İştahsız çocuklara nasıl yemek yedirebiliriz?
Çocuğu yemedi mi aç hisseden annenin bitmeyen çilesi...
Bir çok annenin şikayetidir ‘iştahsız çocuk’.
Peki gerçekten iştahsız mı yoksa yanlış beslenme şekli mi uyguluyoruz?
Nasıl bir beslenme şeklimiz olduğunu gözden geçirmeye ne dersiniz?
Sofraya birlikte oturun!
Özellikle 1 yaş sonrasında okul öncesi döneme kadar çocuklar masadaki aile bireylerini taklit ederler. Beslenme sürelerinde sofraya birlikte oturulmalı ve birlikte kalkılmalıdır. Eğer aile bireyleri besinler konusunda seçici davranıyorlarsa bu durum çocuklarda olumsuz beslenme alışkanlığı oluşturabilir.
Elleri ile yemelerine izin verin!
Çocuklar yeni tanıştıkları besinlere dokunmak isterler. Etrafın kirleneceğine aldırmadan besinleri ellerine vermekten çekinmeyin. Tabi ki kontrolü de elden bırakmayın. Böylece öğün saatlerini daha keyifli hale getirirsiniz.
Öğün düzeni oluşturun!
Öğün aralarında meyve suyu, su ya da süt gibi içecekler çocukların çabuk doymasına ve ana öğünlerde besin alımının azalmasına neden olurlar.Yemek zamanlarının düzenli ve aynı saatte olmasına dikkat edilmelidir. İlk olarak sabah-öğle ve akşam öğünleri oluşturulmalı sonrasında ara öğünler eklenmelidir. Öğün öncesinde hafif aktiviteler yapmaya çalışın çünkü çalışmalar yemek öncesi ağır ve yorucu aktivitelerin iştahı azalttığını göstermektedir.
Ödül ya da ceza uygulamayın!
Yemek aralarında iştahını kesebilecek şeker-çikolata gibi besinler ödül olarak verilmemelidir. Çocuğun beslenmesi ile ilgilenen bütün aile bireylerinin tutarlı olması beslenme alışkanlığının kazanılmasında büyük önem taşır. Yeni besinlerle tanışan çocuklara yapılan övgüler beslenmelerini olumlu yönde etkileyecektir.
‘Hadi bir kaşık daha’ demeyin!
Çocuklarınıza karşı ısrarcı olmayın. Çocuklarınızı dinleyin. Eğer çocuğunuz kafasını çevirip size istemediğini belirtiyorsa yemeyi sonlandırın ya da mola verin. Mola sonrası eğer yine istemiyorsa ‘doyduysan sofradan kalkabilirsin’ diyebilirsiniz. Kimi çocuk kısa sürede doyabilir. Kısa sürede doyan bir çocuğunuz varsa sık öğünler hazırlamalı ve öğünlerin içeriklerine dikkat etmelisiniz.
Televizyon karşısında yedirmek yerine tabaklarini süsleyin!
Kalabalık ortamda ya da arkadaşları ile birlikte yemek yenilmesi çocuğun beslenmesini olumlu yönde etkilemektedir. Televizyon önünde yedirilen yemekler çocuğun ilgisi dağıtacak ve yeme isteğini azaltacaktır. Bunun yerine tabakları süsleyebilir, bir hikaye oluşturarak tabaktaki besinlerin yararları çocuğa anlatılabilir. Hangisini önce yiyeceğine ise kendisi karar vermelidir.
Mutfağa birlikte girin!
Yemekleri hazırlarken özellikle 2 yaş sonrasında çocuğunuzla birlikte keyifli vakit geçirebilirsiniz. Hem hazırladığı yemeği yemek için can atacaktır. Tabi sofraya sizde onunla birlikte oturun. Tabağına koyacağınız yemek miktarını ise siz değil çocuğunuz belirlesin.
Yeterli kilo alıyor mu?
Eğer çocuğunuzun kilo alımı yetersiz ise ve büyümede duraklama yaşıyorsanız bu durum herhangi bir sağlık probleminden de kaynaklanabilir. Bunun için önce çocuk doktorunuza başvurun. Ardından diyetisyeninizle beslenme alışkanlıklarınızı tekrar gözden geçirin.
Uzm. Dyt. Sernaz Çakır Ercil