Horlamanın psikolojik nedenleri
Horlamanın psikolojik nedenlerden etkilendiği bilinen bir şeydir. Uyku üzerinde de iki şekilde etkide bulunur.
Horlamanın psikolojik nedenlerden etkilendiği bilinen bir şeydir. Uyku üzerinde de iki şekilde etkide bulunur.
Bunlardan birincisi stres altındayken uykunun derinleşmesinin zorlaşmasıdır. Uykunun derinleşmesinin zorlaşması ise doğrudan uyku düzenini bozan bir durumdur. Uykudan alınan verimi azaltır. Çünkü dinlenme, esasen derin uyku fazında gerçekleşir. Stres, derin uyku fazını kısaltan bir etkendir.
Öte yandan bu özelliğiyle stresin horlamayı azaltması beklenirken, yapılan çalışmalarda stresin horlamayı arttırdığı gözlenmiştir. Uzun süre kronik olarak stres altında olan kişilerde, eğer zaten horlamaya bir yatkınlık varsa, stresle birlikte horlamanın arttığı, stresin çözülmesiyle birlikte azaldığı gösterilmiştir.
Geçici horlamalar
Stresle günlük horlamaların bire bir bağlantısını kurmak çok kolay değildir. Stresten çok günlük beslenme alışkanlıkları, alkol alımı, aşırı yorgunluk gibi derin uykuyu arttıran etkenler, horlamayı biraz daha arttırma eğilimindedir.Özellikle mevsimsel horlama ya da bazı zamanlarda horlama bazı zamanlarda horlamama durumunun açıklaması ise, mukozalardaki kuruma şeklindedir. Yani yaz aylarında horlamayan bir kişi, kışın havalandırma sistemlerinin çalışması ya da kaloriferlerin çalışması sonucunda horluyorsa, kuru hava ve nemlendirmenin sağlanmamasından dolayı olabilir.
Horlamanın uyku düzeniyle ilişkisi