SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

İlaca dirençli hipertansiyona girişimsel tedavi

Memorial Şişli Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Kani Gemici, hipertansiyon tedavisinde girişimsel yöntemler hakkında bilgi verdi.

|

Hipertansiyon, toplumda görülme sıklığı % 30’lara varan ve hemen her 3 kişiden birini etkileyen önemli bir sağlık sorunudur. Hipertansiyonun asrın en önemli hastalıklarından biri olmasının nedeni; kalp, böbrek, beyin, göz gibi hayati organları etkilemesi, uç organ hasarları ve geri dönüşümü çok zor olan sağlık problemlerine yol açmasıdır. Hipertansiyon bazı durumlarda düzenli ilaç kullanımına rağmen kontrol altına alınamamaktadır. İlaca dirençli olan vakalarda uygulanan Sempatik Renal Denervasyon tedavisi ile hastaların tamamında başarı sağlanabilmektedir.

Hipertansiyon sinsi ve ilaca dirençli bir hastalık

Toplum sağlığını önemli ölçüde tehdit eden hipertansiyonun en önemli yanı; sinsi ve sessiz ilerleyen, bazen erken dönemde belirti vermeyen bir hastalık oluşudur. Hipertansiyon hastalarının yarısı hastalığının farkında değildir. Hipertansiyon tanısı konulmuş ve tedavi gören hastaların ancak yarısı bu tedaviden etkin bir şekilde yararlanmaktadır. Öteki yarısı ise, tedaviye rağmen yüksek basınç ve hipertansiyonun zararlı etkileri altındadır. Hipertansiyon hastalarının %3 ila %30’u ilaca dirençlidir. Bu hastalar, içinde idrar söktürücü ilacın da bulunduğu 3 ya da daha fazla ilaç tedavisine yanıt vermemektedir.

Girişimsel tedavi şikayetlerinizi giderebilir

Bu tedavi esas olarak, hipertansiyonun oluşum mekanizmasında önemli bir rol oynayan aşırı adrenalin salınımını azaltmaya yönelik girişimsel bir tedavi metodudur. Dünyada son 1 yıldır klinik uygulamaya giren bu tedavi yöntemi, kliniğimizde de başarıyla uygulanmaya başlamıştır. Tedavi edilen hastalarda, günde 3- 5 ilaç kullanmak zorunda olanların kan basıncı düzeyleri kontrol altına alınmaktadır. Bu sayede yüksek tansiyona bağlı ortaya çıkabilecek sağlık sorunları ve riskler de ortadan kaldırılarak, hastaların yaşam kaliteleri yükseltilmektedir.

Böbrek anjiyosu

Sempatik Renal Denervasyon işlemi için hasta kliniğe yatırılarak, koroner anjiyografi laboratuvarında, “böbrek anjiyografisi” yapılıyor gibi, kasık yoluyla özel bir kateterle önce sağ böbrek damarına girilmektedir. Bu kateter içinden sadece bu işlem için hazırlanmış özel bir ablasyon kateteri, börek arterinin uç kısmına ilerletilmekte, uçtan başlangıca 5 mm aralıklarla ve genellikle 5 ayrı noktaya radyofrekans enerji uygulanmaktadır. İşlem, aynı şekilde sol böbrek damarına da uygulanmakta ve kontrol amacıyla böbrek anjiyografisi yapılarak tamamlanmaktadır.

Hasta bir günde taburcu olur

Sempatik Renal Denervasyon, ortalama 45 dakika süren bir işlemdir. Hasta, işlemden bir gün sonra taburcu edilir. Lokal anastezi altında, uzman doktor eşliğinde uygulanan yöntem önemli bir ağrı ya da yan etki riski taşımamaktadır.

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.