SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

İftar ve sahur porsiyonlarınızı dengeleyin

Ramazanda tüm aç kalacağım korkusuyla sahur vaktinde aşırı yemek yememek gerektiğini Diyetisyen ve Beslenme Uzmanı ve Psikolog Gözde Patlak, önemli açıklamalarda bulundu...

|

Diyetisyen ve Beslenme Uzmanı ve Psikolog Patlak yaptığı açıklamayla ramazanda beslenme önerilerinde bulundu.

Patlak: "Ramazan ayında psikolojik olarak aç kalacağım korkusuyla sahurda, uzun süren açlıktan sonra ise iftarda kontrol edilmeyen porsiyonlar ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Mutlaka alacağınız miktarı sahur ve iftarda dengeli şekilde porsiyonlayarak kendi tabağınızı oluşturabilirsiniz"

Diyetisyen ve Beslenme Uzmanı ve Psikolog Gözde Patlak, "Ramazan ayında psikolojik olarak aç kalacağım korkusuyla sahurda, uzun süren açlıktan sonra ise iftarda kontrol edilmeyen porsiyonlar ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu durumlarda mutlaka alacağınız miktarı sahurda ve iftarda dengeli bir şekilde porsiyonlayarak kendi tabağınızı oluşturabilirsiniz." tavsiyesinde bulundu.

Ramazan ayının hem bedenen hem ruhen arınma ayı olarak değerlendirildiğini aktaran Patlak, çoğu kişinin de ramazan ayında oruçla birlikte zayıflayacağını düşündüğünü kaydetti.

Bu yüzden de ramazan ayı yaklaşırken en çok "Ramazanda ne yemeliyiz?" sorusunun yöneltildiğini ifade eden patlak şu bilgileri verdi:
"Ramazan ayında beslenme şeklimize normalde dikkat ettiğimizden daha fazla dikkat etmeliyiz, çünkü 17-18 saat süren ciddi bir açlık ve susuzluk söz konusu. Özellikle de ramazan ayının sıcak yaz günlerine denk gelmesi sebebiyle de bu ayda beslenme şeklimiz büyük önem taşır."

Peki ramazan ayında sağlıklı beslenme nasıl olmalıdır?

"Çoğu kişi uzun süren açlık nedeniyle öğünlerde normalde tüketmesi gerekenden 2-3 kat daha fazla besin tüketmektedir. Bu yüzden de ramazan aynında beslenme şeklimiz, yediğimiz yiyecekler ve öğün sayımız büyük ölçüde değişir.

Ramazan ayının önemli noktalarından biri uzun süreli açlık yaşanması nedeniyle normal öğün sayısının azalmasıdır. Azalan öğün sayısını sadece iftar yaparak tek öğüne indirmemek gerekir. Bu yüzden iftar ve sahur arasında kalan az vakti ara öğün olarak değerlendirmek önemlidir. Bu ara öğünde de mevsim gereği porsiyon kontrolü yapılarak meyve, kuru meyve, kuru yemiş ve haftada en fazla 2 gün sütlü bir tatlı ya da dondurma tüketilebilir."

"Ramazanda kilo almamak için porsiyon kontrolü şart"
Patlak, ramazan ayının bitimiyle de bireylerde kilo probleminin göze çarptığını hatırlatarak, "Uzun süre açlıktan sonra yapılamayan porsiyon kontrolleri ve aç kalma korkusuyla gereğinden fazla yemek yemek yaşanan en büyük problemlerdendir.
Bu yüzden de ramazan ayı boyunca 3 öğün yiyerek hem aç kalmadan hem de kilo almadan ramazan ayını bitirebilmek önemlidir." uyarısında bulundu.

Patlak değerlendirmesini şöyle sürdürdü:
"Ramazan ayında özellikle psikolojik olarak aç kalacağım korkusuyla sahurda, uzun süren açlıktan sonra ise iftarda kontrol edilmeyen porsiyonlar ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu durumlarda mutlaka alacağınız miktarı sahurda ve iftarda dengeli bir şekilde porsiyonlayarak kendi tabağınızı oluşturabilirsiniz. Böylece porsiyonlarınızı kontrol ederek psikolojik açlıktan kurtulmanızı sağlayabilirsiniz.

Ramazan ayında beslenmemizde unutmamamız gereken en önemli nokta; kaç öğün yaparsak yapalım almamız gereken protein, karbonhidrat ve vitamin miktarı aynıdır. Bu yüzden de sahur ve iftara almamız gereken bu miktarları orantılı olarak ayırmamız gerektiğini unutmamamız ve öğünlerde mutlaka porsiyon kontrolü yapmamız gerekir."

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.