SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Kalın Bağırsak Kanseri Nedir? Kalın Bağırsak Kanserinin Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Kolon olarak bilinen kalın bağırsak ince bağırsak ve anüsün orta bölümüne yer almaktadır. Kalın bağırsak boyu ortalama iki metreye kadar uzayabilir. Kalın bağırsak sindirim sisteminin beş parçasından biridir. Sizler için kalın bağırsak kanseri hakkında bulunan bütün bilgileri detaylı bir şekilde derledik.

|

Kalın bağırsak kanserinin diğer bir ismi ise kolorektal kanserdir.

 Kalın Bağırsak Kanseri Nedir?

 Kalın bağırsak ortalama iki metre boyuna sahiptir. Kalın bağırsak çekum, kolon, rektum ve anal ile birlikte sindirim sisteminin beş parçasından biridir. Kalın bağırsak, ince bağırsağın çevresini sarmaktadır. Sindirim sistemi sonunda bulunan kalın bağırsak, aşırı bir aktif role sahip değildir.

 Özellikle yeme bozukluğu, aşırı yağlı yiyecekler, lifsiz yiyecek tüketimi, sigara ve alkol gibi durumlar kalın bağırsak kanserine yol açmaktadır. Ayrıca obezite sahibi olan kişilerde de kalın bağırsak kanseri görülmektedir. Bu bağırsak kanseri genel olarak ölümcüldür. Bu kanser türü her yaş grubunda görülmektedir ancak genel olarak kırk yaşından fazla kişilerde bu kanser görülmektedir. Kalın bağırsak kanserine yakalanabilecek olan kişiler ise şu şekildedir;

Aile içerisinde birinci derece yakınlarda kalın bağırsak kanseri olan birinin olması.

Birinci derece aile yakınlarından bir kaçında bağırsak kanseri olması.

Ailede içerisinde yakın akrabalarda bağırsak kanseri olması ve kalıtsal olarak bağırsak kanseri geni geçmesi.

Kalın Bağırsak Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

 Kalın bağırsak kanserinin ilk belirtisi makattan gelen kandır. Makattan gelen koyu renkli, kötü kokulu kan genel olarak bu hastalığın bariz belirtisidir. Ağırca bazen parlak bir renkte de görülebilir. Makattan gelen kanama aktif, sızıntı veya gizli olarak da bulunabilir. Zaman ilerledikçe kişilerde halsizlik, aşırı kanama, nefes darlığı ve yorgunluk bulunmaktadır. Kalın bağırsak kanserinin diğer belirtiler ise şu şekildedir;

Gaz sancısı ve belirlenemeyen karın ağrısı.

Bir aydan fazla süren karın boşluğu ağrısı.

Aşırı hazımsızlık ve halsizlik.

Bağırsakta delinme ve tıkanma.

Kilo kaybı.

Kansızlık ve demir eksikliği.

Bulantı ve kusma.

Çarpıntı, baş dönmesi, yutkunamama.

Aşırı baş ağrısı.

İshalde kan görülmesi.

Aşırı kabızlık.

Kalın Bağırsak Kanserinin Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

 Kalın bağırsak kanserinde kolonoskopi ile polipler alınmaktadır. Özellikle erken evrede genel olarak ameliyat yapılmaz. Kişiler yakın takibe alınır ve kansere dönüşmeden beklenir. Belirli bir yaşın üzerinde ki herkesin mutlaka düzenli olarak dışkıda gizli kan testi yaptırması gerekmektedir. İleri evrede bulunan kalın bağırsak kanserinde ise kişiler için genelde cerrahi müdahale uygulanmaktadır. Bununla beraber ışın tedavisi, kolostomi torbası veya radyoterapi uygulanabilir.

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.