Histeroskopi nedir, hangi amaçla kullanılır?
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Ali Seven, rahim ameliyatında kullanılan histeroskopi tekniğini sizler için anlattı.
Histeroskopi, rahim içerisinde görülebilecek miyom, polip, doğuştan anomali vb. oluşumların tespit ve tedavi edilmesi amacıyla kullanılan yöntemdir. İleri görüntüleme teknikleri ile birlikte kullanılan bu yöntem kadın hastalıklarının tanısında ve tedavisinde kullanılabilmektedir.
Histeroskopi yönteminde ince bir boruyu andıran mercek sistemi kullanılır ve rahim ağzından içeri girilerek hastalığın tanısı veya tıbbi müdahale için görüntüleme işlemi yapılır. Böylece hastanın rahminin içerisi rahatça izlenerek, kist, miyom vb. oluşumlar kolaylıkla görüntülenebilmektedir.
Histeroskopi nasıl yapılır?
Hastaya muayene esnasında lokal anestezi, operasyon esnasında ise genel anestezi ve spinal anestezi uygulanarak histeroskopi işlemi yapılmaktadır. Genelde hastanın adet kanamalarından sonra 1 hafta içerisinde yapılmaktadır. Bunun nedeni rahim içinin görüntülenmesinde uygun ortamın oluşmasının beklenmesidir.
Operasyon öncesi bazı durumlarda rahim ağzının açılması gerekmektedir. Böyle bir durum söz konusu olduğunda hastaya ağızdan ya da vajinal yoldan ilaç verilmektedir. Histeroskopi yönteminde kullanılan mercek sisteminin rahimden içeri girebilmesi için rahim ağzının buji adı verilen çubuk yardımı ile genişletilmesi gerekmektedir. Daha sonra histereskop adı verilen alet rahim içerisine gönderilmekte ve rahim içerisi rahatlıkla görüntülenebilmektedir. Rahim içerisinin daha iyi görüntülenebilmesi rahim içine sıvı verilmektedir. Ayrıca histeroskopun ucundaki aletle gerekli görüldüğü durumda polip, miyom, perde vb. oluşumlar yakılmakta ya da kesilerek ameliyat yapılmaktadır. Operasyon sonrası hasta 1 gün içerisinde taburcu edilmektedir. Ayrıca hastada birkaç gün az da olsa kanama ve kramplar görülebilmektedir.
Histeroskopi yöntemi iki şekilde yapılmaktadır. Bunlardan birisi hastanın rahminin içinde görülen polip, miyom vb. oluşumların kesilerek alınmasında veya oluşmuş olan yapışıklıkların açılmasında kullanılan operatif (ameliyat amaçlı) histeroskopi yöntemidir.
İkincisi ise miyom, perde, yapışıklık gibi hasta rahminde görülen oluşumların yani patolojilerinin görüntülenmesinde ve tanısının yapılmasında kullanılan diagnostik (tanısal amaçlı) histereskopi yöntemidir. Bu yöntem bazı durumlarda tek başına veya gerekli olduğu durumlarda laparoskopi yöntemi ile birlikte uygulanmaktadır.
Tanısal amaçlı histereskopinin yapıldığı durumlar
Şiddetli ve düzensiz adet kanamalarında, tekrarlayan düşüklerde, rahim içerisinde meydana gelen yapışıklıklarda, rahim içerisinde yer değiştirmiş veya kalmış spiralin olması durumunda, üst üste yapılan tüp bebek tedavilerinde, rahim kanserinden şüphelenilmesinde, doğuştan gelen rahim anomalisinde ve kısırlık gibi durumların söz konusu olması halinde diagnostik histereskopi yapılmaktadır.
Ameliyat amaçlı histeroskopinin yapıldığı durumlar
Hastanın rahminde bulunan miyom, kist ve poliplerin çıkarılmasında, rahim yapışıklıklarının düzeltilmesinde ve rahim iç zarının(rahim içi perdesi) alınması gerektiğinde ameliyat amaçlı histeroskopi yöntemi kullanılabilmektedir.
Histeroskopi yönteminin riskleri
Histeroskopi yöntemi genelde güvenli bir şekilde yapılmaktadır. Ancak her operasyonda olduğu gibi histeroskopi yönteminde de çeşitli riskler bulunmaktadır. Rahmin delinmesi, kanamalar, rahim ağzında meydana gelen yaralanmalar, rahim içeresinde meydana gelen enfeksiyonlar, anesteziye bağlı oluşabilen komplikasyonlar histeroskopi yönteminin riskleri arasında yer alır.
Bu gibi risklerin görülmemesi için doktor seçiminde dikkatli olunması gerekir. Bu tür operasyonlar kesinlikle histeroskopi yöntemi ile ilgili eğitim almış, tecrübeli ve uzman bir kadın doğum uzmanı/jinekolog tarafından yapılmalıdır.
Doç. Dr. Ali Seven