Kakao Ağacı Nerede Yetişir? Nasıl Yetiştirilir?
Kakao; çikolatanın yapımında kullanılan tropikal bir bitkidir. Kakaonun kalitesi tamamen ağaca ve geçtiği işlemlere bağlıdır. Kakao bitkisinin büyümesi ve lezzetli olması için iklim şartları çok önemlidir. Güney Amerika ve Afrika bölgesi bu bitkinin yetişmesi için mükemmel iklim şartlarına sahiptir. Peki ya çikolatanın ham maddesi olan kakao nerede yetişmektedir? Kakao nasıl yetiştirilmektedir tüm detayları ile derledik.
Kakao; çikolatanın yapımında kullanılmaktadır. Bitkide elde edilen çekirdekleri öğütülerek toz haline getirilir ve çikolatanın ham maddesi olarak kullanılır.
Kakao Ağacı Nerede Yetişir?
Kakao ağacı mükemmel iklim şartlarında yetişmektedir. Güney Amerika ve Afrika kıtaları bu ağacın yetişmesi için en doğru yerdir. Kakao ağacının boyu 4 ile 15 metre arasında değişiklik göstermektedir. Bu ağacın yetişmesi için 18 ile 32 derece arasında bir sıcaklığın olması gerekmektedir.
Gerekli olan minimum sıcaklık değeri ise 10 derece olmalıdır. Fildişi Sahili en çok kakao üretimi yapan ülkedir. Kakao ağacının yetişebilmesi için sadece sıcaklık önemli değildir. Enlem, yükseklik ve nem oranları da bu ağacın yetişmesi için önemlidir.
Kakao Ağacı Nasıl Yetiştirilir?
Kakao ağacı gölgede yetiştirilmesi gerekmektedir. Bu ağacın gölgede olması bazı hastalıklara yol açacağı için nem faktörü çok önemlidir. Sıcaklık ortalama olarak 21 derece olması gerekmektedir. Sıcaklık çok yüksek olduğu zaman ağaçta bazı problemler çıkabilmektedir.