SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Hızlı kalp atışının sebebi bu besinler olabilir! Tüketirken dikkat etmeniz gereken o besinler…

Günlük hayatta tüketilen birçok besinin kalp hızı üzerinde etkiye sahip olabileceğinin söylenmesi mümkündür. Bazı besinlerin kalp hızını yükseltirken bazılarının ise düşürebildiğinin söylenmesi mümkün olmaktadır. Kalp çarpıntısı birçok hastalığın habercisi niteliğinde de olabilmektedir. İşte, hızlı kalp atışına neden olan besinler hakkında merak edilen tüm detaylar.

|

Tüketilen besinlerin de vücut üzerinde çeşitli etkilerinin olabildiğini söylemek mümkün olmaktadır. Kalp çarpıntısı yaşıyorsanız veya kalp atışınızda anlam veremediğiniz bir hızlanma oluyorsa yediğiniz besinleri tekrar gözden geçirmeniz gerekebilmektedir. Kalp atışınızı normalden daha fazla ce daha hızlı bir şekilde hissediyorsanız bu kalp çarpıntısına bağlı olarak görülebilmektedir. 

Kalp Çarpıntısına Yol Açan Besinler Nelerdir?

Tüketilen bazı yiyecek ve içeceklerin kalp çarpıntısına yol açabileceğini söylemek mümkün olmaktadır. Genel olarak bazı içeceklerin tüketilmesine ve ilaçların kullanılmasına bağlı olarak kalp çarpıntısı meydana gelebilmektedir. Özellikle de kafeinli içeceklerin ve tütün ürünlerinin kalp çarpıntısına neden olduğu bilinmektedir.

Kalp atışlarında nedeni bilinmeyen şekilde hızlanma ve artış hisseden kişilerin tükettiği besinlere dikkat etmesi önerilmektedir. Kalp çarpıntısı bulunan kişilerin mümkün olduğu kadar doymuş yağ tüketiminden kaçınması gerekmektedir. Aynı zamanda kişilerin kolesterol ve tuz içeren besinleri tüketme konusunda da tedbirli davranmaları önerilmektedir. 

Kalp Hızının Artışını Düzenlemek İçin Tüketilebilecek Olan Besinler

Kalp çarpıntısı bulunan kişilerin tükettikleri besinlere ek olarak özen göstermesi gerekmektedir. Sebze ve meyve tüketilmesinin özellikle kalp atışını dengeleyici bir özelliğe sahip olduğu bilinmektedir.

Kalp atış hızını düşürebilecek olan besinler arasında az yağlı ve yağsız süt ürünleri yer almaktadır. Yağsız et özellikle de beyaz et tüketilmesi de kalp atışını azaltmaktadır. Kuruyemiş tüketilmesi de kalp atış hızını düzeltmekte olan besinler arasında bulunmaktadır. 

Kalp atış hızının yükselmesi normal nedenler göz önünde bulundurulduğu takdirde genellikle duygusal değişimlere bağlı olarak meydana gelebilmektedir. Kalp çarpıntısı olan kişilerde dinlenme halindeyken bile kalp hızının yükselmesi söz konusu olmaktadır. Kalp çarpıntısının evde uygulanabilecek bazı yöntemlerle de geçirilmesi mümkün olabilmektedir.

Yükselen Kalp Atışını Normale Döndürmek 

Kalp atışının yüksek olması durumunda kalp atışını normale çevirebilmek için evde uygulanabilecek olan çeşitli yöntemlerin de bulunduğunun bilinmesi gerekmektedir. Çarpıntı hisseden kişilerin öncelikli olarak derin derin nefes alarak rahatlamaya çalışması gerekmektedir. Ardından yudumlayarak soğuk su içilmesi tavsiye edilmektedir. Aynı zamanda elinizi ve yüzünüzü soğuk suyla yıkamayı da deneyebilirsiniz. 

Kalp Atış Hızının Düzenlenmesine İyi Gelen Besinler 

Kalp atış hazının normal nedenlerin dışında sürekli olarak artış göstermesi durumunda kalp çarpıntısının olduğunu söylemek mümkün olmaktadır. Kalp çarpıntısına iyi gelen besinler arasında; bitter çikolata, kabak çekirdeği, yoğurt, muz, yulaf ezmesi, çiğ kuruyemişler, yeşil yapraklı sebzeler ve fıstık ezmesi yer almaktadır.

Kalp sağlığını koruyucu etkiye sahip olan ve kalp çarpıntısını önleyici besinlerden birisi de tarçın olarak ifade edilebilmektedir. Bazı bitki çaylarının tüketilmesi de kalp atış hızını düzenleyici bir etkiye sahiptir. Özellikle kekik, nane ve kedi otu kalp atış hızını düzenlemekte olan bitki çayları arasında yer almaktadır. 

Kalp Atışını Yükselten Besinler Listesi

Kalp atış hızını etkileyen etkenler arasında tüketilen besinlerde yer almaktadır. Nabız kalp atım hızı olarak da bilinmekte olan bir ifadedir. Kalp, kasılma sırasında kalp damarlarına da bir kuvvet uygulamaktadır. Tek yönlü bir beslenme ile hiç bir zaman vücut için gereken tüm besinlerin alınabilmesi mümkün olmaz. 

Yağlı balıklar,

Yağlı tohumlar,

Üzümsü meyveler,

Keten tohumu,

Kırmızı sebzeler,

Turuncu sebzeler,

Kurubaklagiller,

Bitter çikolata,

Tropik meyveler ve

Turunçgiller olarak ifade edilebilmektedir. 

