SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Hurmanın Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Hurmada Hangi Vitaminler Var?

Sıcak bölgelerde yetişen hurma mucizevi besinler arasında yer alır. Faydaları saymakla bitmeyen hurma pek çok sağlık problemine iyi gelir. Lezzetli bir besin olan hurmanın içerisinde bol miktarda lif ve A, C, B1 ve B2 vitamini vardır. Yaş ve kuru halleri bulunan hurma Ramazan aylarından sofraların vazgeçilmezidir. Antioksidan içeriği ile bağışıklık sistemini güçlendiren hurma kansere karşı etkilidir. Hurmada hangi vitaminler var? “Hurmanın faydaları nelerdir, neye iyi gelir?” içeriğimizden detaylıca öğrenebilirsiniz.

|

Şifa kaynağı olan hurma içerisinde şeker, protein, lif ve yağın dışında 15 farklı mineral ve C, B1, B2, niasin ve A vitaminleri bulunur. Pek çok hastalığa iyi gelen hurma bağışıklık sistemini güçlendirir.

Ramazan denince akla ilk gelen gıdaların başında hurma geliyor. Hurma gibi mucizevi besinler kurutuldukları için kalorileri, çoğu taze meyveye göre daha yüksek. Kalorilerine rağmen hurma, önemli lifin yanı sıra bazı önemli vitamin ve mineralleri de içerir.

Hurma Nedir, Hangi Bölgelerde Yetişir?

Hurma, dünyanın birçok sıcak bölgesinde ve ağaçta yetişir. Son yıllarda bütün dünyada oldukça popüler hale gelen hurma, birçok batı ülkesinde kuru halde satılır. Kudüs hurmaları dünyanın en çok tüketilen hurma çeşitleri arasında yer alır. Laboratuvar çalışmalarında hurmanın, iltihaplanmayı azaltıcı etki gösterdiği kanıtlanmıştır. Aynı zamanda beyinde plak oluşmasını da önleyeceği, laboratuvar çalışmalarında kendini göstermiştir. Peki, bu mucizevi besinin sağlığa olan faydaları nelerdir?



Hurmanın Faydaları Nelerdir?

Doğal bir besin kaynağı olan hurmanın, sağlığa olan büyük katkılarını şu şekilde sıralayabiliriz.

1) Hurmanın 100 gramında üç buçuk gram lif vardır. Bu sayede midenizde hacim kaplayarak tokluk hissi oluşturuyor ve aynı zamanda kabızlığın önlenmesine yardımcı oluyor. Ve kan şekeri kontrolünü de sağlıyor.

2) Hurma tatlı tadı ve besin içeriği sayesinde, beyaz şekerin yerine geçer. Öyle ki tariflerinizi belki de tatlı yapmak istediğiniz zaman gerçek şeker yerine, hurmadan yana kullanabilirsiniz.

3) Gün boyunca kendini yorgun hisseden kişiler, hurma sayesinde ihtiyaç duydukları enerjinin bir kısmını hurmadan karşılayabilirler. Yüksek enerji içeriği ile özellikle kilo almak isteyen kişiler hurma tüketmeye yönelebilirler. Özellikle büyüme çağında olan çocuklar için oldukça faydalı bir besindir.

4) Hurma tüketimi, çağımızın tehlikeli hastalıkları arasında olan Alzheimer hastalığının tedavisi için oldukça önemlidir. Hurma kalbe de iyi gelen bir mucizevi bir besin kaynağıdır.

5) Hurma tüketiminin kolesterol ve kan basıncı seviyeleri gibi kalp hastalıkları için risk faktörlerini de kontrol etmeye yardımcı olabileceğini gösteren birçok araştırma vardır.

6) Kalp dostu besinlerin başında yer alan hurma, potasyum ve magnezyum kaynağıdır. Bu nedenle kan basıncını kontrol eder ve kalp ritmini düzenler. Hurma ayrıca, içindeki lif sayesinde atardamarlarda plak oluşumunu önleyebilir.

