İlaçlı Tomografi Nedir, Kaç Saat Sürer? İlaçlı Tomografi Nasıl Ve Neden Çekilir?
İlaçlı tomografi nedir, ilaçlı tomografi kaç saat sürer? İlaçlı tomografi nasıl ve neden çekilir? İlaçlı tomografi hangi hastalıkların teşhisi için kullanılan bir yöntemdir? İlaçlı tomografi tedavi amaçlı mı yoksa tanı amaçlı mı yapılır? İşte, tüm detaylar.
Pozitron Emisyon Tomografisi (PET), vücudunuzdaki hücrelerin nasıl çalıştığını gösteren 3 boyutlu, renkli görüntüler oluşturmak için bir tür radyoaktif şekerin kullanıldığı bir nükleer tıp görüntüleme testidir.
İlaçlı Tomografi Nedir?
Zayıf bir radyoaktif izleyicinin bir damara enjekte edilmesinden sonra pozitron emisyon tomografisi (PET) taraması gerçekleştirilir. Vücutta dolaşır ve kanser hücreleri gibi çok fazla enerji kullanan hücrelerde birikir. Radyoaktif malzeme, küçük, pozitif yüklü parçacıklar (pozitronlar) yayar. Bir kamera pozitronları kaydeder ve kayıtları bir bilgisayardaki görüntülere dönüştürür.
Bu yöntem, zayıf radyoaktif bir glikoz türevinin intravenöz enjeksiyonu sayesinde bir organın veya bir tümörün hücrelerinin aktivitesini ölçmeyi mümkün kılar. Çalışılan organların kesin görüntülerini de elde etmek için genellikle aynı makine tarafından gerçekleştirilen bir tarayıcıyla ilişkilendirilir.
İlaçlı Tomografi Kaç Saat Sürer?
İzleyici, kendisini hedef hücrelere bağlayarak, çevreleyen elektronlara çarparak iki zıt yöne giden fotonlar (ışık parçacıkları) yayan pozitronlar yayar. Hastanın etrafına yerleştirilen bir dedektör halkası bu foton çiftlerini yakalar ve bilgisayar işleme, bu foton emisyonlarından incelenen organın bir görüntüsünü yeniden oluşturmayı mümkün kılar.
Kanserli bir tümör içinde hücreler yoğun bir şekilde çoğalır. Kanserin tam tanımı olan bu anarşik çoğalma, kanser hücrelerinin bir enerji kaynağı olarak çok fazla glikoz (şeker) tüketmelerine yol açan güçlü bir metabolik aktivite gerektirir. İşlem genellikle 20 ila 30 dakika sürer. Ağrılı değildir, gürültülü değildir ve anestezi gerektirmez.
İlaçlı Tomografi Nasıl ve Neden Çekilir?
Randevu alırken alerjileri ve ilaç tedavilerini ve olası bir hamileliği bildirmeyi unutmayın. Kasların glikoz tüketimini artırmaktan kaçınmak için muayeneden 24 ila 48 saat önce egzersiz yapmayın veya egzersiz yapmayın. Diyabetiniz varsa, diyabetinizin dengelenmesi gerekir. Radyoaktif ürün süte geçebileceğinden, hamilelikte veya emzirme döneminde PET mümkün değildir.
İşlem en az dört ila altı saat önce şekerli içecekler yememek veya içmemek en iyisidir. İlaçlı tomografiyi takip eden saatlerde hasta zayıf radyoaktif olmaya devam ediyor. Bu, tanıştığı hamile kadınlar ve küçük çocuklar için bile herhangi bir risk oluşturmaz. PET taramasını takip eden 24 saat boyunca, enjekte edilen ürünün idrar yoluyla atılmasını kolaylaştırmak için bol su içmek önemlidir.
İlaçlı tomografi; belirli kanserleri teşhis etmeye yardımcı olmak için, kanserin ne kadar yayıldığını bulmak (evreleme), kanser tedavisinin işe yarayıp yaramadığını öğrenmek veya takip için, kanserin tedaviden sonra geri gelip gelmediğini (geri gelip gelmediğini) veya vücudun diğer bölgelerine yayılıp yayılmadığını kontrol etmek için yapılır.