Karın bölgesinden neden yağlanma olur?
Karın ve alt karın bölgesinde oluşan yağlanmaların nedeni nedir? Özellikle kadınların, erkeklere göre menepoz sonrası Karın yağlarında artış olması daha olası bir durumdur. Peki bunun nedeni nedir?
Bazı kişilerin metabolizmaları, alt karın yağlarının oluşması için daha müsaittir. Kadınlarda, özellikle menopoz sonrasında karın yağı görülmesi erkeklere oranla daha olasıdır.
Elma tipi vücuda sahip kişilerde, armut tipi vücuda sahip kişilere oranla karın yağı yani göbek oluşumu ihtimali daha yüksektir. Ancak alınacak bazı önlemlerle karın yağları azaltılabilir.
Harvard Üniversitesi’nden uzmanlara göre karındaki yağlar genellikle iç organlarla ilgili yağlanmadır. Basenlerde ve kalçada olan yağlanma ise hemen derinin altında oluşur. İç organları saran iç yağlanma daha tehlikelidir ve kalp hastalığı, yüksek kolesterol, tip 2 şeker hastalığı gibi tedavisi zor problemlerin oluşmasına sebep olabilir. Ayrıca iç organların etrafındaki yağlar aktif yağlar olabilir. Yani sağlığı etkileyecek hormonlar salgılayabilirler. Bu hormonlar iştahı etkileyen leptin ve insülin duyarlılığın etkileyen adiponektindir.
En önemli neden beslenme
Karın ve alt karın yağlarının oluşmasında en önemli faktör elbette beslenmedir. İşlenmiş gıdalar, şeker, beyaz un, doymuş yağ ve trans yağ açısından zengin bir beslenme yağ artışına sebep olacaktır. Eğer vücudunuz da karında yağlanmaya meyilliyse yağlar bu bölgede oluşur. Tam tahıllar, meyveler, sebzeler, poli ve mono doymamış yağlar ve yağsız proteinlerle beslenmek, bölgede yağlanmayı azaltacaktır.
Kardiyovasküler egzersiz sadece kalbi güçlendirmez, aynı zamanda yağ ve kalori yakımını sağlar. Bu da alt karın yağlarına karşı etkili olacaktır. Günde 30 dakika aktivite yapmak enerji tüketimini artırır ancak önerilen 60 dakikadır. Koşmak özellikle iç organ yağlanmalarına karşı etkilidir.
Egzersiz önemli
Haftada 1 ila 3 kez koşmayı, egzersiz programına dahil etmek bu açıdan önerilmektedir.
Güç çalışması yani ağırlıklarla veya vücut ağırlığıyla yapılacak olan tekrarlı çalışmalar da vücuttaki yağlanmanın azaltılmasında büyük rol oynar.
Ağırlık kaldırmak, yoga yapmak vücuttaki yağsız kas kütlesini artırır. Kas hücreleri dinlenirken bile kalori harcadıklarından hem gün içinde harcanan toplam kalori miktarı artar hem de metabolizma hızlanmış olur. Bu da kilo ve yağ kaybetmeyi kolaylaştırdığı gibi ulaşılan kiloyu korumaya da yardımcı olur.
Ancak bölgesel yağ yakımı diye bir süreç olmadığından alt karın yağlarını eritmek için sadece mekik gibi karın hareketlerine yüklenmek yeterli olmaz. Kalori yakımını artırmak için vücuttaki bütün kas gruplarını çalıştırmak gerekir. Özellikle büyük kas grupları olan bacak ve sırt kaslarını unutmamak, verilen çabanın karşılığını almayı kolaylaştıracaktır.