Kalp Kapakçığı Ameliyatı Nasıl Yapılır, Ne Kadar Sürer? Kalp Kapakçığı Ameliyatı Sonrası Riskler Nelerdir?
Kalp kapakçığında oluşan darlık ya da yetmezliği durumlarında kalp organının verimli bir şekilde çalışması güç bir hale gelir ve kalp yetmezliğine kadar gidebilen zor bir süreç başlar. Bu durumlarda kalp kapakçığında meydana gelen bu darlık ya da yetmezliğin düzeltilebilmesi için birtakım ameliyatların yapılması gerekmektedir. Peki, Kalp kapakçığı ameliyatı nasıl yapılır, ne kadar sürer? Kalp kapakçığı ameliyatı sonrası riskler nelerdir? Sizin için detaylarıyla derledik.
Kalp yetmezliği ya da kalp kapakçığında meydana gelen darlıkların giderilmesi için birtakım ameliyatlar gerçekleştirilir. Bu ameliyatlarda genellikle aort ve mitral kapak tamir edilir veya değiştirilir. Ameliyatlarda kullanılacak olan kapaklar hastalara göre değişmektedir. Kullanılacak olan kapağın dezavantajları ve avantajları vardır.
Kalp Kapakçığı Ameliyatı Nasıl Yapılır, Ne Kadar Sürer?
Hastalara uygulanan tetkiklerin ardından kapakçık ameliyatı kararı verilen hastalar genelde bir gün önce, kimi zaman aynı gün hastaneye yatırılarak tahlilleri yapılır. Acil olan durumlarda yapılan ön tetkikler, hayati tehlike sebebinden dolayı bazı hastalarda yapılmayabilir. Anestezi değerlendirmesinin sonucuna göre ameliyata dair herhangi bir engeli bulunmayan kişiler ameliyata alınır. Anestezi hazırlığı hemen hemen 1 saat sürer. Bunun ardından göğüs kafesinin açılması ile kalbe ulaşılır. Ameliyatlar genellikle akciğer ve kalbin durdurulması ile gerçekleştirilir.
Kalbin durdurulması ile akciğer-kalp makinası devreye girer. Kalbin boşluklarının açılması ile müdahale yapılacak olan kapakçığa ulaşılır ve işlem yapılır. Ameliyatın süresi 3 ile 6 saat arasında değişebilmektedir.
Ameliyat sonrasında hasta solunum cihazına bağlanır ve yoğun bakıma alınır. Ameliyat sonrası ilk gün oldukça önemlidir. Hastanın durumuna göre ertesi gün normal odaya alınarak izlenmeye devam edilir. Serviste ise 4 ile 6 gün arasında hastanın takibi yapılır. Herhangi bir sorun gözlemlenmeyen hastalar Bu süreç sonunda taburcu edilir.
Kalp Kapakçığı Ameliyatı Sonrası Riskler Nelerdir?
Her ameliyatta olduğu gibi kalp kapakçığı ameliyatlarında da bazı riskler bulunmaktadır. Meydana gelebilecek olan riskler hastaların yaşına, genel sağlık durumuna ve cinsiyetine göre değişmektedir. Kalp kapakçığı ameliyatlarında genel riskler olan anestezi nedeniyle gerçekleşen reaksiyon, inme, solunum problemleri, enfeksiyon, kan pıhtısı oluşumu, kalp krizi ve ölüm gibi bazı riskler gözlemlenebilir. Bu risklerin şiddetleri hastaların durumlarına göre çok ya da az bir şekilde gözlemlenebilmektedir.
Hastaların tıbbi geçmişinde yer alan hastalıklar risk oranını etkileyebilmektedir. Tetkik sonuçları ile beraber tıbbi geçmiş incelenerek risk oranları hakkında net tespitlerde bulunabilmektedir. Acil bir şekilde ameliyata alınan hastaların risk oranları ile normal koşullarda ameliyata alınan kişilerin risk durumları farklı olabilmektedir.