SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Kabızlığa iyi gelen besinler

Kabızlık günlük hayatı oldukça etkileyen bir sağlık sorunudur. Peki, kabızlığa iyi gelen yiyecekler nelerdir?

|

Kabızlık istenmeyen bir durum olsa da herkesi etkileyebilen bir problemdir ve çok da sık görülür. Eğer bağırsak hareketleriniz düzenli değilse, bağırsaklarınızı tamamen boşaltamıyorsanız kabızlık probleminiz olabilir. Bazı durumlarda kabızlık şikayeti kısa sürelidir, kendi kendiliğine geçebilir. Bazı durumlarda ise kabızlık uzun süreli veya kronik olabilir.

Bu da oldukça ağrılı bir durumdur. Lif oranı yüksek bir beslenme sürdürmek kabızlık geliştirme ihtimalini azaltır. Lif oranı yüksek gıdalar arasında tam tahıllar, sebzeler ve meyveler mevcuttur.

Lifler, bitkilerin sindirilmeyen kısımlarından alınır ve vücut tarafından çok az parçalanırlar. Lif oranı yüksek bir beslenme sürdürmek, dışkıya kütle kazandırarak ve daha yumuşak olmasını sağlayarak kabızlığı iyileştirebilir veya önleyebilir. Lif, meyveler, tahıllar, bakliyat ve yemişler gibi birçok sebzede mevcuttur.

Yetişkinler için önerilen lif miktarı erkeklerde günde 38 gramdır. 51 ve üstü yaştaki erkekler için bu miktar günde 30 grama düşer. Yetişkin kadınlarda önerilen lif miktarı günde 25 gramdır. Hamile ve emziren kadınlarda bu miktar 28, 29 grama yükselirken, 51 yaş ve üstü kadınlarda 21 grama düşer.

Kabızlık için en iyi sebzeler arasında, her türü lif açısından zengin fasulyeler bulunur. 1 bardak konserve fasulyede yaklaşık 10 gram lif bulunmaktadır. Haşlanmış nohutun ise 1 bardaklık miktarında 12.5 gram lif bulunur. Lif oranı börülcede daha bile yüksektir ve aynı miktar börülceden 15 gram lif alınabilir.

Brokoli de lif miktarı yüksek olduğundan kabızlık için en iyi sebzeler arasındadır. Haşlanmış brokolinin bir bardaklık miktarında 5.1 gram lif bulunur. Farklı türlerde pişirilebilen bir sebze olan brokoli, fırınlanabilir, haşlanabilir veya buharda pişirilebilir. Aynı miktarda pişmiş ve çiğ brokoli kıyaslandığında pişmiş brokoliden daha fazla lif alınacaktır.

Çiğ brokolinin 1 bardaklık miktarında sadece 2.4 gram lif bulunur.
Kabızlık için en iyi sebzelerden lahananın lif içeriği zengindir ancak farklı lahana türlerindeki lif miktarı da farklıdır. Pişmiş yeşil lahana 1 bardaklık miktarında en az lif içeren lahana türüdür (2.8 gram). Pişmiş kırmızı lahanada 3.9 gram lif bulunur. Pişmiş kara lahanada ise 4.1 gram lif bulunur. Brokolide olduğu gibi pişmiş lahanada da, çiğ lahanadan daha fazla lif vardır.

Hemen Sağlık

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.