SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

İlaç gibi meyve Ananas

İlaç gibi meyve Ananas

|


Mutfak / ŞULE ŞENTARLI


       Kökeni Orta Amerika ve Karaipler’e uzanan ananasın adı, Orta Amerika yerlileri tarafından, parfüm anlamına gelen “nanaödan türetilmiş. Ananas, parfümlerin parfümü anlamına geliyor. Kendine has güzel bir kokusu olan bu sulu meyve aynı zamanda, konukseverliğin de simgesiymiş. Christophe Colomb, 1493’te gemileri Guadalup kıyılarına yanaştırdığında, yerliler tarafından bu meyveyle karşılanmış. Notlarına Guadalup yerlilerinin, adını bilmediği bu meyvenin suyundan şarap yaptıklarını da yazmış.
       Geçmişten bugüne, tropik bölgelerde yetişen bu meyvenin pek çok iyileştirici özelliğinden faydalanılmış. Sert kabuğu nedeniyle rahatlıkla ithal edilebilmesi de, 15. yüzyıldan sonra Avrupa’dan Uzakdoğu’ya uzanan bir yolculuk yapmasını sağlamış. Ananas, özellikle Polinezya mutfağında bolca kullanılıyor. Antiseptik (mikrop öldürücü) ve iltihap kurutucu özelliği olduğu bilinen meyvenin içerdiği bromelin adı verilen madde de kas ağrılarını gideriyor. Yapılan araştırmalar özellikle atletizm sporlarıyla uğraşanların kaslarında meydana gelen ağrılarda ve iltihaplanmalarda ananasın iyileştirici bir etki yarattığını ortaya koymuş. Ananas aynı zamanda selülite karşı da etkili bir meyve. Hazmı kolaylaştırıyor ve yine içerdiği bromelin sayesinde etten alınan proteinlerin vücutta kullanılabilir hale gelmesini sağlıyor. Beslenme uzmanları, patates, ekmek, et gibi yiyecekleri sindirmekte güçlük çekenlerin, bu yiyecekleri pişirirken yemeklerine bir bardak taze ananas suyu eklemelerini tavsiye ediyorlar. Ananas aynı zamanda mide yanmasına karşı da etkili. İdrar söktürücü, bağırsak yumuşatıcı, kan temizleyici özellikleri de unutulmamalı. 100 gram ananasın besin değerleri şöyle: 100 mg bromelin, 0.4 g yağ, 0.4 g protein, 50-52 kalori. Aynı zamanda kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor ve potasyum, A, B, C ve E vitaminlerinden yana da zengin.
       Ananas satın aldıktan sonra, ortam ısısında olgunlaşıncaya kadar bekletebilirsiniz. Ancak olgun bir ananası fazla bekletmeden tüketmek gerekiyor. Olgunlaşıp olgunlaşmadığını anlamak için meyveye parmağınızı hafifçe bastırın. Hafifçe içe gömülüyorsa ve özgün kokusu algılanabiliyorsa olgunlaşmış demektir. Meyvenin kabuklarının çabuk soyulması da bir başka göstergedir. Ananas etli yemeklerle uyum sağlıyor. Yemeklerin jelatinlenmesini önleyici etkisi var. Salata ve yoğurtla karıştırılarak tüketilebilir. Çiğ ya da ızgara olarak yenebilir. Dünyanın çeşitli bölgelerinde beyaz etle ve baharatlarla karıştırılarak yapılan ananas yemeklerine rastlamak mümkün.

GÜNÜN YEMEĞİ

Karamelli ananas
       6 kişilik / Hazırlama süresi: 10 dk’
       Malzemeler
       6 etimek, 2 yemek kaşığı yoğurt, 2 yemek kaşığı pudra şekeri, 2 yemek kaşığı şeker, 3 dilim ananas, 1 tatlı kaşığı limonsuyu antepfıstığı

       Hazırlanışı
       Yoğurtla pudra şekerini karıştırıp etimeklerin üzerine sürün. Üzerine ananas parçaları yerleştirin. Diğer tarafta toz şekeri kısık ateşte karıştırarak karamelize edin. Rengi dönünce limon suyunu ekleyip karıştırın. Ateşten indirdikten sonra ananasların üzerine gezdirin. Antepfıstığı serperek servis yapın.

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.