SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Herpes Nedir, Neden Olur? Herpes Simpleks (Uçuk Hastalığı) Virüsü Tedavisi Nasıl Yapılır?

Herpes nedir, neden olur? Herpes simpleks (uçuk hastalığı) virüsü tedavisi nasıl yapılır? Herpes ne gibi hastalıklara zenim hazırlar? Herpes kimlerde görülür, görülme sıklığı nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

|

 Herpes viral, bulaşıcı ve tekrarlayan bir hastalıktır, Herpes, kümeler halinde gruplanmış kabarcıkların (veziküllerin) görünümü ile karakterizedir. Çok bulaşıcı bir viral hastalıktır.

 Herpes Nedir?

 Uçukların bulaşıcılığı önemlidir. Herpes Simplex virüsünün (HSV) rezervuarı kesinlikle insandır ve bulaşma çoğunlukla doğrudan deri veya mukoza zarı teması yoluyla gerçekleşir. Virüs, lezyonlarla doğrudan temas yoluyla yayılır. İlk temas anında - çoğunlukla HSV1 için çocuklukta ve HSV2 için cinsel yaşam sırasında enfeksiyon bazen iltihaplı lezyonlarla sonuçlanır, ancak fark edilmeyebilir.

 Virüs daha sonra komşu sinir ganglionlarında ömür boyu varlığını sürdürür.

 Herpes veya daha bilimsel olarak Herpes Simplex Virus (HSV), deri ve mukoza zarlarını etkileyen viral bir hastalıktır. Her bulaşıcı olay, yani virüs geçici olarak uyandığında "Herpes salgını" olarak adlandırılır. Yorgunluk, stres ve güneş, hastalık için bilinen tetikleyicilerdir. 2 tür virüs vardır; HSV-1 ve HSV-2.

 Herpes Neden Olur?

 HSV-1 enfeksiyonu yaygındır ve tüm dünyada görülür. Genellikle, bu oldukça bulaşıcı enfeksiyonlar çocukluk döneminde edinilir ve yaşam boyu sürer. Esas olarak ağzın içini veya çevresini etkiler, ancak genital HSV-1 enfeksiyonlarının küçük bir kısmı mevcuttur. 2012 yılında, DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) tip 1 uçuktan etkilenen 50 yaşın altındaki bireylerin sayısının 3,7 milyar olduğunu tahmin etmiştir.

 Genital HSV-1 enfeksiyonu ile ilgili olarak, WHO, 15 ila 49 yaşları arasındaki 140 milyon kişinin hastalıktan etkilendiğini tahmin ediyor. Bu tip HSV-1 enfeksiyonu esas olarak Amerika, Avrupa ve Batı Pasifik'te görülür. Afrika'da genital herpes, cinsel aktivitenin başlangıcından önce yetişkinler yerine çocuklarda kendini gösterir. Virüs, orofasiyal veya labiyal enfeksiyona neden olan oral mukoz membranlarla doğrudan temas yoluyla bulaşır. Oral-genital ilişki sırasında da genital herpes nedeni olabilir. Daha nadir olarak, anne doğum sırasında çocuğuna genital herpes bulaştırabilir.

  Herpes Simpleks (Uçuk Hastalığı) Virüsü Tedavisi Nasıl Yapılır?

 Enfeksiyon, yaşam kalitelerinde değişiklik olan hastalar üzerinde de psikolojik bir etkiye sahip olabilir. Özellikle, akranlarının rahatsız edici semptomları ve damgalanması ve sosyal yargılarıyla uğraşmak zorundadırlar. Ayrıca genital herpes, cinsel ilişkiler üzerinde etkili olabilir.

 Herpes teşhisi için ilgili hekim tarafından yapılan tıbbi muayene yeterlidir. Bazen, virüsün varlığını doğrulamak için lezyonlardan alınan sürüntüler gerekli olabilir. Enfeksiyon, ağızdan alınan antiviral bir ilaçla tedavi edilir. Yeniden aktif hale gelebilecek hareketsiz virüsleri ortadan kaldırmadığı için herpes'i iyileştirmeden semptomların şiddetini ve sıklığını azaltmaya yardımcı olur. İlk enfeksiyon sırasında, bu tedavi ağrıyı hafifletmek için bir analjezik ile birleştirilebilir.

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.