Isırgan Otu Çayı Nasıl Yapılır? Taze Isırgan Otu Çayı Nasıl Demlenir, Nasıl Tüketilir?
Isırgan otu Kuzey Asya kökenli bir bitkidir. Genel olarak yaprak ve kökleri kullanılır. Son zamanlarda yaprakları, kökleri ve tohumları sık sık kullanılmaya başlanmıştır. Oldukça faydaları bulunan Isırgan otunun kullanımı ve çayının yapılışı ilgi çeken konular arasında yer almaktadır. Isırgan otu çayı nasıl yapılır? Taze Isırgan otu çayı nasıl demlenir, nasıl tüketilir? Sorularına ilişkin cevapları içeren bilgileri detayları ile derledik.
Doğada kendiliğinden yetişen ısırgan otu organik ve besin maddeleri içeriği ile zengin her türlü toprakta çok iyi yetişir. Isırgan otu çayı yapılışı ve faydaları oldukça fazla olmaktadır. Isırgan otunun en iyi hasat zamanı ilkbahardır. Isırgan otu çiçeklendiğinde ve tazeliklerini yitirdiklerinde daha acılaşırlar.
Isırgan Otu Çayı Nasıl Yapılır?
Kurutulmuş ısırgan otundan bir yemek kaşığı alınarak kaynayan suya atılır ve kaynatılmaya devam edilir. Biraz kaynadıktan sonra ateşin üzerinden alınır. 10 dakika demlenmeye bırakılır. Fincana süzdükten sonra içilmeye hazır hale gelir. Çayın ılık tüketilmesinde fayda vardır. Isırgan otunun kurutulmuş yaprakları ahududu yaprağı ve ekinezya yaprakları ile karıştırılarak çayı hazırlanabilir.
Taze Isırgan Otu Çayı Nasıl Demlenir, Nasıl Tüketilir?
Isırgan otu çayı yapılırken kurutulmuş yaprakları kullanılır. Sıcak suya ısırgan otu ilave edilerek kaynatılır. Daha sonra demlendirilir. En fazla 10 dakika demlendirilir. Daha fazla demlendirilmesi çayın acı olmasına neden olur.
Isırgan otu çayı günde en fazla 3 bardak içilebilir. Belirtilen miktardan fazla tüketimi vücuda zararlı olabilir. Sabahları aç karnına, kahvaltıdan yarım saat önce 1 bardak gün içerisinde 1-2 bardak tüketilmelidir. Kronik rahatsızlığı bulunan kişiler ısırgan otu çayını tüketmeden önce doktorlarına danışmalıdırlar.
Isırgan Otu Çayı Faydaları Nelerdir?
Isırgan otu çayı kan şekeri düzeyleri üzerinde başarılı etkiler göstermektedir. Pankreasın kan şekerini düşürmeye yarayan hormon olan daha fazla insülin yapmasına veya salgılamasına yardımcı olabilmektedir.
Vücudu temizleyici özelliğe sahiptir.
Böbrek taşı oluşumunu engeller.
Solunum sorunlarını giderir.
Alerjik hastalıklara iyi gelir. Yapılan araştırmalar sonucunda alerjik reaskiyonları azalttığı yönünde gözlemler yapılmıştır.
Oluşan eklem ağrılarına iyi gelir.
Prostat sağlığını korur.
Dolaşımı artırır ve kanın temizlenmesine yardımcı olur.
Mide bulantısı he ishali azaltır.
Emzirme dönemindeki kadınların süt verimliliğini arttırır.