İşte yağ yakıcı program (1 ayda 4-5 kilo verdirir)
Diyet yemek tarifleri
Kışın enerji ihtiyacı nedeniyle daha çok karbonhidrata yöneliyoruz, hareketi de kısıtlayınca kilo alıyoruz. Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Yasemin Bradley de vücudun su ve sulu gıdalara ihtiyacının arttığı yaz aylarında sebze, meyve, zeytinyağlılar ve dondurma, sorbe gibi hafif tatlılarla sağlıklı beslenirken kilo vermenin de kolaylaştığını ifade ediyor. Sevdiğiniz yemeklerin diyet tariflerini özel olarak hazırlayan Dr. Yasemin Bradley, sağlıklı zayıflama hakkında sorularımızı yanıtladı...
Yaz aylarında ihtiyaçlarımız değişiyor. Kışın daha çok karbonhidratlı, nişastalı besinlere yöneliyoruz. Yazın bunların yerini sebze ve meyveler alıyor. Tavuk, balık, hafif zeytinyağlılar tercih edilmeli, ağır yağlı yemeklerden kaçınılmalı, unlu şerbetli tatlılar yerine mümkün olduğunca sütlü tatlılar, dondurma, sorbe, muhallebi, puding gibi tatlılar tercih edilmeli.
En önemlisi sıvı alımını artırmak. Normalde bir erişkinin günlük ihtiyacı 2-2.5 litredir. Bu yazın 3 litreye kadar çıkabilir. Suyun yanı sıra günde 1-2 fincan yeşil çay içilmeli, siyah çay 2-3 fincanı geçmemeli. Elektrolit kaybı için soda, limonata içilebilir.
Meyvelerin glisemik indeks değeri yani kan şekerini yükseltme değeri çok önemli. Bazı meyveler kan şekerinin çabuk yükselmesine ve düşmesine neden oluyor. Bu da çabuk acıkmamıza yol açıyor. Muz, karpuz, kavun, incir, üzümün glisemik indeksleri yüksek. Kan şekerimizi daha uzun süre dengede tutabilen elma, armut, yeşil erik, greyfurt, portakal ideal meyveler.
Eğer yediğiniz meyve ağzınıza tatlı tatlı geliyorsa glisemik indeksi yüksektir. Meyve olgunlaştıkça kan şekerini yükseltme değeri yükselir. Örneğin sert şeftalinin glisemik indeksi düşüktür, fakat olgunlaştığı zaman şekerlenir ve glisemik indeksi yükselir.
Bir tencere yemeğe 1-1.5 yemek kaşık zeytinyağı konulmalı. Yemekleri buharda pişirmek ya da hiç olmazsa çok az suda haşlayıp haşlama suyunu atmadan yemek lazım. Sebzeleri haşladıktan sonra üzerine zeytinyağı dökmek, bir tür sebze salatası gibi hazırlamak daha iyi.
Ara öğünlerde fındık, ceviz, badem uygun. İçlerinde Omega 6 yağ asitleri var. İyileştirici yağlar olduğundan çok yararlı. Vücudumuzdaki tüm hücre zarlarının geçirgenliğini sağlar, cilt güzelliği için birebirdir, ruhsal durum üzerinde de etkileri vardır, vitamin ve mineral içerirler, antioksidan etkileriyle yaşlanmayı ve kanser oluşumunu önlerler. Ancak yağı bol olduğu için kalorileri fazladır. Günde 1 avuçtan fazla yememeli.
1. GÜN
Kahvaltı
2 Kaşık yulaf ezmesi.
3-4 Kaşık az yağlı yoğurt (2-3 kaşık suyla sulandırılacak) veya süt.
Meyve parçaları.
5-8 fındık veya 4-5 parça ceviz.
Öğle
Tonbalığı salatası
1 dilim ekmek (kepekli) veya 4-5 adet bisküvi.
