SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

İki litre su şart mı?

Günde sekiz bardak ya da iki litre su içmeli mi, içmemeli mi? ABD kaynaklı yeni bir araştırma sonucuna göre fazla su içmenin bir yararı yok.

|
Ancak Türk doktorlar, bazı hasta grupları dışında herkesin günde yedi-sekiz bardak su tüketmesini öneriyor. Fazla su içmenin “yararsız” olduğunu gösteren yeni bir çalışma su-sağlık ilişkisiyle ilgili bir tartışma başlattı. Günde iki litre, yani sekiz bardak su içmenin sağlık açısından “yararlı” olduğuna dair hiçbir kanıt olmadığını savunan Amerikalı bilim adamları, artık insanların susayınca su içmek yerine, “anlamsız bir şekilde” ellerinde su şişeleriyle dolaştıklarına dikkat çekiyor.

Pennsylvania Üniversitesi’nden Dr. Dan Negoianu ile Dr. Stanley Goldfarb, sağlık için günde sekiz bardak su içilmesi gerektiği görüşünün tamamen bir mit olduğunu söylüyor. ABD’li uzmanlara göre “Su cildi güzelleştiriyor, kilo verilmesine ve vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı oluyor, yeterli su içmeyenler hasta oluyor” gibi ifadeler de “tamamen palavra”... Peki bizim uzmanlarımız ne diyor?

“Bir yetişkin günde ortalama 10 bardak su kaybediyor”

Dr. Çağatay Demir (Beslenme ve diyet uzmanı-Anadolu Sağlık Merkezi)
Su insan yaşamı için oksijenden sonra gelen en önemli öğe. İnsan besin almadan haftalarca canlılığını sürdürmesine karşın, susuz ancak birkaç gün yaşayabiliyor.
Su kilo kaybetmek ve bir daha almamak için ideal bir alternatif. İştahı doğal olarak bastırıyor ve bedenin depolanmış yağları metabolize etmesine yardımcı oluyor. Araştırmalara göre alınan su miktarı azalınca vücutta depolanan yağ miktarı artmaya başlıyor. Bir yetişkin günde ortalama 10 bardak su kaybediyor. Bu kaybedilen sıvı, günlük tüketilen 8-12 bardak suyla yerine konmalı. Kilolu bireylerin daha çok suya ihtiyacı var. Çünkü metabolik yükleri fazla. Eğer egzersiz yapıyorsanız ya da hava sıcak ve/veya kuru ise yine tüketilen su miktarı artırılmalı. “Abartmamak lazım, üç litrenin üzerine çıkılmamalı”

Dilara Koçak (Beslenme ve diyet uzmanı)
Vücudumuzun üçte ikisi sudan oluşuyor. İnsanları sudan uzaklaştırmak yerine, su içmeye özendirmeliyiz.
Günde sekiz bardak suyun yararı yok diyemeyiz. Böbreklerin sağlıklı çalışması, vücut ısısının korunması, dolaşım sisteminin düzgün çalışması için suya ihtiyaç var. Su içmeden vücut toksinlerden arınamaz, beden temizliği için vücut fonksiyonları tam olarak görevini yerine getiremez. Bu nedenle ben günde yaklaşık sekiz bardak su içilmesini kesinlikle destekliyorum.
Bazı böbrek hastalarında sıvı sınırlaması yapılabilir. Ama sağlıklı insanlar, metabolizmanın doğru çalışabilmesi ve vücuttan atıkların atılabilmesi için her gün sekiz bardak, yani yaklaşık iki litre su içmeli.

Ancak su içmeyi de abartmamak lazım. Üç litrenin üzerine çıkılmamalı. Bol su içerek daha fazla zayıflarsınız diye bir şey yok. Suyun içine limon sıkmak, sıcak içmek, ılık içmek, üç litre içmek gibi şeyler çok anlamsız. Zayıflamak isteyen insanlar da suyu mantıklı tüketmeli. Yaklaşık sekiz bardak yeterli.
Bazen daha fazla su gerekebilir. Örneğin bir Formula 1 yarışçısı yarışta dört litre su kaybediyor. Tabii ki onun daha fazla su içmesi gerekir. Ya da fırında çalışan, terleyerek çok sıvı kaybeden bir insan daha çok tüketmeli.

Susayınca değil, susamadan su içilmesini öneriyorum. Susandığında vücut, sıvısının yüzde 1’ini kaybetmiştir demek. Vücut sıvısı yüzde 10 azalırsa hayati tehlike söz konusu. Yüzde 20 azalması ise ölümle sonuçlanır. Susadığınız anda vücut gerçekten su kaybetmiştir. Dolayısıyla susamayı beklemeden su içilmesi taraftarıyım.

