Igm Antikor Testi Nedir? Igm Antikor Testi Neden Yapılır, Kimlere Uygulanmaktadır?
Antikor, vücudumuzda yer alan ve bağışıklık sisteminin vücudumuzu korumasına ve bu tehditleri tanımasına yardımcı olan proteinlere verilen isimdir. Bu proteinler vücuda yabancı bir madde girdiği zaman bunlara karşı savunma sağlayabilmek için üretilmektedir. IgM antikor testi nedir? IgM antikor testi neden yapılır, kimlere uygulanmaktadır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Antikorlar hastalık geçirmeden aşı yapılarak da vücutta üretilebilmektedir. Bu şekilde vücut olası bir hastalık durumunda hızlı bir şekilde savunmaya geçebilmektedir. Böylece vücut bağışıklığı da sağlanmış olmaktadır.
IgM Antikor Testi Nedir?
Bilindiği gibi tüm dünyada Covid-19 pandemisi bulunmaktadır. Bu sebeple de antikor testleri günümüzde çok daha fazla duyulmaktadır. Salgının önlenmesi ve ikinci bir dalganın yayılmaması amacı ile antikor testleri son zamanlarda sıklıkla yapılmaktadır. Bu testler sayesinde korona virüse karşı bağışıklığı güçlü olan kişilerin de belirlenmesi sağlanmaktadır.
Covid-19 geçiren kişiler için geliştirilmiş bir takım antikor testleri vardır. Enfekte olup iyileşen kişilere vücutlarında virüse karşı antikor olup olmadığının tespit edilmesi amacı ile bu testler yapılmaktadır. Bunun yanında daha önce enfekte olsa da semptom göstermeyen kişilerin belirlenmesi amacı ile de antikor testleri yaptırılabilir.
Dünyada korona geçiren herkese Covid-19 testi yapılamamaktadır. Bu nedenle de dünyada toplamda kaç kişinin enfekte olduğunu bilmek oldukça güçtür. Bunun yanında virüsü taşıyan ama semptom göstermeyen kişilerin varlığı da söz konusudur. Asemptomatik kişiler hastalığı bilmeden geçirseler dahi başkalarına bulaştırma riskleri oldukça yüksektir. Bu sebeple antikor testlerinin yaptırılması oldukça önemlidir.
IgM Antikor Testi Neden Yapılır, Kimlere Uygulanmaktadır?
IgM erken evre antikoru olarak bilinir. Bu test kişilerin erken dönemde hastalığı geçirmiş olduğunu göstermektedir. Bu dönemde oluşan antikorlar vücut için koruyucu bir etken oluşturmazlar. Yapılan çalışmalar IgM antikorların 7. günden sonra ortaya çıktığını ve 21. günden sonra ise tamamen kaybolduklarını göstermektedir.
Antikor testleri iki farklı şekilde yapılır. Bunlardan birincisi hızlı tanı testidir. Bu testler evde de kolay bir şekilde uygulanabilir. 15 dakika gibi kısa bir sürede de test sonuçları çıkmaktadır. Fakat antikor üretiminin oluşabilmesi için belli bir zaman geçmesi gerekir. Bu sebeple ilk dönemlerde bu testin yapılması güvenilir sonuç vermez. Diğer bir yöntem ise kan alınarak yapılan ve laboratuvar ortamında incelenen testlerdir.