Akşam
1 Porsiyon sebze yemeği veya salatası (Zeytinyağlı, limonlu).
1 Porsiyon pirinç, makarna, kuskus, bulgur veya patates.
Ara öğün
2 Porsiyon meyve
Bir avuç fındık veya ceviz
2. GÜN
Kahvaltı
1 Porsiyon meyve
4-5 Kaşık az yağlı yoğurt veya süt
Öğle
1 Dilim peynir, domates ve yeşilliklerle hazırlanmış sandviç (2 dilim kepek veya çavdar ekmeğiyle)
Akşam
1 Porsiyon balık, tavuk veya hindi (Izgara, haşlama veya buğulama)
Salata (Zeytinyağlı, limonlu)
Ara öğün
2 Porsiyon meyve
Bir avuç fındık veya ceviz
3. GÜN
Kahvaltı
1 Porsiyon meyve
1 Bardak az yoğurt veya süt blender ile çırpılarak hazırlanacak
Öğle
1 Büyük kâse çorba
1 Dilim peynir
1- 2 Dilim ekmek (kepekli - çavdar veya 4-5 adet diyet bisküvi)
Akşam
Sebzeli kepekli makarna
2 Top light dondurma
Ara öğün
2 Porsiyon meyve
Bir avuç fındık veya ceviz
4. GÜN
Kahvaltı
2 Kaşık yulaf ezmesi
3 - 4 Kaşık az yağlı - yağsız yoğurt veya süt
Meyve parçaları
Öğle
Peynirli salata (1 dilim peynir, istediğiniz kadar salata)
1 Dilim ekmek (kepekli, çavdar veya 4-5 adet diyet bisküvi)
Akşam
1 Porsiyon balık, tavuk veya hindi
Haşlanmış patates (1 orta veya 2 küçük boy)
2-3 Kaşık bezelye (Zeytinyağlı limonlu)
Ara öğün
2 Porsiyon meyve
Bir avuç fındık veya ceviz
5. GÜN
Kahvaltı
1 Porsiyon meyve
4-5 Kaşık yağsız yoğurt ya da süt
Öğle
1 Porsiyon piyaz (Zeytinyağlı, limonlu), Salata
1 Dilim ekmek (kepekli - çavdar veya 4-5 adet diyet bisküvi)
Akşam
1 Porsiyon makarna veya kuskus
1 Porsiyon balık, tavuk veya hindi (Izgara, haşlama veya buğulama)
Ara öğün
2 Porsiyon meyve
Bir avuç fındık veya ceviz
6. GÜN
Kahvaltı
1 Porsiyon meyve
4-5 Kaşık yoğurt veya süt
Öğle
Haşlanmış patates (1 orta veya 2 küçük boy)
Salata (Zeytinyağlı ve limonlu)
Akşam
1 Porsiyon sebze yemeği veya haşlanmış sebze (Zeytinyağlı limonlu)
1 Porsiyon et, tavuk, balık, hindi veya köfte
1 Dilim ekmek
Ara öğün
2 Porsiyon meyve
Bir avuç fındık veya ceviz
7. GÜN
Kahvaltı
1 yumurta, 1 dilim peynir, 4-5 zeytin
veya
Omlet (1 yumurta, 1 dilim peynir, 1 tatlı kaşığı sıvıyağ)
2 dilim ekmek (kepekli veya çavdar)
Domates, salatalık, yeşil biber
Öğle
Peynirli salata (1 dilim peynir, istediğiniz kadar yeşillik, domates)
1 dilim ekmek (kepekli çavdar veya 4-5 adet diyet bisküvi
Akşam
1 Porsiyon sebze yemeği veya haşlanmış sebze (Yağ ve limonlu)
1 Porsiyon pirinç, makarna, kuskus, bulgur veya patates
2 Top light dondurma / diyet tatlı
Ara öğün
2 Porsiyon meyve ile bir avuç fındık.
Tarifler, Dr. Yasemin Bradley ile Anthony Bradley’in "Gelecek Yiyeceklerde" adlı kitabından...
TONY’NİN MAKARNASI (2 kişilik)
Malzemeler:
200 gram kepekli makarna
1 Kabak
1 Büyük soğan
2 Diş sarmısak
2 Büyük domates
1.5 Kaşık zeytinyağı
2-3 Kaşık fesleğen (veya maydanoz)
1 Kaşık hardal
1 Çay kaşığı karabiber
8 Kaşık kırmızı veya beyaz şarap (yerine su da olabilir)
Parmesan peyniri
Yapılışı: Soğan ve sarmısağı küçük küçük kıyın. Zeytinyağını bir tavada, fazla olmamak kaydıyla kızdırın. Sarmısağı ekleyin ve altın sarısı oluncaya kadar kavurun. Ardından soğanı da ekleyip birlikte kavurun. Kabağı yarım aylar şeklinde ince ince doğrayıp tavaya ekleyin (Bu sırada makarnayı kaynar suya atıp haşlamaya başlayın). Domatesleri tavadaki sosunuzun içine doğrayın, şarabın yarısını da ekleyin. 5 dakika kadar arada karıştırarak pişirin. Hardal, biber ve fesleğeni de ekleyin. Makarnanız hazır oluncaya kadar sosunuzu yavaş yavaş karıştırarak pişirmeye devam edin. Makarna dişe gelir hale gelince süzün. Bu sırada sosunuzun altını söndürün ve şarabın diğer yarısını da içine karıştırın. Tavaya en son makarnayı ekleyip dikkatli bir şekilde karıştırın. Tabaklara alıp üzerine parmesan peyniri serpin.