Hızlı Kalp Atışının Nedenleri

Hızlı kalp atışının farklı nedenlere bağlı olarak gelişebileceğinin söylenmesi mümkün olmaktadır. Hızlı kalp atışının oluşmasında etkili olanlar nedenler ise; 

Stres ve kaygı bozukluğu,

Kansızlık, 

Guatr,

Mineral ve su dengesizliği,

Hipoglisemi,

Hipotansiyon,

Uyku bozuklukları,

Sigara ve alkol tüketimleri olarak da ifade edilebilir. 

Kalp çarpıntısı aynı zamanda taşikardi olarak da bilinmekte olan bir rahatsızlıktır. Kalp çarpıntısı özel olarak kahve ve çay tüketimine bağlı olarak görülebilmektedir. Kafeinli içeceklerin kalp atış hızını yükselttiği söylenebilmektedir.

Kalp Çarpıntısının Geçmesi İçin Yapılması Gerekenler

Kalp çarpıntısı hemen hemen birçok kişide karşılaşılabilen bir rahatsızlıktır. Kalp atış hızının sürekli olarak artması durumunda ise kalp çarpıntısının geçirilmesi için ne yapıldığının bilinmesi ve uygulanması kolaylık sağlayacaktır.

Genel olarak heyecanlı bir durum yaşayan herkesin kalp atış hızında bir artış meydana gelmektedir. Ancak yaşanan kalp atış hızının normal dozajının üstünde olması durumunda kalp çarpıntısı olarak nitelendirilebilmektedir.

Kalp çarpıntısının geçmesi için uygulanan yöntemlerin herhangi bir sonuç vermemesi durumunda ise doktor kontrolünde çeşitli muayenelerin uygulanması söz konusu olabilmektedir. Kalp çarpıntısına bağlı olarak çeşitli rahatsızlıkların da görüldüğü söylenebilir.

Kalp çarpıntısının tamamen geçirilebilmesi için ise nedenini tam olarak bilmek gerekir. Doktor muayenesi ile kesin bir teşhis konulabilir ve tedavi seçenekleri belirlenebilir. 

Kalp İçin Altın Değerinde Besinler

Yenilen veya içilen birçok besinin vücutta birçok etki oluşturduğu bilinmektedir. Özellikle tüketilen besinlere bağlı olarak kalp sağlığı üzerinde de bir etki meydana geldiğinin söylenmesi mümkün olmaktadır. Belirli besinlerin düzenli olarak tüketilmesinin kalp sağlığı için altın değerinde olduğu da bilinmektedir. Kalbinizi düşünüyorsanız eğer mutlaka tüketmeniz gereken besinler;

Omega-3 yağ asitlerini içermesine bağlı olarak balık tüketilmesi oldukça önemlidir.

Fındık, badem ve ceviz gibi lifli besinlerin tüketilmesi de önemlidir. 

Yüksek oranda omega-3 içeren besinlerden birisi de keten tohumu olarak bilinmektedir. 

Doymamış yağ asitleri bakımından zengin olan avokado tüketilmesi de son derece önemlidir. 

Kolesterol düzeyinin dengelenmesi açısından zeytinyağı da tavsiye edilen bir besindir. 

Potasyum oranı yüksek olan domatesin de tüketilmesi tavsiye edilmektedir. 

Potasyum değeri yüksek olan besinler arasında brokoli ve ıspanak gibi besinlerde yer almaktadır. 

B grubu vitaminleri tarafından zengin olduğu bilinen besinler arasında yer alan nohut, kuru fasulye ve barbunya gibi besinlerin de tüketilmesi tavsiye edilmektedir. 

Kalp Atışlarının Nedensiz Olarak Artması 

Ortada sizi heyecanlandıracak veya nabzınızı yükseltecek bir durum olmamasına rağmen kalp atışınızda artış görülmesi söz konusu olabilmektedir. Nabzınızı hızlandıracak derecede hızlı hareket etmediyseniz ve heyecanlı bir durumla da karşılaşmadıysanız kalp atış hızınızda bir artış görülmesi, kalp çarpıntısına bağlı olarak görülebilmektedir.

Kalp çarpıntısının da herkeste farklı belirtilerle birlikte meydana geldiği söylenebilir. Siz de kalp atış hızınız da nedensiz olarak bir artış yaşıyorsanız, bu yaşadığınız çarpıntıların yediğiniz besinlerden kaynaklanabileceğini unutmayın. Öncelikli olarak çarpıntınızın geçmesi için sakinleşmeyi deneyebilirsiniz. Bunun için ise öncelikli olarak derin derin nefes alıp vermeniz gerekmektedir. 

Kalp atışlarınızın nedensiz olarak artması farklı nedenlere bağlı olarak görülebilse bile en belirgin sebeplerinden birisi de tüketilen besinler olabilmektedir. Kalp çarpıntısı yaşamanız durumunda özellikle kafein içeren içecekleri kontrollü bir şekilde tüketmeye özen göstermeniz gerekmektedir.

Sizin de çarpıntınızı kontrol altına alabilmek için tükettiğiniz besinleri dikkatli bir şekilde seçmeniz gerektiği söylenebilir. Belirli besinlerin daha dikkatli bir şekilde tüketilmesi gerekmektedir. Ancak yine de bir doktor muayenesi ile kalp hızınızı artıran nedenlerin kesin olarak öğrenilmesi ve buna uygun şekilde bir beslenme planı oluşturulması daha iyi sonuçlar alınabilmesi için önemlidir.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.