Kadınlarda idrar kaçırma tedavisi nasıl yapılır?
Kadınlarda idrar kaçırma hangi yaşlarda görülür, neden olur, nasıl tedavi edilir? Üroloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. İlker Çömez, kadınlarda idrar kaçırma problemini ve tedavisini sizler için anlattı.
İdrar kaçırma, özellikle menopoz sonrası dönemde kadınlar için çok büyük bir sağlık problemidir. İdrar kaçırma sorunu olan kadınlarda hem sosyal hem de hijyenik zorluklara neden olur. İdrar kaçırma sorunu olan kadınların tedavi desteği almak için alanında uzman bir doktora başvurabilirler.
İdrar tutamama sorunları genellikle genital organların sarkması şikayeti ile beraber ortaya çıktığı için pelvik cerrahi ile birlikte multidisipliner bir yaklaşımla tedavi edilir. İdrar kaçırma menopoz öncesi kadınların yaklaşık yüzde 10 ile yüzde 30’unu, menopoz sonrası kadınların ise yüzde 35 ile yüzde 56’sını etkileyen bir hastalıktır.
Kadınlarda idrar kaçırma şikayetlerinin en önemli nedeni genetik mirastır. Bağ dokusu, kalıtımsal olarak zayıf ve sarkmaya eğilimli olan kadınlarda, daha sık görülür. Diğer nedenleri ise kronik solunum yolu hastalıkları, zor doğumlar, daha önce geçirilen vajinal operasyonlar, menopoz, radyasyon tedavisi ve kronik kabızlık oluşturur.
Genel olarak üç tip idrar kaçırma vardır. Stres tipi idrar kaçırma; öksürme, ıkınma, hapşırma gibi karın içi basıncı arttırmakla beraber gerçekleşir. Urge tipi idrar kaçırma, gülme gibi nedenlerle olan idrar kesesinin kasılmasıyla oluşur. Taşma tipi idrar kaçırma, şeker hastalığı ve bazı sinir hastalıkları nedeniyle idrar kesesinin kasılıp boşalamamasıyla gelişirler.
Nasıl tedavi edilir?
İdrar kaçırma şikayetinde ilk olarak konservatif, yani cerrahi olmayan seçenekler uygulanır. Bunlar arasında vajen etrafı kasları güçlendirici egzersizlerin uygulandığı Kegel ve Kone egzersizleri, sarkmayı engelleyici aygıtların kullanıldığı Vaginal pesserler, elektrikle uyarma tedavileri ve ilaç tedavileri yer alır.
Konservatif tedavilere uygun olmayan hastalar için cerrahi tedavi diğer bir seçenektir. Klasik yöntemler ile uzun süreli yatmayı gerektiren ve uzun vadede başarı oranı düşük operasyon tekniklerinin yerini, günümüzde genel anestezi ve hastanede kalmayı gerektirmeyen, maksimum 30 dakikada uygulanan operasyonlar almıştır.
İdrar kaçırma şikayeti olan kadınlar, kendileri için en uygun tedavi desteğini alarak bu rahatsızlıktan başarılı bir şekilde kurtulabilirler. Bunun için alanında uzman bir doktora giderek kişiye özel bilgi almalıdır.
Yrd. Doç. Dr. İlker Çömez