıl geçtikten sonra İsot’un babası, annesi ve kız kardeşlerinin verdiği bilgi doğrultusunda, 1995’de haklarında yeni dava açılan eski polis memuru Mustafa Doğan ile Latif Aktı ve Özgün Koç’un, “Taammüden adam öldürmek ve yaralamak” suçlarından 7’şer kez idam ve 41’er kez 20’şer yıldan az olmamak üzere ağır hapis cezasına çarptırılmaları isteniyordu. Dava sürecinde müdahil avukat Cem Alptekin hakkında ‘MİT’i tahkir’ suçundan dava açılmıştı. Beraat eden Alptekin’e eski İstanbul Barosu Başkanı Yücel Sayman da destek vermişti.




16 Mart 1978 günü İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi önünde, öğle saatlerinde, üniversiteden çıkan bir grup solcu öğrencinin üzerine bomba atılmıştı. Hatice Özen, Baki Ekiz, A.Turan Ören, Abdullah Şimşek, Abdülhamit
Akıl, Cemil Sönmez ve Murat Kurt ölmüş, 41 öğrenci de yaralanmıştı.


© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.