7) Hurma, sağlığınız için faydalı olan magnezyum, potasyum, demir ve çeşitli antioksidanlar konusunda da oldukça zengindir.

8) Hurma, bağırsak hareketlerini düzene sokar. Yeteri kadar lifli yiyecekler tüketmek vücut sağlığı için oldukça önemlidir. Hurma bir porsiyonda içerdiği ortalama yedi gram lifle kabızlığı önleyerek sindirim sağlığına katkıda bulunur.

9) Besleyici bir içeriğe sahiptir. Hurma, mükemmel bir besin kaynağıdır. Sahip olduğu kalorinin büyük bir kısmı karbonhidrattan, az bir kısmı ise proteinden gelir.

10) Hamileyken hurma yemek, bebeğinizin güzel olmasını sağlar derler. Kulaktan kulağa dolaşan bu efsane bilgi ne kadar gerçektir bilinmez. Hurmanın, hamile kadınlar için doğal doğumu teşvik edebileceği ve doğumu kolaylaştırabileceği kanıtlanmıştır.



Hurmanın Cilde Faydaları Nelerdir?

Antioksidan bakımından zengin olan hurma, hücre yenilemesini sağlar. Bu sayede cildi gençleştirme yetkisine sahiptir. Hurma sayesinde yenilenen cilt, daha pürüzsüz ve parlak bir yapıya kavuşur. Cilt, elastik yapısını kaybettiğinde yanakta derin çizgiler oluşuyor ve bu sebeple de ciltte çökme şeklinde çukurlaşma görülebiliyor.

Hurma, cilde ihtiyacı olan nemi vererek, cildi elastikiyetine kavuşturuyor. İçeriğinde bulunan vitamin ve mineral ile ciltte doğal bir detoks etkisi yaratarak, bir tazelenme sağlıyor. Hurma ile cildimize ipeksi ve parlak bir görünüm kazandırırken aynı zamanda sağlığımızı tetikleyen birçok hastalıktan da hurma sayesinde kurtulmuş oluyoruz.

Hurma Neye İyi Gelir?

– Bağışıklık sistemini güçlendirir.
– Kansere yakalanma riskini azaltır.
– Kolon, rahim ve göğüs kanserlerinden korur.
– Zihinsel ve bedensel yorgunluğa iyi gelir.
– Anne sütünü arttırır.
– Hafıza kaybını önler.
– Kan şekeri seviyesini dengeler.
– Göz sağlığını korur.
– Yüksek antioksidan içeriğiyle vücudu zararlı maddelerden temizler.
– Yüksek lif içeriği uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur.
– Kemik sağlığını korur.
– Diş çürümelerini önler.
– Düzenli tüketimi demir eksikliğini giderir.
– Karaciğeri korur.
– Sarılık hastalığındandan korunmaya yardımcı olur.
– Göz sağlığını ve göz sinirlerini korur.
– Damar sertliğine karşı koruyucudur.
– Kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini düşürür.
– Çocukların sağlıklı gelişimine katkı sağlar.
– Yaraların iyileşmesine yardımcı olur.
– Sindirim sistemini güçlendirir.
– Hurma suyunun cilt üzerinde olumlu etkileri vardır.
– Cilt tahrişlerini giderir.

Hurma Günde Kaç Tane Yenmeli?

Mükemmel besin olarak kabul edebileceğimiz, sağlığınızın en lezzetli koruyucularından olan hurmayı haftanın her günü tüketebilirsiniz. Üstelik uzmanlara göre, günde sadece 3 adet hurma tüketmeniz tüm bu faydaları görmenizi sağlayacak bir miktar olarak kabul edilebilir. Hurmanın günde 3 ten fazla tüketilmesi özellikle şeker hastalarına tavsiye edilmemektedir.

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.