Horlama nasıl tedavi edilir?
Horlama, kişiden kişiye farklılık gösterse de olumsuz etkileri ciddi olan bir rahatsızlıktır. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr Yusuf Can horlama tedavisini anlatıyor.
“Horlama çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen ve mutlaka tedavi edilmesi gereken çok ciddi bir rahatsızlıktır. Uyurken nefes alıp verme sırasında çeşitli sebeplerden dolayı üst solunum yollarından horlama dediğimiz gürültülü bir ses çıkabilir.
Dilin arka kısmı, yumuşak damak ve küçük dilin olduğu kısım ile genzin birleştiği bölge uykuda nefes alırken kendiliğinden daralır. Bunlar birbirinin üzerine geldiğinde nefes ile birlikte titreşir ve ortaya gürültülü bir ses çıkar.
Horlama vücudun ihtiyacı olan nefesin yeterince alınamadığının göstergesidir. Horlama düzenli uyunmuş olmasına rağmen gündüz uyku hali, kronik yorgunluk, sürekli baş ağrısı ve konsantrasyon bozukluğu gibi sıkıntılara yol açar.
Uyku apnesi denilen uykuda solunum bozukluğu rahatsızlığı kişilerde kalp krizi ya da akciğer rahatsızlığı gibi çok ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle horlama ihmal edilmemesi ve mutlaka tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır.”
Horlama tedavisi kişiye göre değişiklik gösterir
“Horlama tedavisi, horlamanın sebebine göre belirlenir. Bu nedenle öncellikle horlamanın sıklığı ve şiddetinin ölçülebilmesi için uykudayken takibe alınır. Özellikle orta yaş ve üzeri kişilerde boğaz kaslarının tonusunda azalma başlar. Bu da horlama sorunun daha da artmasına neden olur. Erkekler kadınlara oranla daha dar bir boğaz yapısına sahiptir. Ayrıca kilo alındığında erkeklerin boğaz bölgesinde daralma artar, horlama da daha sık ortaya çıkar. Dar boğaz yapısı, damak yarığı, sinüs sorunları, geniz eti genişliği ve çene problemleri gibi sorunlar horlama sebepleri arasındadır.”
Op. Dr Yusuf Can “Horlama tedavisinde öncellikle horlamaya neden olan sorun tespit edilerek tedavi edilir. Yumuşak damağı sertleştirme ve küçültme için medikal ilaç tedavisi uygulanabilir.
"Ağız çene protezleri, horladığı zaman uyarıcı etki yapan cihazlar ve burun içine uygulanan burun açıcı ilaçlar kullanılabilir. CPAP cihazı ile burundan hastaya basınçlı hava verilmesi en etkin tedavi yöntemlerinden birisidir.
Cerrahi tedavi ise horlamanın sebebine göre değişiklik gösterir. Duruma göre bademcik, geniz eti alınması, yumuşak damağın yukarıya asılması, küçük dilin küçültülmesi, burun kemik eğriliğinin düzeltilmesi, çenenin ve büyük dilin çeşitli yöntemlerle öne çekilmesi gibi tedaviler uygulanabilir.
Son yıllarda ön plana çıkan yöntemlerden biriside yumuşak damağa radyofrekans uygulamasıdır. Radyofrekans cerrahisi bir ayakta tedavi yöntemidir.
Uygulama sonrası ağrı çok azdır, iyileşme süreci hızlı olur ve hastamız normal hayatına hemen geri döner. Ağız mukozasına hiçbir şekilde zarar vermez.
Ardından kilo verme, sağlıklı beslenme, yatmadan en az üç saat önce yeme içmeyi kesme, sigara ve alkol kullanmama horlamaya karşı alınması gereken önlemler arasındadır.”
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr Yusuf Can