SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Horlama Neden Olur? Horlamaya Neden Olan Şeyler Nelerdir?

Pek çok insanın uyurken yaşadığı sorun horlamadır. Horlamanın farklı nedenleri mevcuttur. Horlama, uyku sırasında hava akışınızı kısıtlayan bir şey olduğunda ortaya çıkar. Yüksek sesle veya uzun süreli horlama kalp krizi, felç ve diğer sağlık sorunları riskini artırır. İşte, merak edilen tüm detaylar.

|


Horlama, hava ağızdan veya burundan kolayca akamadığında olur. Hava tıkalı bir bölgeden geçtiğinde ağız, burun ve boğazdaki yumuşak dokular birbirine çarpar ve titreşir. Titreşimler tıkırdama, horlama veya homurdanma sesi çıkarır.

Horlamanın Nedenleri Nelerdir?

Bebekler, çocuklar ve yetişkinler de dahil olmak üzere neredeyse herkes zaman zaman horlar. Bazı insanların horlama olasılığı diğerlerinden daha fazladır. Horlamanın nedenleri ise;

Yaş: Horlama, yaşlandıkça daha sık görülür çünkü kas tonusu azalır ve hava yollarının daralmasına neden olur.

Alkol ve sakinleştiriciler: Alkollü içecekler ve bazı ilaçlar kasları gevşeterek ağız, burun ve boğazdaki hava akışını kısıtlar.

Anatomi: Uzun bir yumuşak damak (ağzın çatısının arkası), genişlemiş adenoidler, bademcikler veya büyük bir dil, havanın burun ve ağızdan akmasını zorlaştırabilir.

Cinsiyet: Horlama erkeklerde daha sık görülür.

Aile öyküsü: Horlama ailelerde görülür. Horlayan bir ebeveyniniz varsa, sizin de horlamanız daha olasıdır.

Genel sağlık: Alerjilere bağlı burun tıkanıklığı ve soğuk algınlığı, ağız ve burundan hava akışını engeller. Hamile kadınların hormonal değişiklikler ve kilo alımı nedeniyle horlama olasılığı daha yüksektir.

Kilo: Horlama ve uykuya bağlı solunum bozuklukları fazla kilolu veya obezitesi olan kişilerde daha sık görülür.

Horlamaya Ne Sebep Olur?

Horlama sesleri, sessiz titreşimlerden veya ıslıklardan çok yüksek sesle homurdanma, horlama veya gürlemeye kadar değişir. Bazı insanlar uyurken horladıklarını fark etmeyebilirler.

Horlayan kişiler geceleri kıvranıp dönebilir, uyandıklarında boğaz kuruluğu, ağrıları olabilir ve gün içinde kendilerini yorgun hissedebilirler. Uyku eksikliği baş ağrısına, odaklanma güçlüğüne ve karamsarlığa neden olabilir. Birkaç koşul ve faktör hava akışını engelleyebilir. Bunlar;

Hava akışını kısıtlayan, kasları gevşeten alkol ve diğer sakinleştiriciler,

Genişlemiş adenoidler, bademcikler veya dil dahil olmak üzere hacimli yumuşak doku,

Yumuşak dokulara baskı uygulayan ve hava yolunu sıkıştıran aşırı vücut yağı,

Burunda iltihaplanmaya neden olan hamilelik hormonları,

Ağız, burun veya boğazda düşük kas tonusu ve kas zayıflığı,

Havadaki soğuk algınlığı, grip, alerji veya tahrişe bağlı burun tıkanıklığı ve iltihabı,

Ağız, burun veya boğazdaki hava yolunun boyutunu azaltan yapısal farklılıklardır.

 

 

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.