İnkontinans Nedir, Neden Olur? İnkontinans Türleri, Çeşitleri Nelerdir?
İnkontinans, yaşamı olumsuz etkileyen ama tedavisi olan idrar kaçırma hastalığıdır. İdrar kaçırma, insanların özgüvenini azaltır, yaşam kalitesini düşürür, günlük hayattan yaşamasına ve seksüel aktivitelerden kaçmasına neden olur. Sık görülen bu problem, yaşamı olumsuz yönde etkiler ama utanılan bir sağlık sorunu olduğu için insanlar genellikle doktora başvurmaya çekinirler. İnkontinans nedir ve neden olur? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Üriner inkontinans, özellikle de 30 yaş üstü kadınlarda %30 – 40 oranında görülen ve utanılan bir sağlık sorunu olduğu için doktora başvurma oranı oldukça düşüktür. Kadınlarda sık görülen bu sağlık sorununu kadınlar ekstra iç çamaşırı giyerek ya da ped kullanarak önlemeye çalışır.
İnkontinans Neden Olur?
İnkontinans yani istemsiz idrar kaçırma, idrarı tutamama gibi sorunların altında yatan başka sebep olabilir. Bazı kişilerde gülme, öksürme gibi karın içi basıncı arttırarak damla damla idrar yapma ihtiyacı doğurabilir ya da aniden tuvalete çıkma ve tuvalete yetişememe gibi sorunlara yol açabilir. İdrar çıkarma çeşitlerine göre bunun nedenleri de değişiklik gösterebilir. Ama en çok görülen nedenler ise,
- Gebelik,
- Menopoz
- Doğum
- İdrar yolu enfeksiyonları
- Alzheimer hastalığı
- Parkinson hastalığı
- İnme ve Multipl skleroz
- Bağırsak sorunları
- İdrar yollarında kum, taş gibi mesane irritasyonuna neden olan maddelerin yer alması
İnkontinans Çeşitleri Nelerdir?
Stres İnkontinans (Strese bağlı idrar kaçırma tipi): Hapşırma, öksürme, gülme, ağır bir şey kaldırma, aniden ayağa kalkma gibi karın içi basıncı arttıracak günlük davranışlarda bulunmak strese bağlı idrar kaçırmaya yol açar. Bu faaliyetler sonucunda genellikle damla damla idrar kaçırma sorunu ortaya çıkar. Bunun nedeni ise, mesane ve üretrada kapakçıkların zayıflığı sonucunda meydana gelir.
Urge İnkontinans: Aniden gelen tuvalete çıkma hissi nedeni ile tuvalete yetişemeyip idrarın kaçırılması durumudur. Bu tip idrar kaçırma durumunda ise, mesanede istemsiz kasılmalar meydana gelir. Bunun sonucunda da idrar kaçırma meydana gelir. Bunun en büyük nedeni ise gebelik menopoz ya da doğum olarak söylenebilir.
İdrar Kaçırma Tanısı Nasıl Konulur?
- İdrar analizi (idrarda kan, enfeksiyon, taş vb. bulguların araştırılması)
- Kan testleri (diyabet vb. çeşitli sık idrara çıkmayı gerektirecek hastalıklar araştırılır.)
- Ultrasonografi ile mesane kapasitesi incelenir. Böbreklerde, mesanede ve idrar yollarında tümör, anomali, taş gibi durumlar araştırılır.
- Stress test (İdrar kaçırmaya neden olabilecek karın içi basıncını arttıran durumlar sonucunda idrar kaçırma olup olmadığı gözlemlenir.)
- Ürodinamik test (Mesanenin idrar çıkarma ve dinlenme sırasında basınç ölçümü yapılır.) İdrar kaçırma teşhis ve tedavisi için çok detaylı ve kapsamlı bir araştırma yöntemidir.