SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Horlama problemine kişiye özel çözüm

Diş Hekimi ve Ortodonti Uzmanı Dr. Dt. Hakan Dönmez kişiye özel hazırladıkları horlama aparatları ile horlama problemini çözdüklerini söylüyor.

|

Uyku apnesi (uyurken tıkanma, geçici olarak nefes alamama) ve horlama tedavisi için birçok yöntem kullanıldığını anlatan Dr. Hakan Dönmez, çeşitli cerrahi yöntemlerin dışında en basit ve kolay uygulanacak yöntemlerden birinin ağız içinde kullanılan, dişlik tabir edilen aparatlar olduğunu söyledi. Dönmez, diş hekiminin kişiye özel hazırladığı, gece yatmadan önce ağız içine takılan aparatlar ile alt çenenin öne alınmasının sağlandığını ve böylece dil kökünün öne gelerek hava yolunun açıldığını dile getirdi. Dr. Hakan Dönmez, aparatların her gece düzenli bir şekilde kullanılması halinde, alt çenenin bir miktar öne getirilmesiyle, hava yolunun genişlemesinin sağlandığını da sözlerine ekledi.

Uyku apnesi ve horlama aparatının faydaları nelerdir?

Horlama protezi kişinin ağız ve diş yapısına özel olarak, takıp çıkarılabilecek şekilde yapılmaktadır. Hastanın gece yattığında düzenli bir uyku uyumasını sağlar, tıkanmayı ortadan kaldırır ve rahatlatır. Bu takılan aparata horlama protezi adı da verilir. Hastalık erken teşhis edilmiş ise diğer yöntemlere göre daha avantajlıdır. Kullanımı ve taşıması kolaydır, kullanıldığı andan itibaren horlamada azalma görülür, cerrahi müdahale gerektirmez ve ameliyata göre daha az zahmetli ve daha ucuz bir yöntemdir. Sadece gece yatarken takılmaktadır.

Uyku apnesi ve horlamanın nedenleri nelerdir?

Horlama ve uyku apnesi hastalığı birçok nedenden kaynaklanabilir. Genel olarak burundaki problemlerden, bademcik probleminden, kişinin kilolu olmasından, damak, küçük dil veya dil kökündeki problemlerden kaynaklanabilir.

Horlama ve uyku apnesi hastalığının farklı tedavi yöntemleri var mı?

Horlama ve uyku apnesi hastalığının tedavisi için öncelikle detaylı bir muayene ve analiz gerekir. Tanı konulduktan sonra hastalığın derecelerine göre ilk önce dişlik tabir edilen diş hekiminin vereceği aparat ile tedavi denenebilir. Horlama aparatı takmayan ve ameliyat olması tehlikeli olan hastalara ise uyku sırasında takacakları bir maske verilmekte ve gece boyunca takılması istenmektedir. Bu maske boğaza basınçlı hava vererek hastanın uyumasını kolaylaştırsa da, genellikle hastalar bu maskeyi takmayı konforlu bulmazlar ve takmak istemezler. Daha ileri safhalarda ise çok çeşitli cerrahi müdahaleler yapılmaktadır. Uyku apnesi ve horlama problemi olan kişiler, maske takmak istemezler ve ameliyat olmak istemezlerse, horlama aparatı yapan diş hekimlerine başvurup, kendilerine özel aparatlarını ürettirebilirler.

Diş Hekimi ve Ortodonti Uzmanı Dr. Dt. Hakan Dönmez

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.