Karaciğerin dostu enginar
Mineral bolluğu bakımından en zengin sebze olan enginar, her derde deva olarak kabul ediliyor
Romatizmalılara kullanılması önerilen enginar, unlu yiyeceklerin sindirimini kolaylaştırdığı gibi idrar söktürücü özelliğe da sahiptir. Diyet yapanlar için gözardı edilemeyecek olan enginarın 100 gramı sadece 53 kalori içerir. Enginar bünyesinde bulunan 'cynarin' in kolesterol ve amonyağı düşürücü etkiye sahip olması kalp krizi risklerini azaltır. Karaciğer ve kalbin en iyi dostu olan enginar kanı temizler ve yorgunluğu giderir. Diğer zehirli maddeleri ve yorgunluk maddelerini idrarla dışarı atarak vücuda dinçlik verir. Beyin yorgunluğunu çabucak geçirir, kalp adalelerini kuvvetlendirir, üre ve kolesterolü düşürerek kalbin rahat çalışmasını sağlar. Latince adı 'Cynara scolymus' olan, eski Yunancada 'anginara' diye adlandırılan enginar önceleri Sicilya'da sonraları da tüm Akdeniz sahilinde ilaç niyetine kullanılmış tır. Yağlı bitkiler hariç hiçbir sebze veya meyva, mineral bolluğu bakımından enginarla yarışamaz. Bol miktarda potasyum, kalsiyum ve manganezden başka A, B1 ve C vitaminleri içeren enginarın en büyük özelliği karaciğeri temizlemesi ve safranın kolay akışını sağlamasıdır. Haftanın tarifi Malzemeler: 3 diş sarımsak / 1 yemek kaşığı ince kıyılmış biberiye / 2 yemek kaşığı zeytinyağı / 200 gram yeşil salata / 1 kutu enginar kalbi / 2 dilim diyet etimek / 20 gram ayçiçeği çekirdeği içi / 200 gram körpe ıspanak yaprağı / 3-4 sap fesleğen / 3 adet yeşil limon / 1 çay kaşığı tuz / Karabiber 1 adet yeşil limonun kabuğunu ince ince rendeleyin ve suyunu sıkın. 6 yemek kaşığı limon suyunu, limon kabuğu rendesi, tuz, karabiber, 1 diş ezilmiş sarmısak, biberiye, 100 mililitre su ve 2 yemek kaşığı zeytinyağıyla karıştırın. Enginarları ince ince dilimleyin ve hazırladığınız sosa katıp karıştırın. 30 dakika sosu çekmesi için bekletin. Etimekleri küp şeklinde bölün. Kalan sarmısakları sıkıp etimeklere katın. Ayçekirdeği ekleyin. Yeşil salatayı ayıklayıp yıkayın. Yapraklarını koparıp körpelerini 3 santimetre. genişliğinde parçalara bölün. Ispanak ve fesleğen yapraklarını ufalayın. Salata, ıspanak ve yeşillikleri karıştırın. Enginarları biraz sosla servis tabağına alın. Yeşillikli karışımı sosla karıştırıp, enginarların üzerine koyun. Son olarak salatanın üzerine etimek ve ayçiçeği çekirdeklerini serpin. Enginarlı salata