Kas Erimesi (Sarkopeni) Nedir, Belirtileri Nelerdir? Kas Erimesi Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Vücudumuzdaki kasların hacminde ve yapısında gerçekleşen küçülme olaylarına genel olarak kas erimesi denilir. Çoğunlukla yaşlılarda görülen bir hastalık olan kas erimesinin vücuda pek çok açıdan zararı bulunur. Peki, kas erimesi nedir ev belirtileri nelerdir? Kas erimesi hastalığı tedavisi nasıl yapılır? Bu yazımızda kas erimesi konusunda merak edilenleri derledik.
Kas erimesi, tıbbi adıyla sarkopeni olarak bilinir. Vücudun önemli yapıları olan kaslarda meydana gelen bu erimeler, vücutta kuvvet kaybına ve günlük yaşamda yapılan aktivitelerin zor tamamlanmasına neden olur.
Kas Erimesi (Sarkopeni) Nedir?
Kas erimesi, vücudumuzun önemli yapıları olan kas dokularında hacimsel ve yapısal küçülmelere verilen isimdir. Kas erimesi vücudun herhangi bir bölgesindeki kaslarda meydana gelebilir. Özellikle üst bacak ve bacak kısımlarında oluşan erimeler, hastaların merdiven çıkarken ve hatta yürürken sıkıntı yaşamasına yol açan sağlıksız ve huzursuz durumlara neden olurlar. Kol ve üst kol bölgelerinde meydana gelen erimelerse, elle bir şey tutarken, saç tararken, bir şey kaldırırken insana sıkıntı yaşatan durumlar doğururlar. Bu nedenle kas erimesi vücudun her bölgesinde oluşabilen ve oldukça fazla sıkıntıya yol açan bir hastalıktır ve en yakın zamanda tedavi edilmesi gerekir.
Kas Erimesinin Belirtileri Nelerdir?
Kas erimesi ilk bakışta anlaşılması güç bir hastalık olsa da bir takım belirtileri beraberinde getirir. Kas erimesinin vücutta meydan getirdiği belli başlı belirtiler şunlardır:
● Kuvvet kaybı
● Zayıflık
● Dengesizlik
● Dayanıklılık kaybı
● Merdiven çıkarken zorlanma
● Elle bir şey tutarken ve kaldırırken zorlanma
● Günlük fiziksel aktiviteleri yaparken zorlanma
● Güçsüzlük
● Kas büyüklüğünde azalma
Kas Erimesi Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kas erimesi ciddi bir hastalıktır ve farklı tedavi yöntemlerini gerektirebilir. Kas erimesinden kaçınmak için dengeli beslenme, bol su tüketimi ve düzenli egzersiz yapılması önerilir. Vücuttaki kas yoğunluğunu arttırıcı egzersizlerin yapılması kas erimesi riskini azaltacaktır. Hafifi ağırlıklar kullanılarak yapılan germe ve çekme hareketleri hem kas yapılarının güçlenmesine hem de yoğunlaşmasına izin verir. Bu nedenle hastada kas erimesi varsa hastalığın ilerlemesinde yavaşlama meydana gelir. Sağlıklı bireylerin düzenli egzersiz yaparak kas sağlığını koruması da ilerde kas erimesi hastalığına yakalanma riskini azaltır.
Kas erimesi bazı hormon tedavisi ve kök hücre aktarımıyla tedavi edilebilen bir hastalıktır. Ancak bu konularda yapılan çalışmalar modern tıpa bağlı olarak hala geliştirilmeye devam etmektedir. Kas erimesi hastalığında fiziksel tedavi uygulanan bir diğer yöntemdir. Hastanın beslenme düzeni ve egzersiz alışkanlıklarıyla birlikte yürütülen fizik tedavi yönteminde, hastanın kas gücünü geri kazanmasına yönelik bir tedavi programı uygulanır. Hastaya en uygun tedavi planını fizyoterapist veya fizik tedavi uzmanı yazabilir.