Kanlı idrarın nedenleri
İdrarın kanlı çıkmasının sebepleri nelerdir? Kanlı idrar hangi hastalıkların habercisidir? İdrarımız kanlı çıkarsa ne yapmalıyız? Hepsinin cevabı burada...
Kanlı idrar iki şekilde gerçekleşebilir. İlki gözle görülemez ve ancak yapılan tahlillerle anlaşılır. İkinci şekilde ise idrarın kırmızı veya pembe renk olduğu gözle görülebilir.
İkinci şekil de kendi arasında üçe ayrılır. Birincisinde idrar ilk olarak kanlı çıkar, daha sonra kan gelmesi kesilir.
İkincisinde idrarda sürekli kırmızı renk görülür. Üçüncüsünde ise idrarın en sonunda birkaç damla kan gelir. Bunların hepsi çeşitli hastalıkların habercisidir. Kanlı idrar genellikle böbrek taşlarının, iltihapların veya tümörlerin habercisi olabilir.
Birincisinde, yani idrarın başta geldiğinde mesanenin ucundaki ince borudan kaynaklı bir kanama olur. Eğer idrarın başından sonuna kadar kanama varsa bu, böbrek sorunlarına işaret eder veya yine mesaneden kaynaklıyor olabilir. Eğer kanama böbrek taşlarından kaynaklanıyorsa ağrı da olur.
Eğer üçüncü tip kanama varsa, yani idrarın sonunda birkaç damla kan geliyorsa bu erkeklerde prostat sorunlarının, kadınlarda ise sistitin habercisidir.
Kadınlarda görülen sistit, sürekli idrar yapma isteği olması ve bir türlü idrar torbasını tam olarak boşaltamama durumudur. Sistitle beraber idrarda kan da görülebilir.