SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Kadın Hastalıkları Nelerdir? Jinekoloji Bölümüne En Çok Gelen Kadın Hastalıkları Hangileri?

Kadın hastalıklar denildiğinde birçok sorun akla gelmektedir. Bunlardan en başlıca olanları meme kanseri, ağrılı adet görme, normal olmayan vajinal akıntılar, adet düzensizlikleri gibi sorunlardır. Peki kadınların bu sorunlara karşı karşıya kalmasındaki sebep nedir? Günlük hayatta hayatımızın başköşesinde yer alan sinir, stres ve sıkıntı bu gibi problemlere yol açsa da genetik de olabiliyor. İşte, merak edilen tüm detaylar...

|

 Bu hastalıklar, birçok kadının hayatının her alanında karşılaşabileceği kadınlara ait bir durumdur. Bu hastalıklara, jinekologlar bakmalı gerektiğinde başka hekimlere yönlendirmektedir.

 En Sık Karşılaşılan Kadın Hastalıkları Nelerdir?

  1. Vaginitus-Vulvitis: Dış genital organın vajen bölgesine bağlı olarak oluşan, kötü kokulu akıntı, kaşıntı ve ağrı problemi ile kendini gösteren bir hastalıktır. Bu hastalığın nedenleri arasında genelde mantar, iritan maddeler, bakteriler, kullanılan ilaçlar, hormonal değişiklikler ve tümörler yer alır.
  2. Dismenore (Ağrılı Adet Görme): Adet dönemi öncesinde başlayıp bitene kadar devam eden, kasık ve karın bölgesini şiddetli bir ağrı ile esir alan hastalıktır. Dönem dönem strese bağlı ortaya çıkabilir. Bunun yanında ileri yaşlarda da ortaya çıkabilen bir durumdur. Ağrılı adet görmeye sebep olan durumlar; miyom, adezyon ve endometriozis gibi durumlardır. 
  3. Endometriozis: Endometrioum denilen rahim içinin zar tabakasının, vücudun başka bölgelerine yerleşmesidir. Bu doku yumurtalık içerisine yerleştiği takdirde çikolata kisti adını alır. Kadınların yaşadığı aylık hormonal değişimler bu doku üzerinde etkin rol oynadığı için ağrı ve kanamaya sebep olur. Bu durum, kısırlık sebeplerinden biridir. Diğer sebepleri ise; ilişki esnasında ağrı, adet günlerinde kasıkta şiddetli ağrı gibi sıralanabilir.
  4. Miyom: 40 yaş üstü kadınların yaklaşık %30'unda görülebilen, iyi huylu rahim kası tümörüne verilen isimdir. Aşırı vajinal kanama, kabızlık, düşük gibi sorunlara sebebiyet verebilir.
  5. Premenstrüel Sendrom (PMS): Adet döneminin ikinci yarısında çıkan ve fiziksel, psikolojik değişiklere neden olan bir durumdur. Sinirlilik hali, çok yeme isteği gibi durumları beraberinde getirir. Göğüslerde hassaslık, adet öncesi ishal, uyku bozukluğu, gece terlemesi gibi sorunların da sebebidir.
  6. Over Kistleri: Yumurtalıklarda gelişen bir durumdur. Yumurta içerisinde sıvı veya doku tarzında olabilir ve kese tarzındadır. Adet düzeninde bozukluk, sık idrara çıkma, kasık ağrıları, bağırdakta düzensizlik gibi sorunlara yol açabilir.
  7. Polistik Over Sendromu: Hiç adet görememe ile ilgili bir sorundur. Yüzde ve vücutta kıllanma, akne, obezite gibi sorunların ortaya çıkmasına neden olur.

 

 Kadınlar Jinekologlara En Çok Hangi Sebepten Gidiyor?

 Her kadının sağlığı için kadın hastalıkları uzmanına gitmesi gerekir. Bunların yanında tüm kadın hastalıkları ile ilgili sorunlar için jinekolog ilk tercihtir. Meme kanseri, yıllık smear, adet düzensizliği, kasıklarda ağrı, genital bölgede ağrı, cinsel ilişki sonrası kanama, adet ağrıları, gebelik şüphesi ve gebelik takibi, menapoz döneminin takibi gibi konulara ilişkin jinekologlara başvurulabilir.

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.