SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

İdeal Varlık Nedir? Felsefede İdeal Varlık Örnekleri Nelerdir?

Felsefede varlıklar, somut ila reel ve düşünsel ideal olmak üzere ikiye ayrılır. Antik Yunan felsefesinin önemli temsilcilerinden biri olan Platon'un geliştirdiği idealizmde, dünya ve evren, duyular aleminin bir parçası olarak değerlendirilir. İdealar aleminde ise, tüm somut varlıkların, eksiksiz ve mükemmel formları bulunmaktadır. İdeal varlık kavramını örneklerle birlikte derledik.

|

Çeşitli felsefi disiplinlerde ideal varlık, farklı şekillerde ele alınmıştır. Din felsefesinde, idealizmde ve metafizikte ideal varlık, mutlak hakikat şeklinde tanımlanır. Determinizm ve pozitivizm gibi felsefi disiplinlerde ise ideal varlık reddedilir. Bu akımın temsilcilerine göre sadece gözlemlenebilen somut varlıklar gerçektir. 

İdeal Varlık Nedir? 

Duyular aleminde, herhangi bir karşılığı olmayan, ancak zihninde tasavvur ya da hayal edilen varlıklara ideal varlık denir. Platon'a göre, sadece ideal varlıklar gerçektir. Duyular algılanabilen her şey geçici olduğu için sahtedir. 

Platon ideal ve reel varlık arasındaki farkı mağara alegorisi ile açıklar. Bir mağaranın duvarlarına vuran gölgeler, reel varlıklardır. O gölgelerin duvara yansımasını sağlayan güneş ise, ideal varlık olarak tanımlanır. Bu bağlamda, reel varlık, ''gölge varlık'' ve ''araz'' olarak adlandırılmıştır. İdeal varlığın diğer isimleri ise ''cevher'' ve ''öz''dür. 

Felsefede İdeal Varlık Örnekleri Nelerdir? 

1- Tanrı 

Her şeyi yoktan var eden Tanrı, en mükemmel varlıktır. O gözle görülmese bile varlığı sezgi, duyu ve akıl yoluyla kanıtlanabilir. 

2- Melek: 

Melekler de ideal varlığa örnek olarak gösterilebilir. 

 

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.