İçtikçe zayıflayın!
Sebzelerin besin değerini en yükseğe çıkarmanın yolu çorba yapmaktır.
Dr. DeLuz’un çorbaları belki alıştığınız gibi lezzetli değil ama zayıflama garantili!Sebzeler, ne kadar tazeyse içeriğinde o kadar çok enzim hayatta kalır. Manavdaki sebzelerin tam olarak ne zaman toplandıklarını bilemeyiz ama alabildiğimiz kadar tazesini alırız. Onları püre şeklinde ezerek ve besin miktarını artırma amacıyla sularını çıkararak çorbalar hazırlarız. Detoks çorbalarının diğerlerinden farkı, tuz, çeşni ya da pul biber gibi toksinlerden kaçınılması.
Dr. Roni DeLuz, Pegasus Yayınları’ndan çıkan ‘21 Günde 10 Kilo’ adlı kitabında, detoks çorbalarını anlatırken, “Örneğin, sevdiğiniz çorbalardan birinin içindeki beyaz unu, pirinci, şekeri, sütü, kremayı, eti, tereyağını ve tuzu çıkarıp öyle hazırlayın. Tadı alıştığınızdan farklı olacaktır ama hatırlayın burada amaç kilo vermenize yardımcı olacak şekilde beslenmeniz. Tabii iğrenç tatlarla acı çekmenize de gerek yok. Çorbanıza sarımsak, soğan, çin maydanozu, maydanoz katmak konusunda serbestsiniz. Yaratıcı olun, kendi içeriklerinizi ve baharatlarınızı ekleyeceğiniz sonsuz karışım bulabilirsiniz” diyor.
EN KOLAY YEMEK
Çorba yapmak kolaydır. Geniş bir tencereye, 2 kase doğranmış sebzeyi koyun. 4 kase su ekleyin. Yumuşayana kadar (seçtiğiniz sebzelere göre 10-20 dakika arası) pişirin. Tat için otlar ve baharatlar ekleyin. İtalyan damağı hoşunuza gidiyorsa defne yaprağı, keklik otu, biberiye, fesleğen ya da adaçayı ekleyin. Cajun’u mu seviyorsunuz? Kırmızı biber, paprika, fesleğen, soğan ve sarımsak ekleyin. Bir enerji patlaması yaşamak istiyorsanız, bir çay kaşığı birçok mineral içeren deniz sebzeleri, esmer su yosunu ve kırmızı deniz otu ekleyin. Sebzeleri tencereden çıkarıp blender’da püre haline getirin. Çorba suyunu gün içinde içmek üzere bir kenara ayırın.
Örneğin İtalyan etkisinde bir çorba isterseniz, brokoli, havuç, karnabahar, soğan, bal kabağı ve sakız kabağını karıştırıp, üstüne fesleğen, keklik otu, maydanoz ve biberiye ekebilirsiniz. (Vücut kimyanıza bağlı olarak, patates, domates veya diğer gece gölgesi sebzeleri ekleyebilirsiniz). Daha tatlı bir çorba isterseniz, havuç, soğan ve tatlı patatesleri biraz tarçın, Hindistan cevizi ve vanilya ile karıştırabilirsiniz. Tatlandırmak için hangi otu isterseniz onu kullanabilirsiniz. İşte benim en çok hoşlandığım karışımlar. Oranlar konusunda endişelenmenize gerek yok, tat için çeşni katın.
