Kanserden korunmanın kuralları değişiyor!
Kanserden korunma konusunda toplumun pek çok yanlış bilgilendirmeye ve bilgi kirlilğine maruz kaldığı bildirildi. İşte yeni kurallar!
Antalya’da devam eden 2. Prevantif Onkoloji Sempozyumu kapsamında düzenlenen basın toplantısında Hacettepe Üniversitesi Medikal Onkoloji ABD Öğretim Üyesi ve Sempozyum Başkanı Prof. Dr. İsmail Çelik, kanserden korunma konusunda toplumun pek çok yanlış bilgilendirmeye ve bilgi kirlilğine maruz kaldığını söyledi. Kanserden korunmak için “tek ve geçerli” beslenme önerisinin; “Günde en az 5 porsiyon meyve ve sebze içeren, yağdan düşük, lifçe yüksek diyet tüketilmeli kırmızı et haftada birden fazla yenmemelidir”. Bu cümleye bir kelime eklemek ya da çıkarmak bilimsel olarak doğru değildir.
Çok önemli bir gerçek şudur ki bu öneri kapsamına her türlü meyve ve sebze dahildir. Yiyecek maddelerinin tek tek ele alınarak kanserden korunma etkisinin öne çıkarılması yanlış ve tehlikelidir. Doğru mesaj “İçeriğine bakılmaksızın her gün en az 5 porsiyon meyve ve sebzeyi tüketmeyi alışkanlık haline getirecek bir yaşam biçimi oluşturmak” olmalıdır diye konuştu. Şişmanlık kanseri arttıran bir etmendir. Zararsız olduğu, kolesterol içermediği söylenen yağlı gıdaların (zeytinyağı veya kuruyemis de dahil olmak üzere) çok miktarda alınmasının obeziteye yol açabileceği unutulmamalıdır.
Prof. Çelik sözlerine şöyle devam etti; “Alkol kanseri tetiklemektedir, az miktarda bile olsa alkol kanserojen etki gösterir. Özellikle sigara ile birlikte kullanıldığında bu etki daha da artar. Düzenli egzersiz hem kalp hastalıklarından hem de kanserden koruyucudur. Ayrıca obezite kontrolü ile birçok hastalıktan da (şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kemik erimesi, v.b.) koruyucu etki sağlar, diye belirtti, Prof .Çelik, Dünyada kanserin önlenmesinde herkesin kullanacağı bir ilacın olmadığının altını çizerek, "Kanseri önlediğine dair bugün piyasada birçok ürün satılıyor. Bunlar kanseri önlese, bugün birçok ilaç devi şirket var. Bu şirketler şimdiye kadar o ürünü ilaç haline getirirlerdi. Yani piyasada 'kanseri önlüyor' diye satılan birçok bitki veya ürün halkı kandırmaktan dolandırmaktan başka bir şey değil." dedi.
SİGARANIN ATEŞİYLE KANSEROJENLER DAHA DA GÜÇLENİYOR
Hacettepe Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Prevantif Onkoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Mutlu Hayran ise kanserden korunma konusunda yanlış bilginin çok olmasının doğru bilgilerin kaybolmasına neden olduğunu kaydederek, “İçinde 40 kanserojen madde olan sigarayı, dudaklarımızın arasına koyup akciğer gibi dışarıdan oksijen alıp kana veren bir dokuya, üstelik bir de ateşle güçlendirilmiş kanserojenler yolluyoruz” dedi.
Sempozyumun konuğu California Üniversitesi Öğretim Görevlisi Profesör Dr. Frank Meyskens, artık bazı kanser türlerinin önlenebilir olduğunu kaydederek, etken maddesi Raloxifene olan bir ilaç ile meme kanserine yakalanma riski yüksek olan kadınlar ile ikinci kez meme kanserine yakalanma riski olan kadınların yüzde 50 oranında korunabildiğini söyledi. Meyskens, aspirin ve kalsiyumun kalın bağırsak kanserinin tetikleyicisi olan poliplerin oluşmasını engellemede yüzde 25 oranında etkili olduğunun görüldüğünü belirtirken, kadınlarda rahim ağzı kanserinden korunmada HPV aşısının önemine değindi.