Hiperaktivite Nedir? Hiperaktif Çocuk Belirtileri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır?
Çocukluk döneminde yaşanan bazı sağlık sorunları vardır. Özellikle psikiyatrik sorunlardan birisi de hiperaktivitedir. Hiperaktivite hastalığının ne olduğu ve nasıl belirtisi gösterdiği pek çok kişinin merak ettiği bir konudur. Hiperaktivite nedir? Hiperaktif çocuk belirtileri nelerdir, nasıl anlaşılır? Sorularıyla alakalı bilgileri sizler için derledik.
Hiperaktivite, çocuklarda yaygın olarak görülen bir psikiyatrik bozukluk olarak bilinir.
Hiperaktivite Nedir?
Hiperaktif çocuklar genellikle yerinde durmayan ve aşırı derecede hareket eden çocuklardır. Özellikle duygusal ve fiziksel olarak aşırı davranışlar gösterir. Tüm bu durumlarda dışında hiperaktif olan çocuklar, sakin kalma konusunda oldukça zorlanırlar. Oturma durumunda bile sürekli el ve ayak oynaması görülebilir. Bu hareketlilik durumları çocuğun düzenli hayatını karmaşa içine sokabiliyor. Özellikle okul çağına geldiklerinde bu durum kişilerin rahatsız olmasına neden olabiliyor.
Gözle görülen bu durum, halk arasında yaramaz çocuk olarak adlandırılır. Fakat istemsiz olan bu durum, çocukların bilerek yaptığı bir durum değildir. Hiperaktif durumu çocuğun istem dışı yaptığı bir durumdur. Herhangi bir şımarıklıktan veya yaramazlıktan dolayı olmaz.
Çocuklar bu durumdan oldukça etkilenir ve sosyal ortamlarda dışlanabilir. Bu hastalık çocuğun akademik başarısını olumsuz yönde etkiler. Çocuğun derslerde geride kalması gelişimini engelleyerek büyük sorunlara yol açabilir. Bu durum genellikle çevresel veya genetik etkenlerden dolayı oluşabiliyor. Bu hastalığın tedavisi için bazen kişisel tedaviler ön plana çıkabiliyor.
Hiperaktif Çocuk Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?
Hiperaktif olan çocuklar bazı belirtiler gösterir. Bu belirtiler her ne kadar kolay anlaşılmasa da uzun sürmesi durumunda anne ve babalar tarafından fark edilir. Çocukların hiperaktif olduğunu gösteren bu belirtiler şu şekilde sıralanabilir;
Sürekli olarak ağlama
Huzursuzluk
Uyarılmaya karşı gösterilen tepki
Çok uyuma
Çok uyanma
Oturmak istememe
Sakinleşme sorunu
Bu tür çocuklar, oyun oynadıklarında odak sorunu yaşar. Sakin bir şekilde oyun oynamayı sürdüremediğinden, farklı durumlar oluşabilir. Tüm oyun düzenini istemsiz olarak bozarak, oyunun oynanmasını engeller. Çok fazla hata yapar ve oyunu tamamlayamazlar. Özellikle sabit olması gerekilen oyunları veya fiziksel olmayan oyunlarda performans gösteremez. Uyarılmaya karşı büyük tepkiler vererek, bu durumlarda haklı olduğunu göstererek kendini savunur.