İlaç Nedir? İlaç Tedavisi Hakkında Tüm Merak Edilenler...
İlaç kelimesi dilimize Arapçadan geçmiştir. Bir hastalığın belirtilerini azaltmak ve enfeksiyonunun yayılmasını önlemek amacıyla kullanılır. Bunun dışında yaraların mikrop kapmadan kapanmasını sağlayan ilaç çeşitleri mevcuttur. Bazı hastalıkların hızlı ve doğru bir şekilde teşhis edilmesi için de yaygın bir şekilde bu tedavi yöntemine başvurulur. İlaç nedir ve ilaç tedavisi nasıl uygulanır? Merak edilen tüm detayları derledik.
İlaçların yapımında hem bazı sentetik maddeler hem de bitki özlü doğal ürünler kullanılır. Laboratuvar ortamında üretilen ilaçlar Dünya Sağlık Örgütü tarafından onaylandıktan sonra piyasaya girer. Bir yıl içerisinde dünya genelinde piyasaya giren ilaç sayısı 300 - 350 aralığındadır. İlaç geliştirme sürecinde kimya mühendisleri ve eczacılar aktif olarak rol alır.
İlaç Nedir?
İlaçlar etki alanına göre ikiye ayrılır. Bazı ilaçlar direkt kana karıştığı için tüm vücudu etkiler. Ağrı kesicilerin birçoğu bu yapıdadır. Bu nedenle diş ağrısı için de baş ağrısı için de aynı ilaçlar kullanılır. Sistemik bir yapıda olan ilaçlar ise sadece bir organı ya da bölgeyi etkiler.
İlaçlar kimyasal yapısına göre de birçok türe ayrılır.
1- Kapsül ilaçlar:
Günümüzde en çok kullanılan ilaçların başında kapsül ilaçlar gelir. Bu ilaçların kapsül şekilde hazırlanmasının en büyük nedeni su ve diğer içeceklerle kolay bir şekilde yutulmasıdır. Bu şekilde muhafaza edilmesi de çok daha kolay olan kapsüller, kendi içerisinde reçeteli ve reçetesiz olarak satılabilen ilaçlar olmak üzere ikiye ayrılır.
2- Şuruplar:
Sıvı şeklinde hazırlanıp satışa çıkarılan ilaçlara şurup denir. Bazılarının etken maddesi acı olduğu için üretiminde birtakım tatlandırıcılar kullanılır.
3- Krem ve merhemler:
Genellikle cilt rahatsızlıklarında kullanılan krem ve merhemlerin ağrı kesici özelliği vardır. Derideki çatlakları ve kulunç ağrılarını gideren merhemler reçetesiz olarak satışa çıkarılmaktadır.
4- Ampul ilaçlar:
Tıpkı şurup gibi ampul ilaçlar da sıvıdır. Bu ilaçların tamamı bir şırınga ya da pamuk vasıtasıyla, haricen kullanılır.
İlaç Tedavisi Hakkında Tüm Merak Edilenler
Cerrahi işlem gerektirmeyen hastalıkların tedavisinde genellikle ilaç tedavisi uygulanır. İlaç tedavisinden sonuç alabilmek için hastalığın doğru teşhis edilmesi gerekir. İlaçların içerisindeki etken maddeler hastalığa neden olan parazit ve bakterileri yok eder. Bazı türleri ise hücre yenilenmesini sağlar ve kan yapar.
Hastaların ilaçları zamanında kullanması kritik bir önem taşır. Özellikle antibiyotiklerin 12 saatte bir, tam zamanında alınması gerekiyor.
İlaçlar kimyasal yapılarına göre aç ya da tok karnına alınır. Her ilaç prospektüsü ile satışa çıkarılır ve prospektüslerin içinde kullanım şekli, kullanım dozu, yan etkiler gibi bilgiler yer alır.