SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Kan lekesinden kurtulma yolları

Kan lekesi gündelik yaşamımızda karşılabileceğimiz leke türlerinin başında gelmektedir. Giysiden, halılara; halılardan döşemelere kadar birçok yere sıçrayabilen kan lekelerinden kurtulmanın birçok farklı yolu vardır. Her yüzey türüne uygun olarak farklı temizleme yöntemleri mevcuttur.

|

Yeni kan lekesi temizlemek için ne yapılabilir?

Kan lekesi yeni oluşmuşsa lekeyi temizlemek kurumuş kan lekesine göre daha kolaydır. Yeni oluşan kan lekelerini temizleyebilmek için 4 yöntem vardır.

•Soğuk suyun altında yıkamak

Kan sıçramış eşyanız bir giysi ise soğuk su ile yıkamak bir çözüm yolu olabilir. Eğer ki kan yeni bulaşmış ise bu yöntemi uygularsanız kan lekesinden tamamen kurtulabilme imkânınız olabilir. Şayet kan lekesi mobilya ya da halınızın üzerinde ise bir sünger veya bez parçası yardımıyla soğuk su ile yumuşak bir şekilde silebilirsiniz. Sıcak su kullanmamaya dikkat etmelisiniz.

•Oksijenli su kullanmak

Kan sıçramış yüzeyleri temizlemek için bir başka yöntemde oksijenli su kullanmaktır. Fakat oksijenli su kullanmanın kumaşları ve kıyafetleri ağartma ya da zarar verme ihtimali olabileceğinden dikkatli olmakta fayda vardır.

Kıyafet ya da kumaşın görünmeyen küçük bir kısmında deneme yapılmalı ardından yüzeye uygulanmalıdır. Lekeli kumaşı oksijenli su ile doldurulmuş bir kaba koyup 20 dakika beklettikten sonra kumaşı soğuk suyla yıkayabilirsiniz. Eğer beton gibi sert bir yüzeydeyse kan lekesi oksijenli su çok rahat bir şekilde uygulanabilir.

•Tuz ve su kullanarak temizlemek

Kan sıçramış kumaşınız narin bir yapıda ise şayet tuz ve su ile temizlemek etkin bir yöntem olabilir. Küçük bir kapta bir miktar tuz ile suyu karıştırmalı ardından karışımı kan lekesinin olduğu kısma uygulamalısınız. Ardından bol soğuk suyla yüzeyi temizlemelisiniz.

•Amonyak kullanmak

Kan lekesi eğer ki daha güçlü ise amonyak yardımıyla temizleyebilirsiniz. Bir yemek kaşığı amonyağı yarım bardak soğuk suyla karıştırıp lekenin üzerine uygulayabilirsiniz. Ardından bol su ile durulamalısınız. Dikkat etmeniz gereken nokta ise amonyağı keten, ipek ve yünlü kumaşlarda uygulamamaktır.

Kurumuş kan lekesi nasıl temizlenir?

Kan lekesinin oluşumdan itibaren 24 saat geçmişse temizlemek daha zordur. Bunun için 2 yöntem uygulanabilir.

•Diş macunu kullanarak

Kurumuş kan lekesinin temizlemek için diş macunu kullanabilirsiniz. Diş macunu kurumuş kan lekesinin olduğu bölgeye sürülmeli ve kuruyuncaya kadar beklenmelidir. Ardından soğuk suyla durulanmalıdır. Leke çıkana kadar bu işlem tekrarlanarak uygulanabilir. Halı ve mobilyalarda uygulanması diş macununun kokusunun yüzeye işlenme ihtimalinden dolayı tercih edilmez.

•Tükürük yardımıyla temizlemek

Kurumuş kan lekesini çıkarmanın bir diğer yöntemi de tükürüğünüzü kullanmak olabilir. Tükürüğün içerisinde bulunan enzimlerin kandaki proteinleri parçalamaları tercih sebebidir. Kurumuşkan lekesinin bulunduğu yüzey bir miktar tükürük sürüldükten sonra bir bez parçası ile silinir. Son olarak soğuk suyla durulanır. Tabi ki bu yöntem sadece küçük kan lekelerinde kullanılabilir.

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.