- Kereviz, kara lahana yaprakları, taze fasulye, soğan, tatlı patates; çeşni için, kırmızı biber, kimyon, acılı Hint baharatı, sarımsak (ezilmiş), zencefil (ezilmiş)
- Havuç, karnabahar, taze fasulye, kıvırcık, çeşni olarak, defne yaprağı, Cajun çeşnisi (tuzsuz versiyonu), silantro, sarımsak tozu, maydanoz
- Brokoli, kereviz, pazı, kıvırcık, soğan, yeşil soğan, ıspanak ve baharat için; kırmızı biber, sarımsak, tuzsuz çeşni
- Havuç, karnabahar, taze fasulye, soğan, ıspanak; baharat için, sarımsak ve sebze çeşnisi (tuzsuz)
BROKOLİ ÇORBASI
(2 kişilik)
Malzemeler: 1.5 litre su, tat vermesi için keklik otu, 1 kase doğranmış karnabahar, tat vermesi için 1 sap maydanoz, Sarımsak, 2 kase doğranmış brokoli, 1 kase doğranmış taze fasulye, 1 kase soyulmuş ve doğranmış havuç
Yapılışı: Karnabahar, keklik otu, maydanoz, sarmısak ve 2 fincan suyu, sebzeler tamamen yumuşayıncaya kadar yüksek ateşte pişirin. Mikserde krema kıvamına gelene kadar karıştırın. Bu karışımı bir kenara koyun. 4 fincan su, brokoli, taze fasulye, havuç ve bir tutam tuzsuz baharatı, sebzeler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Bu çorbanın dörtte birini mikserden geçirin ve geri kalanıyla karıştırın. Üzerine de krema kıvamındaki karnabahar sosunu dökün.
ASYA ISPANAK ÇORBASI
(2 kişilik)
Malzemeler: 1.5 lt su, 2 diş taze sarımsak, yarım santim soyulmuş ve doğranmış taze zencefil, 3 kase doğranmış, taze ıspanak, 1 kase yeşillik, yarım kase doğranmış taze fasulye, 1 çay kaşığı Asya acı biber sosu,
Yapılışı: Büyük bir tencereye suyu, sarımsağı ve taze zencefili koyun. Doğranmış sebzeleri ekleyin. Sebzeler yumuşayana kadar yüksek ateşte pişirin. Çorbanın dörtte birini ve biber sosunu mikserde karıştırın. Püre haline gelen çorbayı için.
KARA LAHANA ÇORBASI
(2 kişilik)
Malzemeler: 1.5 litre su, 3 kase doğranmış taze kara lahana, 1/2 kase doğranmış taze fasulye, 1/2 kase soyulmuş ve doğranmış havuç, 1 sap doğranmış kereviz, 4 diş doğranmış sarmısak, 1 kaşık tuzsuz baharat, 2 tutam Arnavut biberi, 1 tutam kırmızı biber, 1 kaşık doğranmış taze maydanoz
Yapılışı: Doğranmış sebzeleri ve baharatları suyla birlikte büyük bir tencereye koyun. Sebzeler yumuşayıncaya kadar yüksek ateşte kaynatın. Püre haline getirip için.
KÖRİLİ SEBZE ÇORBASI
(2 kişilik)
Malzemeler: 1 kase havuç, 1 kase yeşillik, 1 kase kabak, 1 kase taze fasulye, 1 adet yeşil soğan, 4 diş sarımsak (Hepsi doğranmış), 1.5 litre su, 1 çay kaşığı köri, 1 çay kaşığı zerdeçal, 1 çay kaşığı tarçın, hindistancevizi tozu, zencefil ve Arnavut biberi karışımı
Yapılışı: Tencereye suyu koyun. Baharatlar dahil bütün malzemeleri ekleyin ve sebzeler yumuşayana kadar pişirin. Çorbayı tadın. Baharatının fazla olduğunu düşünüyorsanız biraz su ekleyin. Daha sonra sebzeleriyle birlikte çorbayı mikserde karıştırın. Püre haline getirip çorbayı için.
TAZE FASULYE ÇORBASI
(2 kişilik)
Malzemeler: 1.5 litre su, 2 kase doğranmış taze fasulye, 1 kase doğranmış ıspanak ve kara lahana karışımı, 1/2 kase soyulmuş ve doğranmış havuç, 1 sap doğranmış kereviz, 4 diş doğranmış sarmısak, 1/2 çay kaşığı Arnavut biberi, 1 kaşık doğranmış taze keklik otu, fesleğen ve biberiye karışımı, 1 defne yaprağı
Yapılışı: Büyük bir tencerede bütün sebzeleri ve baharatları pişirin. Mikserde karıştırarak püre haline getirin ve için. Çok baharatlıysa biraz su ekleyin.