Hurmanın faydaları nelerdir?
Sağlık açısından onlarca faydası olan hurma hakkında arayış sürüyor. Mucizevi meyve olarak bilinen hurmanın faydaları nelerdir? Dünya çapında çok yaygın olarak tüketilen hurma hakkında merak edilen bilgiler haberimizde...
Hurma (Phoenix dactylifera), palmiyegiller (Arecaceae) familyasından dekoratif yapraklı bir palmiye türüdür. Palmiyeler gibi tropikal,ılıman ve çöl ikliminin görüldüğü yerlerde yetişir. Kazık ve saçak kök yapısına sahiptir. Ağacın pürüzlü gövdesi gri ağırlıklı kahverengi gibidir. Kardeşlenme eğilimi vardır. Gövdesinden ve altından yavrular verebilir.
Hurma
Sıcağı, güneşi sever, soğuktan hoşlanmaz.Türkiye'de Akdeniz ikliminin olduğu yerlerde yetişir. Kuvvetli ve dengeli bir gübrelemeye gereksinim duyar. Azot, fosfor, potasyum, demir gibi besin maddelerine ek olarak bol miktarda magnezyum, çinko, mangenez ve az miktarda da bakır ve bor gereksinimi vardır. Yurtdışından kontrolsüz, hastalıklı hurma ithalatı kırmızı palmiye böceği gibi çok tehlikeli hurma ağacı zararlılarının yayılmasına yol açmıştır. Fark edilmesi oldukça zor olan ve sürekli gözetim gerektiren bu böcek hurma ağaçları için genellikle ölümcüldür. Kontrolsüz ve hastalıklı hurma ağaçlarının ithal edilmesi sonucu sadece hurmalar (phoneix dactyliferia) değil, Türkiye'deki çoğu palmiye türü bu böcek tarafından tehdit edilmekte ve bu böcek sonucu ölmektedir.
Hurmanın Faydaları
Besleyici değeri oldukça yüksek olan hurma en temel vitaminler açısından oldukça zengindir.
Özellikle de B9 vitamini yani Folik Asit, ve proteinleri bünyesinde barındırır. Ayrıca kalsiyum, magnezyum, potasyum, fosfor, demir ve sodyum mineralleri ile meyve şekeri açısından da zengin bir besindir.
Bedensel ve zihinsel yorgunluğu azaltır.
Vücuda enerji ve kuvvet verir.
Cinsel gücü arttırır.
Kansızlığa iyi gelir, kan yapıcıdır.
Karaciğeri güçlendirir.
Hamile ve yeni doğum yapmış olanların kendilerini toparlamasına çok yardımcı olur.
Hamile kadının bebeğini besler, yapısındaki potasyum çocukların büyümesini sağlar. Ayrıca anne sütünü arttırır.
Ülsere ve böbrek yetmezliğine fayda sağlar.
Sindirim sistemi ve boşaltım sistemini temizler. Stresi ve gerginliği azaltır.
Sindirimi kolaylaştırır ve kabızlığa iyi gelir.
Hafıza kaybına da mani olur. Kansere, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucudur.
Kalp krizi riskini azaltır.
Bronşit, verem, kuru öksürük ve soğuk algınlığına iyi gelir.
Yaşlanmayı geciktirir. Vücut ve kemik gelişimini destekler ve kemikleri güçlendirir.