Kan Tahlili Neden Yapılır, Çeşitleri Nelerdir? Kan Tahlili Normal Değerleri Kaç Olmalıdır?
Sadece 5 dakikanızı ayırarak vereceğiniz birkaç damla kan ile gelecekte yaşayabileceğiniz hastalıkları ya da yaşadığınız sağlık sorunlarının nedenlerini öğrenme imkanı bulabilirsiniz. Kan tahlili ile birlikte gut hastalığı, gizli sarılık, enfeksiyon, şeker hastalığı, romatizma, karaciğer sarılığı gibi pek çok hastalık ortaya çıkıyor. Kan tahlili neden yapılır? Çeşitleri nelerdir? Tüm detayları derledik.
Kan tahlili ile her hastalık belli olmaz, sadece istenen tetkik sonucu alınır. Yani şeker değerinizin ölçülmesi istendiyse sadece şeker değerlerinizi öğrenebilirsiniz. Bu tetkik ile gizli sarılık olup olmadığınızı öğrenemezsiniz.
Kan Tahlili Çeşitleri Nelerdir?
Hemogram; kan sayımı ölçmek için yapılan kan tahlilidir. Çok küçük bir miktarda kan incelenerek sonuç bildirilir. Çıkan sonuç sonrasında kansızlık olup olmadığı, ne çeşit bir kansızlık olduğunu, vücudun aşırı kan yapma durumu, iltihabın varlığı, kemik iliği hastalıkları, pıhtılaşma ve lösemi gibi pek çok hastalık ile ilgili bilgiler elde edilebilir.
Sedimantasyon: Kanın çökme hızını, mikrobik durumları, romatizmal hastalıkları, kan hastalıkları ve bazı kanser hastalıklarında yüksek çıkar. Ama aşırı kan yapımında ise düşük çıkar.
Kolesterol, şeker, karaciğer fonksiyonları, gut hastalığı ve daha pek çok hastalık kan tahlili ile tespit edilebilir.
Kan Tahlili Normal Değerleri Kaç Olmalıdır?
Yapılan kan tahliline göre referans aralığı değişiklik gösterir. Her hastalığı belirlemek için farklı bir kan testi yapılması gerekir. Hemogram sonuç referans aralığı ise;
WBC 10.06 3.0 – 12.0
NE 76.8 35 – 80
RBC 3.8 3,2 – 6
HGB 11 10 – 18
HCT 33,6 30 – 55
MCHC 32.9 30 – 36
MCH 29.3 25- 33
MCV 89.1 78 – 105
LYM 12.8 15 – 50
RDW 14.5 9 – 18
PLT 203 150 – 500
MPV 9.5 0 – 15
Kan Tahlili ile Neler Test Ediliyor?
Tam kan sayımı, kanda dolaşan hücreleri tespit etmek için yapılan bir kan testidir. Kan plazma, beyaz kan hücreleri, trambositler, kırmızı kan hücreleri gibi faktörlerin belirlenmesi sağlanır. Bunları öncelikle kemik iliğinde üretilir ve olgunlaştırılır. Daha sonra ise, ihtiyaç duyulduğu zaman kan dolaşımına bırakılır.
Bir CBC kan testinde kişinin kan hücrelerinde bulunan hücrelerin sayımı dahil olmak üzere pek çok farklı parametreyi otomatik bir cihaz ile ölçer. Bu kan tahlili, sadece hücre yapıları hakkında bilgi vermez. Aynı zamanda bazı hücrelerin fiziksel özelliklerinin bir göstergesidir. Bu tahlil ile beyaz ve kırmızı kan hücrelerinin değerlendirilmesi yapılır. Kan tahlili, pek çok hastalığın tanı ve takibinde sıkça kullanılan bir tahlil çeşididir.