Hibiskus çayını kimler içmemeli?
Hibiskus, ilk olarak Güneydoğu Asya ve Kuzey Afrika bölgesinde yetişmeye başlamıştır. Şu anda ise birçok iklim bölgesinde son derece basit şekilde yetiştirilebilen bitkinin birçok bölümü kullanılmaktadır. İlaç olarak da kullanılan bitki, en fazla çay olarak tüketilir. Diyetisyen Aysima Duygu Aksoy, hibiskus çayının tüketimi hakkında bilgi verdi.
Bilimsel adı hibiscus sabdariffa olan bitkinin Türkiye'deki yöresel ismi hatmi çiçeğidir.
Hibiskus çayı (hatmi çayı) nasıl hazırlanır?
Tek yapılması gereken bir su bardağı sıcak suya, bir tatlı kaşığı kuru hibuskus bitkisi konulmalı ve ortalama olarak 8-10 dakika süre demledikten sonra süzülmelidir. Tadı gayet güzeldir ve içimi kolaydır.
Bitki su içimini kolaylaştırmak adına da tercih edilebilir. Geceden oda sıcaklığında bekletilen 1 litre suya 2 tane hibiskus çiçeği koyun. Aroma kazanan suyun içimi kolaylaşacaktır.
Hibuskus çayını kimler içmemeli?
Tansiyon problemi yaşayan,
Kan şekeri düşük kişiler,
Gebeler ve emziren bireyler için hibiskus çayı önerilmemektedir.
Kronik hastalık yaşayanlar, klorokin tarzı ilaçları ve doğum kontrol hapı kullananlar ise kısıtlı şekilde tüketmelidir.
Hibiskus çayının faydaları nelerdir?
Bu çayın tansiyon, yağ birikimini eksilttiği ile ilgili çok sayıda çalışma varken, antidiyabetik etkisi ile ilgili yine aynı şekilde ciddi sayıda bilimsel makale bulunmaktadır.
Tansiyonu düşürdüğü için yüksek tansiyon ve bununla birlikte olarak yaşanacak kalp problemlerini riskini en aza indirir.
Kolesterol düzenlemeye yardımcı olur
Yağ birikimini azaltır.
İçeceklere aroma verir.
Renklendirici olarak da kullanılır.