OSMAN AMCA’NIN PİLAVI (2 kişilik)
Malzemeler:
1 Bardak esmer pirinç
1 Kaşık zeytinyağı
2 Kaşık kuşüzümü
1 Kaşık dolmalık fıstık
2 Kaşık keten tohumu
2 Havuç
Yarım demet maydanoz veya dereotu
Yapılışı: Pirinci yarım saat kadar sıcak suda bekletin. Ardından suyunu süzüp bir tencereye alın. Zeytinyağı, dolmalık fıstık, kuşüzümü ve keten tohumlarını da ekleyin. Üzerine üç parmak geçecek kadar su koyun. Kısık ateşte pişirmeye başlayın. Diğer tarafta havuçların kabuklarını soyup haşlayın ve küp küp doğrayın. Pilavı ocaktan indirmeye yakın havuç, kıyılmış maydanoz veya dereotunu da üzerine ekleyin ancak karıştırmayın. 5 dakika sonra altını söndürün. Servis yapacağınız zaman karıştırın.
Önemli not: (Yemeklerde yağ, tuz ve şeker kullanmamanız gerekiyor; baharat kullanabilirsiniz.)
Açık büfelerde gördüğümüz hemen her yemeğin tadına bakma isteği, gereğinden fazla yememizle sonuçlanıyor. Dr. Bradley’in açık büfe tehlikesine karşı uyarıları şöyle:
Yemeklerinizi büyük yerine küçük tabaklara alın. Veya o öğünde ne yiyecekseniz tek bir büyük tabak alıp tüm yemeklerinizi küçük miktarlarda onda toplayın.
Mümkün olduğunca sebze, meyve, salataların ve zeytinyağlıların olduğu bölümden tabağınızı doldurun. Et olarak beyaz eti, tavuk ve balığı tercih edin.
Tatlı büfesinde sütlü tatlıları, dondurma, sorbeyi tercih edin. l Bol su için...
Diyet porsiyon ölçüleri
1 porsiyon kuru fasulye, nohut, börülce, bezelye, soya fasulyesi = Yarım neskafe fincanı.
1 porsiyon mercimek = Yarım kahve fincanı
1 porsiyon pirinç = Yarım kahve fincanı
1 porsiyon makarna = 1 Neskafe fincanı
1 porsiyon süt veya süt ürünü = 1 bardak süt, 1 küçük kâse yoğurt, 60 gram peynir.
1 porsiyon et-tavuk- balık-yumurta = 60-90 gram yağsız et (2-3 köfte büyüklüğünde) veya 1 yumurta
1 porsiyon meyve - sebze (Seçenekli)
1 küçük kâse: Ahududu, meyve salatası, kiraz, dut, çilek, yeşil erik, üzüm
1 orta boy: Armut, elma, trabzon-hurması, nektarin, mango, muz, nar, portakal, şeftali
İncir: 2 adet
Kırmızı erik: Taze 2 küçük veya 1 büyük, kuru 4 adet
Greyfurt: Yarım
Karpuz veya kavun: 1 ince dilim..
Mandalina: 2 küçük veya 1 büyük
Kayısı: Taze 3 adet, kuru 5 adet
Enginar: 1 adet
Fasulye, bamya: Taze 200 gram
Biber: 5-6 adet
Brüksellahanası: 1 küçük kâse
Karnabahar: 4’te 1 baş
Mısır: Yarım küçük kutu veya 1 küçük koçan
Kuşkonmaz: 10 adet
Balkabağı, bezelye, brokoli: 1 küçük kâse
Mantar: 1 kâse
Patates: 1 orta boy
Pırasa: 100-150 gram
Soğan: 2 orta boy
Havuç: 2 küçük veya 1 büyük
YARIN
‘Fazlalık’lardan kurtuldunuz; peki istenilen kiloda kalmanın sırrı? Kilo koruma önerileri...
Diyette yapılan yanlışlar, yanlış diyetin sonuçları...
Diyet yemek tarifleri
Dr. Bradley’in 5 öğün programı
Egzersiz nasıl olmalı? Uygun nabzı gösteren formül...
YAŞAM
‘Ben değil, futbol agresif’
Meyve diyerek geçme tanı!
Hamile eşini terk edene hapis
Devlet bıraktı polis yakaladı
Dünyanın en seksi anneleri
Yusuf kurtuldu!
Haremlik selamlık tesettür defilesi...
Tahtakale Ucuz Teknoloji Fuarı!
Takın maskeleri, Çinli geldi
‘Yeni Erkek’ mi ‘Taş Devri’ erkeği mi
Boynu çıtlatmak kireçlenme nedeni