İnflamatuar Bağırsak Hastalığı (İbh) Nedir, Neden Olur? İbh Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bağırsaklar adeta vücudun ikinci beyni olarak görülmekte ve kişinin sağlık durumu, bağışıklık sisteminin ne kadar güçlü olduğunu belirlemektedir. Oldukça önemli olan organlardan bir tanesi olan bağırsaklarla ilgili birçok hastalık ve birçok problem oluşabilmektedir. Bu hastalıklardan biri inflamatuvar bağırsak hastalığıdır. İnflamatuar bağırsak hastalığı (İBH) nedir, neden olur? İBH tedavisi nasıl yapılır? İşte detaylar.
Besin yolu ağızdan başlayıp anüse kadar uzanmaktadır. Bu yol çoğunlukla bağırsaklardan oluşur. Bağırsaklar ince bağırsak ve kalın bağırsak olarak ikiye ayrılır. İnce bağırsak ise kendi içinde üçe ayrılır. Kalın bağırsakta üç bölümden oluşur. Bağırsaklarda emilim, sindirim ve dışkının oluşmasının çoğu gerçekleşmektedir. Bir takım kronik hastalıklar bağırsakları rahatsız eder. En yaygın olarak görülen bağırsak hastalıklarından biri inflamatuvar bağırsak hastalığıdır. İnflamatuvar bağırsak hastalığı bağırsaklardaki işlevsel bir sorun olan iltihaplı bağırsak sendromu olan İBS ile karıştırılmamalıdır.
İnflamatuar Bağırsak Hastalığı (İBH) Nedir, Neden Olur?
İnflamatuvar bağırsak hastalığı aslında bağırsaklarda iltihaplanma yapan bir grup hastalığı tanımlar. Genel olarak otoimmün hastalıklar olduğu düşünülse de araştırmalar kronik inflamasyonun vücut içine saldıran bağışıklık sistemi kaynaklı olmayacağını göstermiştir. Bunun yerine ise bağışıklık sisteminin, bağırsaklardaki zararsız bir bakteriye, virüse ya da yiyeceğe saldırması il bağırsak yaralanmasına neden olan iltihaplanmalara yol açmasının sonucu olarak karşımıza çıkar.
İBH hastalıklarından iki tanesi ana hastalıklardır bunlar; Crohn hastalığı ve ülseratif kolit hastalıklarıdır. İBH nedeni bilinmeyen hastalıktır. Virüs, bakteri, antijen gibi sebepler hastalığa yol açabilir. Aynı zamanda kalıtsal olarak aktarılabilir.
İBH Tedavisi Nasıl Yapılır?
İBH tedavisi için tıbbi tedavi ve kişisel bakım oldukça önemlidir. İBH oluşumunun önlenmesi ya da tedavi edilmesi için spesifik bir diyet olmamasına karşın bir takım diyet değişiklikleri yapılır. Süt ve lif tüketimi azaltılabilir. Az porsiyonda, sık aralıklarla yemek yenilebilir. Stresin azaltılması da tedavi için oldukça önemlidir.
Tıbbi tedavide anormal inflamatuvar yanıtı baskılanır. Karın ağrısı, ishal gibi semptomlar kontrol altına alınmaya çalışılır. Hekim kişiye özel bir takım tedavileri uygulayacaktır. Düzenli olarak egzersiz yaparak ya da düzenli meditasyon yaparak stres seviyesinin azaltılması hasta için büyük önem taşır.