İki kadın, iki hayat
İki kadın, iki hayat
Siyasete baş koymuş, ama hedeflediği noktaya henüz ulaşamadığı için, “erkekler yapıyorsa, ben de yaparım" diyerek kabzımallığa başlamış. Siyasetten vazgeçmeye de niyeti yok. “Toplumsal araştırmalarımı sürdürüyorum" diyen Hatice Kahraman, 44 yaşında ve bekar. Tarsus’ta yaşayan Kahraman, “Her yeni adım, zor basamaklara doğru ilerler. Önemli olan başaracağına inanmaktır" ilkesini benimsemiş ve başarmış da. Hedefi, siyasette de kabzımallık mesleğindeki gibi ilerlemek, ülkesine yararlı hizmetler sunmak...
Çok uzakta bir köyde dünyaya gelen Satfiye Erdeveci ise evlenme çağı geldiğinde aile ocağını kurmuş. Bir süre sonra da eşiyle birlikte Şanlıurfa’ya göç etmiş. Satfiye Nine, “Hiçbir zaman nüfus kağıdımın eksik olduğunu düşünmemiştim. Artık benim de olsun" derken, bir yandan da cahilliğine yanıyor belli ki. Bugün, çok kalabalık bir aileye sahip olan Satfiye Nine, torunlarının teşvikiyle ancak 70 yaşında kimliğinin peşine düşmüş. Son isteği de ölmeden, pembe ve resimli nüfus kağıdını görebilmek...
Kabzımal Hatice: ‘Siyaseti bırakmam’
Kahraman, 1983 yılında, sekizinci Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın kurduğu Anavatan Partisi’nin Tarsus ilçe teşkilatının kurucu üyesi olarak siyasete atıldı. 1995 genel seçimlerinde aynı partiden milletvekili adayı oldu, ancak seçilemedi. Siyasette aradığını bulamayınca da kabzımallığa başladı.
‘Erkek işi değil’
Zamanla seçtiği işin üstesinden başarıyla gelen Kahraman, kadınların bu tarz mesleklere “erkek işi" olarak bakmaması gerektiğini vurguladı.
Başlangıçta yakın çevresinin, “Neden başka bir meslek seçmedin" sorularıyla karşılaştığını söyleyen Kahraman, “Kafama koymuştum bir kere. Şansımı bu işten yana kullanacaktım" diye konuştu.
Kahraman, Tarsus Belediye Toptancı Hali’nde tek bayan kabzımal olmanın avantajlarını yaşadığını da belirterek, “Kabzımallığa başlamam, partimden vazgeçmem anlamına gelmez. İş olarak kabzımallığı seçtim, ama siyasetten kopmuş değilim. Siyaseti seviyorum. Bu konudaki çalışmalarımı da bırakmadım. Onun için ayırdığım özel zamanlar var. Eğer bir gün siyasette arzu ettiğim yere gelirsem, ülkeme, insanlara iyi ve güzel şeyler yapacağıma inanıyorum" dedi. Halen bekar olan ve kendi ayakları üzerinde durduğunu belirten Kahraman, milletvekili olarak parlamentoya girmek istediğini kadın - erkek eşitliği için mücadele edeceğini söyledi. Kahraman şöyle devam etti: “Artık 2000’leri yaşıyoruz. Her şey çok gelişti ve değişti. Şu işi erkekler, bu işi de bayanlar yapar diye bir kural kalmadı. Meslek alanlarında da, aile yaşamında da kadın - erkek eşitliği var. Var olmaya da devam edecektir. Bundan da kimse rahatsız olmasın ve kadınlar bu mücadeleden vazgeçmesin. Çalışmak için güçlü kaslara veya bilek gücüne değil, akıla ve azime ihtiyaç vardır. Ben bunu başardım. Herkes yapabilir."
Satfiye Nine:‘Kimliğimi istiyorum’
Gülabibey Mahallesi’nde oturan Satfiye Nine ve eşi Hasan Erdeveci’nin çocuklarının hepsi de nüfus cüzdanı sahibi. Ancak farklı bir yöntemle. Satfiye Nine ve Hasan Dede yıllardır resmi nikahsız yaşamış. Satfiye Nine, “Çocuklarımız Hasan’ın nüfusuna evlat edindirme belgesiyle kayıt edildi" dedi.
Dosyası bakanlıkta
Bir yıl önce torunlarının ısrarıyla kimliğini almak için nüfus dairesine başvurduğunu söyleyen Satfiye Nine şöyle devam etti: “İyi ki torunlarım yakamı bırakmadı, ben de onları dinledim. İlgililerin benden istedikleri belgeleri elimizden geldiğince tamamladık. Şu anda dosyam İçişleri Bakanlığı’nda bekliyor. Bu yaşıma geldim ve daha önce bununla ilgilenmediğim için çok pişmanım. Benim de bir kimliğim olsun artık. Tek dileğim, bu dünyayı terk etmeden nüfus cüzdanıma kavuşmak."