SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Kalorifer peteğini temizlemek için para harcamaya gerek yok: Yüklü doğal gaz faturasına son veren yöntem

Kış mevsiminin kendisini hissettirmesi ile beraber kalorifer petekleri de yanmaya başladı. Ancak pis petekler ısıyı daha veriri. Bu gibi durumlarda peteği temizlemek gerekir. Bu işlem için cebinizden para çıkmasına gerek yok. Petek sökme derdi olmadan temizleme yolları.

|

Soğuk kış aylarında evimizi ısıtan kalorifer sistemleri, zaman içinde toz ve kirin birikmesine neden olabilir. Bu birikim, ısı transferini engelleyerek ısınma verimliliğini düşürebilir. Ancak, kalorifer peteğini temizlemek için pahalı profesyonel hizmetlere veya peteği söküp temizlemeye gerek yok. İşte evde basitçe uygulayabileceğiniz şipşak bir temizleme yöntemi…

Tozlar ıslak havluya yapışıyor

Peteğinizi temizlemek için ihtiyacınız olan şey fön makinesi ve eski bir havlu. Öncelikle havlunuzu ıslatın ve peteğin üst ızgaralarını kaplayacak şekilde koyun. Peteğin altından fön makinesini çalıştırarak tutun. Bu sefer havluyu peteğin altına yerleştirin ve fön makinesini üstten tutun. Fön makinesinin üflediği hava sayesinden ıslak havluya yapışacaktır.

Doğal gaz faturasını azaltıyor

Hurriyet.com.tr’de yer alan içerikte, petek temizliğine dair bir diğer yöntem paylaşıldı.Petek temizliği ise şu şekilde yapılmalı;

- Öncelikle kaloriferlerinizi kapatın.

- Ardından elektrikli süpürge yardımıyla kaloriferin arasındaki ve arkasındaki tozları temizleyin.

- Kaloriferin altına eski bir havlu serin.

- Peteklerin arasına rahat girebilecek bir sopaya bez sarın ve lastik veya koli bandı ile bezi sopaya sabitleyin.

- Sopanın bez sardığınız ucunu kaloriferin üstünden alt tarafına doğru iterek kirlerin alta serdiğiniz havluya dökülmesini sağlayın. Bu işlemi tüm petek aralarında uygulayın.

- Bir kovaya ılık su doldurun ve suya biraz sabun döküp köpürtün.

- Başka bir bezi sabunlu suya batırın ve nemli kalacak şekilde fazla suyunu sıkın.

- Nemli kalan bez ile kaloriferin dışını silebilirsiniz.

- Kaloriferin paslanmasını önlemek için kuru bir bez ile tüm petekleri kurulayın.

- Bu işlemi kombilerinizin temizliğinde de yapabilirsiniz.

Tüm bu işlemleri düzenli olarak yaparsanız yüklü doğal gaz faturasının önüne geçebilirsiniz.

Petekler neden ısınmaz?

Peteklerin ısınmaması durumuyla karşılaştığınızda, bir dizi kontrol adımı ve müdahale gerçekleştirmeniz gerekebilir. Peki petekler neden ısınmaz? İşte detaylar…

1. Hava birikimi kontrolü:

Daha önce ısınan ancak şimdi ısınmayan bir peteği kontrol edin. Bu durumda, petekte hava birikimi olabilir. Her kış sezonu başında peteklerin havalarını kontrol etmek için yanlarında bulunan vanaları çevirerek hava alma işlemi yapın.

2. Alt kısım soğuksa:

Eğer peteğin alt kısmı soğuksa, radyatörde sıcak su dolaşımının gerçekleşmediğini gösterir. Bu durumda, peteği sökmeden iç temizlik yaparak tortulardan kurtulmaya çalışabilirsiniz.

3. Kombi kontrolü:

Eğer petekler hala ısınmıyorsa, kombide sorun olabilir. Kombinin gaz vanasını ve petek vanalarını kontrol edin. Özellikle tatil dönüşü vanaları açmayı unuttuysanız bu sorun ortaya çıkabilir.

4. Kombi filtresi tıkanıklığı:

Kombi filtresindeki tıkanıklıklar, peteklerin yeterince ısınmasını engelleyebilir. Kombi filtresinin tıkanmış olup olmadığını kontrol edin. Filtre tıkanıklığı durumunda, kombi yetkili servisinden yardım alarak filtre değişimini gerçekleştirebilirsiniz.

 

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.