 

“Üç ay sonra ABD’den tam tersi bir araştırma gelir”

Dr. Ender Saraç (Aile hekimi)
Bedenin kesinlikle sıvıya ihtiyacı var. Bu tür haberler zaten sağlıklı su içmeyen, yeteri kadar sıvı tüketmeyen Türk insanına su içmemek için iyi bir bahane oluyor. Üç ay sonra Amerika’dan tam tersi bir araştırma çıkar, altı ay sonra Japonya’dan bambaşka bir araştırma gelir. Bu böyle gider. Bol su içmek özellikle de sağlıklı kilo vermede yardımcı oluyor. Ayrıca bol su, şehir yaşantısı ve stres sonucu vücutta oluşan toksinlerin atılmasında da yararlı.

“Sekiz bardak” diye bir genelleme yapmak doğru değil. Bazen insanın günde iki bardak içtiği de oluyor. Su dışında yeşil çay, karadut suyu gibi sıvılar da vücudun sıvı ihtiyacını karşılıyor. Sadece koyu çay, koyu kahve farklı. Onlar sıvının büyük bir kısmını vücuttan dışarı atıyor. Suyun dışında çorba, ayran, cacık, taze sıkılmış meyve suları, yeşil çay başta olmak üzere bitki çayları, soda, sulu yemekler, sulu meyveler, süt de sıvı ihtiyacını giderir. Bu gıdaların yaklaşık yüzde 90’ı su zaten.  Basında çıkan böyle haberler insanların sağlığını daha da bozuyor. İnsanlar bu tür araştırmalara değil, tedavilerinin başarısı ortada olan hekimlerine güvenmeli.

“Az su içtiği için şeker komasına girenler var”

Prof. Dr. Kubilay Karşıdağ (İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı) Özellikle diyabet hastaları mutlaka günde yedi-sekiz bardak su içmeli. Çünkü şekeri en iyi düşüren şey sudur. Kandaki yüksek şeker vücuttan suyla atılır. Yaşlı hastalarda yazın şeker yükselmesinin en büyük nedeni az su içmeleri. Az su içtikleri için şeker komasına giren hastalarımız bile var.
Diyabet dışında, böbrek taşı hastalıklarında, idrar yolu iltihaplarında da bol su içilmeli. Kalp ve böbrek hastaları ise suyu dengeli tüketmeli. Bazı böbrek hastaları çok su içmeli, bazıları ise sudan uzak durmalı. Bu hastalar ne kadar su içeceklerini doktorlarına danışmalı. Biz hastalarımıza yazın farklı, kışın farklı miktarda su tüketimi öneriyoruz.

Sekiz bardak suyun yararı yok diye bir şey söyleyemeyiz. Her türlü araştırma var. Bunun tam tersini gösteren yüzlerce araştırma da var. Bu tür genellemeler doğru değil, sağlık ve tedaviyle ilgili konular kişiye göre belirlenmeli. Sekiz bardak suyun yararı yok diyerek diyabet hastaları su içmeyi bırakırlarsa bizim için facia olur.

“Benzin ışığı yanmadan depoyu doldurmak gerek”

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu (İç hastalıkları uzmanı)
Su içmek önemli ama bunun yerine elma, armut, açık çay, karpuz, portakal gibi bol sıvılı gıdalar da tüketilebilir. Önemli olan bol su içmek değil, vücudun genel olarak aldığı sıvı miktarı.
Vücudumuz terleme, idrar ve solunum yoluyla da sıvı kaybediyor. Bu sıvının da mutlaka yerine konması gerekiyor. Sadece su içmek şart değil, sıvılı gıdalar da yararlı. Ancak mesela kahveyle aldığınız su, sıvı ihtiyacınızı karşılamaz. Çünkü kafein idrar söktürür ve gereğinden fazlasının vücuttan atılmasını sağlar. Alkolle alınan su da yararsız. Doğal meyve suları, ıhlamur, papatya gibi bitki çayları, ev yapımı çorbaları öneriyoruz.
Bazı sularda daha fazla magnezyum ve kalsiyum gibi mineraller var. Bunlar tabii ki daha değerli ve yararlı sular.
İsteyen susayınca, isteyen susamadan su içelibilir. Ancak arabanın “benzin bitti” ışığı yanmadan önce depoyu doldurmakta her zaman yarar var.

Su kilo kontrolünüze yardımcı olur. Bunun bilimselliği kanıtlandı artık. Ancak aşırı derecede su içerek daha fazla kilo veremezsiniz ya da daha sağlıklı olamazsınız. Elinizde su şişesiyle gezmenize gerek yok. Ama görsel olarak bundan hoşlanıyorsanız o ayrı.

 

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.