SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

İdrarda Glukoz (Glikozuri) Nedir, Neden Olur? İdrarda Glukoz Değeri Kaç Olmalıdır, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Yapılan bir idrar tahlili neticesinde ortaya çıkan sonuçta idrarda (glikozuri) değeri önemli bir rol oynamaktadır. Bu doğrultuda bu konuyla alakalı olarak çeşitli sorular şekillenebilmektedir. Sizin için İdrarda glukoz (Glikozuri) nedir, neden olur? İdrarda glukoz değeri kaç olmalıdır, tedavisi nasıl yapılır şeklinde çok sıklıkla karşılaştığımız soruların yanıtlarını tüm detayları ile derledik.

|

 Çeşitli sebeplerle idrar tahlili yapmış olan ve özellikle de tahlil neticesinde idrarda glukoz (glikozuri) değeri belirtilmiş olan insanlar bu konu hakkında büyük bir dikkatle araştırma yapmakta ve bunun için de internet kanalından yararlanmaktadır.

 İdrarda Glukoz (Glikozuri) Nedir?

 İdrarda glukoz (glukozüri), yapılmış durumda olan idrar tahlili neticesine göre idrarda glukoz (şeker) bulunması durumudur. Diyabet (şeker ) hastalığının önemli belirtilerinden biri olarak görülmektedir.

 İdrarda Glukoz (Glikozuri) Neden Olur?

 Böbrekleri olumsuz yönde etkileyen çeşitli sağlık sorunları ve kan şekeri düzeyinin artması glukozürinin oluşumuna yol açabilmektedir. İdrarda glukozun en sık rastlanılan nedenleri tip 1 diyabet ve tip 2 diyabet olmaktadır. Diğer bazı böbrek hastalıklarına da rastlanması söz konusu olabilmektedir.

 İdrarda Glukoz Değeri Kaç Olmalıdır?

 Normal koşullarda idrarda glukoz varlığı gözlemlenmez. Fakat kandaki glukoz seviyesinin 180 mg/dl üzerine çıkması durumunda böbrek idrara şeker kaçırmaya başlar. Gerçekleştirilen idrar tahlili neticesinde idrardaki glukoz değeri 1000 mg/dL ve üzerinde ise panik değer olarak tanımlanır.

 İdrarda Glukoz Tedavisi Nasıl Yapılır?

 İdrarda görülen glukoz tek başına bir endişe sebebi değildir. İdrarda yüksek seviyede glukoz bulunmasına neden olan sorunun tespiti önemlidir. İdrarda yüksek seviyede glukoz saptanması durumunda, doktorunuz altta yatan sebebi belirlemek amacıyla çeşitli testler yaptırmanızı isteyebilir. Böylelikle altta yatan sebep tespit edilecektir.

 Diyabet tedavisi için olası metotlar ve yönetim seçenekleri ise şunlar olmaktadır:

 - Şeker veya yağ tüketimini sınırlandırmak

 - Her gün en az 30 dakikalık fiziksel aktivite ve egzersiz yapmak

 - İnsülin hormonunun daha etkin bir şekilde kullanımı için aracı bazı ilaçlar kullanmak

 - Yeterli beslenme desteğini sağlayan bir diyet programı belirlemek

 - Kan şekeri seviyelerini düzenli bir şekilde takip etmek

 - Şeker hastalığı yaşam boyunca süren kronik hastalıklar arasında yerini alır. Çeşitli tedavi metotları ve yaşam tarzı değişiklikleriyle birlikte kontrol altına alınabilmektedir.

 - Gestasyonel diyabet, gebelik sürecinde ortaya çıkan diyabettir. Doğumun sonrasında büyük oranda düzelir. Bu durumdaki hastalar yaşamlarının ileri aşamalarında diyabet hastalığı geliştirebilmektedir.

 - İdrarda glukoza sebebiyet veren sebep olan böbrek ile alakalı nedenler ise, doktorunuz altta yatan duruma yönelik olarak çeşitli tedavi seçeneklerini sizinle paylaşacaktır.

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.